La Universitat d'Alacant aprova la creació del Centre d'Intel·ligència Digital
La rectora ha presentat el projecte que es finançarà a través d’un conveni de col·laboració amb la Diputació d’Alacant i altres fonts externes
La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha sigut l’encarregada de presentar davant del Consell de Govern el projecte del Centre d’Intel·ligència Digital, Cenid, un centre propi «destinat a impulsar els processos d’innovació, generació i transferència de coneixement i tecnologia en l’àmbit de la intel·ligència digital amb l’objectiu de contribuir a la millora de la competitivitat del teixit productiu i al desenvolupament econòmic i social de la província d’Alacant». Tal com ha explicat la rectora, el centre –que es finançarà principalment amb fons de la Diputació d’Alacant i altres recursos externs– s’alinea amb les estratègies europea, nacional i autonòmica d’intel·ligència artificial que recomanen la creació d’aliances institucionals i empresarials per a dur a terme els objectius plantejats.
En aquest sentit, el Cenid naix per a contribuir a aquest compromís d’intel·ligència digital dels sectors productius, de les administracions públiques i del conjunt de la societat, i, segons ha detallat la rectora, «els primers projectes –atès que naix en el si de la diputació– se centraran en el trànsit digital de les institucions públiques, com ja va explicar en el seu moment l’exrector de la UA, Manuel Palomar, promotor de la iniciativa», ha declarat.
El centre naixerà amb una activitat administrativa i de gestió bàsica per a permetre la participació d’investigadores i investigadors, i entre les seues tasques principals hi ha la realització d’anàlisi diagnòstica, assessorament i acompanyament de les institucions en matèria d’intel·ligència digital, ha insistit. Concebut com un «laboratori d’idees», comptarà amb la col·laboració científica de la Universitat Miguel Hernández i dependrà orgànicament de l’Oficina de la Rectora. El nomenament de la persona que n’ocuparà la direcció i la secretària correspon a la rectora i es farà públic quan es constituïsca el Consell Rector (òrgan d’assessorament cientificotècnic del Cenid) i a proposta seua.
Efectes de la pandèmia
Entre els punts més destacats de l’ordre del dia del Consell de Govern hi ha hagut la proposta de modificació de la Normativa per a l’avaluació no presencial dels aprenentatges. Concebuda originalment com una norma d’àmbit temporal, s’ha considerat imprescindible convertir-la en permanent i més garantista, a la vista de la prolongació dels efectes de la pandèmia, la vigència de la formació dual i la imprevisió en la forma d’avaluació. D’aquesta manera, el Consell de Govern ha aprovat una proposta de modificació consensuada per tots els responsables de centre, que regula l’ús de càmeres i micròfons en les proves telemàtiques amb el mer objectiu de supervisar la identitat de la persona que s’hi presenta i el treball individual que realitza. Només en les proves orals es permetrà l’enregistrament, però no la descàrrega del material, pel deure de conservació de proves.
El col·lectiu docent ha aplaudit la normativa, que està avalada per jurisprudència recent, i ha sigut aprovada amb el vot en contra dels cinc membres del col·lectiu estudiantil en el Consell de Govern.
Un altre dels temes aprovats a proposta del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat ha sigut l’ampliació del nombre de terminis per al pagament de la matrícula en els estudis oficials tant de grau com de màster. L’objectiu d’aquesta mesura, en sintonia amb altres institucions acadèmiques, és solidaritzar-se amb les famílies i alleugerir la càrrega que pot significar aquesta despesa en un context tan delicat com el produït pels efectes de la pandèmia en les economies domèstiques La mesura, aprovada per unanimitat, estableix el pas de quatre a vuit terminis.
Finalment ha rebut informe favorable per unanimitat l’informe realitzat pel vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez, sobre els comptes anuals de l’exercici 2020 i les modificacions pressupostàries de caràcter tècnic per al de 2021.