ALICANTE | SOCIETAT

La Universitat d’Alacant participa en l’elaboració de l’informe de sostenibilitat en zones costaneres que assessorarà l’estratègia nacional

ELPERIODIC.COM - 12/11/2024

La presentació va tenir lloc en el Congrés dels Diputats en l'inici de la Setmana C que organitza l'Oficina de la Ciència i la Tecnologia.

El professor de la UA, César Bordehore, del Departament d'Ecologia i investigador de l'Institut Ramon Margalef, ha sigut un dels artífexs d'aquest informe.

La Universitat d'Alacant (UA) ha tingut una destacada participació en l'elaboració dels nous informes d'evidència científica que ahir va presentar en el Congrés dels Diputats l'Oficina de Ciència i Tecnologia (Oficina C), en un dels quals, el que té a veure amb la gestió sostenible de zones costaneres, ha participat com a coautor el professor César Bordehore Fontanet, del Departament d'Ecologia de la UA, juntament amb altres professors i investigadors d'universitats i altres organismes públics d'investigació com el CSIC.

Tal com ha quedat exposat durant la presentació, en la qual s'han donat a conèixer altres tres informes sobre IA, prevenció del suïcidi i transició energètica, la gestió sostenible de les zones costaneres és un tema cabdal per al desenvolupament i la protecció dels entorns marins i costaners a Espanya i hi recullen també la regulació vigent i els desafiaments ecològics i socials que enfronten aquests espais.

La presentació va tenir lloc a la Sala Constitucional del Congrés amb l'assistència de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i la directora general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Izaskun Lacunza, i per part de la Universitat d'Alacant van assistir l'investigador autor de l'informe i coordinador del Laboratori Marí de la UA a Dénia (MarLabUA-Dénia), que pertany a l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi Ramon Margalef, i la professora M. Isabel Beltrán Rico, directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació.

L'acte s'emmarca en la celebració de la Setmana Cl'objectiu de la qual és enfortir el diàleg entre l'àmbit científic i el legislatiu. La jornada es va estructurar en un format de taules redones en la qual es van abordar temes de gran impacte social com la intel·ligència artificial i l’educació, la prevenció activa del suïcidi, la transició energètica i la sostenibilitat de la costa.

A més de la presentació d'informes, la jornada va servir de punt d'arrancada per a la tercera edició del programa d'aparellament Setmana C, que facilita l'intercanvi d'experiències entre investigadors i diputats. Aquesta iniciativa, inspirada en pràctiques internacionals, pretén potenciar l'ús de la ciència en la presa de decisions legislatives.

La participació de la UA en l'elaboració aquest tipus d'accions subratlla no solament el compromís institucional amb la transferència de coneixement i el seu paper destacat en la formulació de polítiques públiques basades en evidència científica, sinó també l'alta consideració que té la investigació que es gesta al si de la UA.

MÉS FOTOS