La Universitat d’Alacant mostra el seu compromís amb el 25N a través d’un ampli programa d’activitats
La institució educativa es bolca amb el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona
El pròxim 25 de novembre, la Universitat d’Alacant mostrarà un any més el seu compromís per a construir una societat més igualitària en la celebració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona. La institució educativa desplega, com cada any, un ampli programa d’activitats que es desenvolupen al llarg de tot el curs i que tenen la màxima expressió el dia triat per la comunitat internacional per a reclamar el final de la violència de gènere.
Aquest dia, dijous vinent, la Universitat d’Alacant celebrarà l’acte institucional del 25N en el qual es llegirà el Manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU) i es guardarà un minut de silenci per les dones víctimes de la violència de gènere. La concentració tindrà lloc a la plaça de la Igualtat del campus a les 12 hores.
La vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, destaca que «el compromís de la Universitat d’Alacant amb la igualtat i en contra de la violència de gènere no es limita a les dates assenyalades com el 25N o el 8 de Març, forma part de la missió de la UA i, consegüentment, està present en el dia a dia de la nostra universitat de manera transversal amb l’objectiu d’implicar i conscienciar tota la comunitat universitària».
Espinar recalca que «és un error pensar que la violència contra la dona és una cosa aïllada o que no es pot evitar. Es tracta d’un problema estructural que afecta tota la societat i que pateixen les dones pel simple fet de ser-ho. L’ONU adverteix que una de cada tres dones han patit abusos al llarg de la seua vida, però també assenyala que la violència contra la dona, si bé és generalitzada, pot i deu prevenir-se», i, per a això, assenyala, «és imprescindible actuar, conscienciar, dedicar recursos i implicar tota la societat».
Activitats
Els actes institucionals del dia 25 de Novembre amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona es completaran amb la difusió entre la comunitat universitària del Protocol de prevenció i actuació contra l’assetjament sexual, per raó de Sexe i per Orientació Sexual de la Universitat d’Alacant en diferents idiomes; de la distribució, també, de tovalloles en cafeteries de la UA i adhesius amb motiu de la campanya «UActiva contra la violència de gènere». A més, els dies 24 i 25 de novembre, s’instal·larà en la porxada de la Biblioteca General, el Punt Violeta, un espai destinat a orientar i informar la comunitat universitària sobre la violència de gènere i l’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe o per orientació sexual.
Les iniciatives que es realitzen amb motiu del 25N tenen, entre d’altres, la intenció d’implicar el conjunt de la comunitat universitària i també de donar exemple. És el cas de la iniciativa de l’Escola Politècnica Superior (EPSA), que organitza una exposició de haikus realitzats per alumnat, professorat o PAS de la UA, que es poden enviar a través d’aquest enllaç fins al 24 de novembre i que després es publicaran en les xarxes de l’EPSA i en el seu web d’Igualtat.
També estan cridats a participar tots els membres de la comunitat universitària en el Mur de Paraules contra la Violència en el 25N que organitza la Biblioteca Universitària. L’acció tindrà lloc el 24 i 25 de novembre. Les frases, versos o reflexions que s’hi aporten es penjaran en una lona en la porxada de l’edifici.
L’esport universitari també se suma a la campanya «UActiva contra la violència de gènere» a través de la iniciativa «L’esport de la UA diu NO a la violència de gènere», en la qual es faran fotos amb el lema de la campanya que ha posat en marxa la Universitat d’Alacant.
La UA comptarà, a més, amb exposicions com la XII Mostra Bibliogràfica Dia Mundial contra la Violència de Gènere que organitza la Biblioteca d’Econòmiques; l’exposició fotogràfica «Visió de l’alumnat de Ciències de la Salut contra la violència de gènere», que organitza la Facultat de Ciències de la Salut; o la mostra bibliogràfica «Llibres que salvaran vides» de la Biblioteca d’Educació.
En clau artística, el Paranimf acollirà el 24 de novembre la representació de La panadera, de Sandra Ferrús, que tracta sobre la fragilitat i la resiliència i aborda temes tan intensos i delicats com la violència digital, la violència masclista o la salut mental.
El programa es completa amb activitats de formació i divulgatives, com la xarrada col·loqui «L’essencial és invisible… L’invisible és essencial…» que tindrà lloc el 24 de novembre, a les 10 hores, a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, organitzada pel Vicedeganat de Responsabilitat Social i Lingüística i Igualtat de la Facultat de Filosofia i Lletres. El mateix dia, a les 16 hores, tindrà lloc el taller «Abordant la violència de gènere des de les ciències socials» a l’aula Vicens Vives, organitzat per la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. També el 24, a les 16.30 hores, la sala de graus Ramón Martín Mateo serà escenari de la taula redona «La violència de gènere: aspectes socials i jurídics», organitzada pel Vicedeganat de Polítiques d’Igualtat i Inclusió de la Facultat de Dret.
El dia 25 de novembre, a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres es podrà seguir a les 10.30 la xarrada amb la poeta Bibiana Collado Cabrera, autora del poemari Violencia i, a la vesprada, a través de You Tube la taula redona «Xarxes socials i violència de gènere», que organitza la Facultat de Ciències.
La sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer acollirà el dia 26, a les 17 hores, la xarrada debat «Coeducar per a prevenir la violència de gènere», organitzada per l’STEPV-UA.
Les seus universitàries de la Vila Joiosa i de Petrer també s’han sumat a les activitats amb motiu del 25N. La primera amb una conferència de Cristina Almeida en el Teatre Auditori de la Vila Joiosa. Serà el mateix dia 25 a les 19 hores; i la segona, amb la conferència «Luis Jiménez d’Asúa y la Segunda República: Movimiento estudiantil, emancipación de las mujeresi revolución jurídica», al Forn Cultural de Petrer a les 20 hores.
Una línia contínua
Tal com insisteix la vicerectora, la conscienciació requereix una línia contínua amb accions transversals. En aquest sentit i en clau de formació, la Universitat d’Alacant organitza cursos, seminaris i xarrades al llarg de l’any centrats en la temàtica de l’eliminació de la violència contra la dona. La UA ofereix el curs Identificació, Prevenció i Intervenció contra la Violència de Gènere o el títol propi d’experta o experta en Violència de Gènere: un Enfocament Interdisciplinari. En aquesta línia també s’organitzen jornades com el IX Seminari Permanent Modernes d’Època: «Emocions que van donar vida a les dones»; les II Jornades d’Actualització en Violència de Gènere: «Escoltar la veu de les víctimes»; el VI Fòrum d’Investigació de l’IUIEG. Reptes i Desafiaments dels Estudis de Gènere en l’Acadèmia del segle XXI; o el seminari permanent Dones i Gènere en les Societats Àrabs.