ALICANTE | EDUCACIÓ

La Universitat d’Alacant amplia enguany l’oferta dels Cursos d’Estiu de Ciències de la Salut

ELPERIODIC.COM - 24/05/2022

Set propostes estiuenques de diferents temàtiques entorn de la medicina, la infermeria i la psiquiatria

 

La nova llei de prescripció de medicaments d’infermeria, els reptes mèdics del segle XXI; un enfocament holístic de l’oncologia i els seus malalts; els reptes d’una societat envellida; les persones amb malaltia mental o discapacitat davant del dret penal; l’atenció espiritual en la pràctica sociosanitària, o els beneficis de la música per a la salut, engloben l’oferta estiuenca que els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la UA dedicarà enguany a la branca de ciències de la salut, coincidint amb l’anunci de la Generalitat Valenciana de la pròxima posada en marxa del grau de Medicina a la UA, que està previst implantar per al curs 2023/2004.

En total, el programa estiuenc d’aquesta edició inclou set cursos en aquest camp del saber, amb temes de gran interès i actualitat adreçats a un públic multidisciplinari en el qual tenen cabuda tant professionals com estudiants de grau i postgrau.

Obrirà aquest apartat temàtic Prescripció d’Infermeria: acreditació per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús, que s’impartirà del 6 al 10 de juny en format en línia. El curs tracta una de les qüestions de més actualitat a Espanya en l’àmbit de la infermeria, ja que la prescripció d’infermeria de fàrmacs està actualment en plena transició, després de l’aprovació del Reial decret 1302/2018. És necessari definir estàndards i requisits de formació per a l’acreditació d’infermers prescriptors, ja que no hi ha un marc de referència únic a escala mundial que establisca les pautes que han de seguir els equips interprofessionals per a realitzar una cura farmacològica òptima. L’objectiu fonamental és introduir els coneixements necessaris sobre indicació i dispensació de medicaments i productes sanitaris en infermeria, d’acord amb la normativa espanyola.

També començarà el dilluns 6 de juny Cuidar i cuidar-se amb sentit: actualització de l’atenció espiritual en la pràctica sociosanitària (en línia, del 6 al 17 de juny), amb l’objectiu d’actualitzar la formació dels professionals sociosanitaris en els principals coneixements de l’autocura i de l’atenció espiritual, per a detectar les necessitats espirituals pròpies i alienes, i intervenir tenint un criteri adequat d’actuació.

El mes de juny continuarà amb dues propostes més: Els reptes d’una societat envellida: pensions, salut i benestar (campus de Sant Vicent del Raspeig, del 29 de juny a l’1 de juliol). El canvi demogràfic que comporta l’envelliment de la població constitueix un dels grans reptes socials del segle XXI. Una bona salut i una pensió que cobrisca les necessitats mínimes són essencials per a aconseguir un alt nivell de benestar, i és en l’estudi d’aquests aspectes que se centrarà aquest curs, que analitzarà com s’ha de dissenyar un sistema de pensions sostenible, així com un sistema sanitari d’alta qualitat, però també quines polítiques públiques cal d’articular per a garantir una vida activa i assistida. I Les persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual davant el Dret Penal: bases, problemes i alternatives (ICALI, del 30 de juny a l’1 de juliol) aborda la problemàtica des de les òptiques penal i penitenciària, però també processal, psiquiàtrica i politicocriminal. També examina les específiques dificultats a les quals s’enfronten les persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual quan entren en contacte amb les institucions penals. La presència de malalties psiquiàtriques als centres penitenciaris ordinaris, les dificultats per tractar-les en aquests contextos, o el funcionament mateix dels centres psiquiàtrics penitenciaris

L’apartat de propostes estiuenques de ciències de la salut inclou tres cursos més per al mes de juliol: Els reptes mèdics del segle XXI (campus de Sant Vicent del Raspeig, del 13 al 15 de juliol) tractarà la repercussió de la COVID-19 en la investigació, l’assistència primària i el desenvolupament de fàrmacs; els nous tractaments farmacològics que s’estan desenvolupant i que revolucionaran la terapèutica de patologies fins ara incurables com l’Alzheimer, el Parkinson o la retinosis pigmentària; el canvi conceptual que ha suposat el coneixement de la implicació del microbioma en patologies cròniques i incurables o les resistències als antibiòtics, l’altra gran amenaça per a la salut mundial, així com els reptes en el tractament de la dona des d’una perspectiva de gènere. Un enfocament holístic de l’oncologia i el malalt oncològic (Seu Universitària de Cocentaina, del 14 i 15 de juliol). Aquest curs tractarà les cinc dimensions bàsiques de tot enfocament holístic: aspecte cognitiu (l’origen de les malalties oncològiques i el seu diagnòstic, així com el que un pacient oncològic ha de saber sobre la seua malaltia i el gran repte que té la ciència d’aquest segle per a desenvolupar l’oncologia i els seus tractaments); l’aspecte emocional (la humanització i emocionalitat en el pacient oncològic); aspecte conductual (la gestió de l’estrès tant en el pacient oncològic com en els professionals soci-sanitaris); l’aspecte social (claus per a potenciar les habilitats socials a través d’una comunicació afectiva i efectiva), i l’aspecte físic (beneficis de l’activitat física i l’esport en el pacient oncològic).

I conclourà aquest apartat temàtic amb el curs Música i Salut (Seu Universitària de la Nucia, del 4 al 7 de juliol), que oferirà una formació tant teòrica com pràctica sobre els recursos que ofereix la musicoteràpia en els àmbits educatiu i sanitari. Es pretén donar a conèixer aspectes històrics, els diferents àmbits d’aplicació, mètodes, tècniques i exercicis pràctics per a la seua utilització posterior.