ALICANTE | SOCIETAT

La Universitat d’Alacant acull el XVII Congrés Internacional de la Societat Goethe a Espanya

ELPERIODIC.COM - 25/10/2022

Amb el títol de “L’element fantàstic en la literatura de llengua alemanya”, commemora el bicentenari de la mort de l’escriptor E.T.A. Hoffmann

La Seu Ciutat d’Alacant serà l’escenari de més de quaranta sessions entre ponències, una lectura literària i una conferència sobre cinema

 

La Seu Ciutat d’Alacant de la Universitat d’Alacant serà l’escenari, des del 26 al 28 d’octubre, de la celebració de la dissetena edició del Congrés Internacional de la Societat Goethe a Espanya, que aquest 2022 tindrà per lema «L’element fantàstic en la literatura de llengua alemanya» en honor al bicentenari de la mort de l’escriptor E.T.A. Hoffmann.

La trobada concentrarà més de quaranta experts en aquesta matèria, amb trenta-set ponències, una lectura literària i una conferència sobre cinema entre els tres dies, en sessions de matí i vesprada, que durarà el congrés. Hi destaca la ponència inaugural, a càrrec de Hans Richard Brittnacher, de la Universitat Lliure de Berlín, un dels principals especialistes mundials en literatura alemanya.

El congrés, que compta amb la col·laboració de les ambaixades d’Alemanya i Àustria, aplegarà experts en el gènere fantàstic de la literatura en llengua alemanya arribats des de la mateixa Alemanya i d’Àustria, però també de països com la Xina, Itàlia, Eslovènia i Geòrgia, i d’universitats espanyoles com les de Granada, Barcelona, Illes Balears, Córdoba, Valladolid, València, Alcalá de Henares, Oviedo, Múrcia i la Complutense de Madrid.

Segons explica María Rosario Martí Marco, organitzadora del congrés i professora del Departament de Filologies Integrades de la UA, el lema de la trobada, «L’element fantàstic en la literatura alemanya», «no se centra només en el terror, sinó que tracta també la ciència-ficció, la fantasia i els contes i ho tractarà des de perspectives molt diferents i a través de l’anàlisi de l’obra de nombrosos d’autors».

Les tres jornades de ponències, obertes a tots els públics, se celebraran de matí a l’edifici del carrer Ramón y Cajal i de vesprada al del carrer Sant Ferran, i es divideixen per temes rellevants del congrés, com els dedicats a E.T.A. Hoffmann en diferents àmbits com Espanya, els contes de fades o com un clàssic perdurable, els accents femenins, el cinema i la transmedialitat, Àustria, matisos de la fantasia, transformacions i orient llunyà, utopia, alquímia i màgia, el sinistre i el vampirisme o els nous llocs de la fantasia, entre d’altres. Cal tenir en compte que, segons s’exposa en el programa, encara que totes les ponències són obertes al públic, algunes se celebraran en alemany i altres en espanyol.

A més de l’àmbit acadèmic, el principal del congrés, destaquen també algunes activitats culturals com la lectura literària que farà Christian Kössler sobre «Fantasmes i llegendes del diable a la regió alpina d’Innsbruck traslladats al present» o la conferència del director i productor de cinema Maxi Velloso, titulada «Dr. Caligari: el pare del cinema de gènere fantàstic. El cinema fantàstic alemany d’entreguerres i la seua influència en el cinema mundial».

El congrés de la Societat Goethe a Espanya se celebra cada any de manera itinerant per diferents universitats. En l’edició de 2022, l’entitat ha elegit la Universitat d’Alacant per a la seua organització, que ha recaigut en el Departament de Filologies Integrades i ha comptat amb la col·laboració de les ambaixades d’Alemanya i Àustria. A la inauguració de la trobada assistiran Maribel Beltrán, directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació de la UA; Paola Masseau, vicedegana d’Ordenació Acadèmica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Dorothea von Drahosch Sannemann, cònsol d’Alemanya a Alacant, i Marisa Siguán, presidenta de la Societat Goethe a Espanya.