La Universitat d’Alacant imparteix cursos oficials per a la identificació i la distinció d’espècies marines vulnerables
Adreçat als agents mediambientals, els participants duran a terme demà una sessió pràctica a la Reserva Marina d’Interès Pesquer de l’Illa de Tabarca
La Universitat d’Alacant (UA) imparteix una nova edició de cursos oficials sobre identificació i distinció d’espècies marines vulnerables d’altres espècies semblants d’interès pesquer o objecte d’infracció. Aquesta formació està especialment dirigida a agents mediambientals d’organismes autònoms del Ministeri de Medi Ambient (AMAS) i al personal de l’administració pública relacionat amb gestió i conservació del medi marí.
L’objectiu és augmentar el coneixement sobre diverses espècies marines i dur a terme la identificació correcta de les espècies marines catalogades com a vulnerables per a diferenciar-les de les espècies d’interès comercial. En aquest sentit, els cursos aborden la metodologia i les eines necessàries per a reconèixer les espècies d’alt valor ecològic, les amenaçades, i posen l’èmfasi en les espècies que poden induir a confusió a l’hora d’identificar-les.
Aquest curs, en el qual participen una vintena d’AMAS, es duu a terme en format virtual i amb sessions presencials al Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la UA des del passat 28 d’octubre. «El curs, que acaba demà, 13 de novembre, ha tingut un gran èxit d’acollida entre aquests professionals, i totes les places s’han cobert en pocs dies», assenyalen des de l’organització.
En la part teòrica, els participants aprenen les bases per a la identificació d’espècies, les principals amenaces a la biodiversitat marina, la normativa estatal i europea, i les característiques i problemàtica de les diferents espècies vulnerables. Pel que fa a la formació pràctica, a més d’exercicis de reconeixement, per a demà hi ha programada una activitat d’identificació in situ a la Reserva Marina d’Interès Pesquer de l’Illa de Tabarca (RMIP).
Com a resultat d’aquests cursos, l’equip responsable associat al CIMAR genera recursos formatius orientats a la gestió sostenible d’espais marins. Per a fer-ho, el curs compta amb la codirecció dels professors de la UA Francisca Giménez-Casalduero i Alfonso Ramos, del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, i amb professorat expert de les universitats d’Alacant i de Múrcia.
Aquesta formació es fa en coordinació amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del pla de formació destinat a les administracions públiques competents en la gestió de la Xarxa Natura 2000 marina. Impulsats per la Fundació Biodiversitat del MITECO, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), són finançats per la Unió Europea-NextGenerationEU.