ALICANTE | TURISME

La Universitat d'Alacant i el Museu Arqueològic de Jumella excaven des de demà en el jaciment murcià de l'edat del bronze del Cerro del Tío Pimentón

ELPERIODIC.COM - 09/11/2021 | Fotograf: Francisco Javier Jover

Aquesta segona campanya aprofundirà en l’estructura urbanística i poblacional dels assentaments, així com en les pràctiques socials que permeten caracteritzar culturalment les poblacions que hi van habitar

 

L’altiplà murcià ha sigut un territori oblidat en les investigacions de l’edat del bronze, ja que se l’havia considerat un espai de frontera entre El Argar, el bronze valencià i el denominat bronze de la Manxa. La cultura d’El Argar és una societat que es va desenvolupar al sud-est peninsular en el segon mil·lenni abans de Crist (2200-1500 BC) i ha sigut qualificada com una de les més desenvolupades socialment en l’Europa del seu moment. La riquesa del territori, amb existència d’un gran nombre de jaciments dins del terme municipal, unit a un bon estat de conservació, justifica les campanyes d’excavació. Una, la del jaciment de l’edat del bronze del Cerro del Tío Pimentón (Jumella, Múrcia) començarà a excavar-se, per segona vegada, demà dimecres, 10 de novembre.

Després de la realitzada el 2019, la primera, aquesta segona campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de l’edat del bronze del Cerro del Tío Pimentón (Jumella, Múrcia) comença demà i es prolongarà fins al començament de desembre. Dirigida per Francisco Javier Jover Maestre, director de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, i el director del Museu Arqueològic de Jumella, Emiliano Hernández Carrión, l’excavació té com a objectiu aprofundir en l’estructura urbanística i poblacional dels assentaments de grans dimensions en el marc de les terres de l’altiplà murcià, així com en les pràctiques socials que permeten caracteritzar culturalment les poblacions que el van habitar.

Durant la primera campanya, duta a terme el 2019, es van determinar les característiques de l’assentament, se’n va definir l’urbanisme a nivell superficial i va començar el procés d’excavació.

El projecte actual es realitza en el marc del projecte d’investigació sobre «L’origen i conformació del bronze valencià» i està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del govern d’Espanya. En aquesta segona campanya participaran membres del Museu Arqueològic de Jumella, estudiants de doctorat i màster de les universitats d’Alacant i de Múrcia, a més de l’equip d’investigació implicat en el projecte d’investigació.

MÉS FOTOS