ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

La Universitat d’Alacant acull un col·loqui internacional dedicat al centenari de la publicació de Amants, heureux amants… de Valery Larbaud

ELPERIODIC.COM - 31/10/2023

La trobada tindrà lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres els dies 2 i 3 de novembre i celebrarà més d’una dotzena de ponències, projeccions i debats sobre la figura del literat francès

«Centenari de la publicació d’Amants, Heureux Amants... (1923) Valery Larbaud i els mons espanyol i hispanoamericà» és el títol del col·loqui internacional que tindrà lloc durant les jornades dels dies 2 i 3 de novembre en la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant. Codirigit per la professora de la Universitat d’Alacant María Isabel Corbí Sáez i Gil Charbonnier, de la Universitat Aix-Marseille, la trobada presenta un programa amb més d’una dotzena de ponències, projeccions i debats.

L’aula Magna serà l’escenari principal del col·loqui que acull la Universitat d’Alacant per a celebrar el centenari de la publicació de l’obra Amants, heureux amants… i que s’emmarca dins dels col·loquis internacionals que celebra l’Association Internacionale des Amis de Valery Larbaud, dirigits i coordinats per investigadors especialistes en el literat francès.

Segons explica María Isabel Corbí Saéz, de l’àrea de Filologia Francesa del Departament de Filologies Integrades de la Universitat d’Alicante, a l’escriptor gal Valery Larbaud «li unia un vincle molt estret amb Alacant i la seua província», per aquest motiu s’ha triat la institució acadèmica alacantina com a seu d’aquesta important trobada internacional. «Durant la 1a Guerra Mundial, l’escriptor va viure a Alacant i, a més, la seua estada a la nostra província va suposar un punt d’inflexió en la seua carrera. Ací va conviure amb escriptors de la província, va poder afermar els estudis i aprenentatges sobre les literatures espanyola i llatinoamericana i, a més, va posar a Alacant en el mapa internacional en nomenar molts escriptors, llocs i localitats en les seues obres», concreta la professora.
Respecte al col·loqui, Corbí Sáez explica que «està centrat en les lectures i mirades de Larbaud sobre els àmbits espanyol i hispanoamericà i oferirà espais on investigadors d’abast internacional podran presentar els seus treballs recents relacionats amb els eixos temàtics del col·loqui i debatre sobre aquests i aportar noves llums sobre els aspectes més rellevants d’actualitat de l’obra de Valery Larbaud en els seus diferents vessants, com els d’escriptor, crític i traductor». «Creiem que és el primer col·loqui internacional que està dedicat de manera monogràfica a Valery Larbaud», matisa.

La inauguració del col·loqui tindrà lloc el dia 2 de novembre, a les 10 hores a l’aula magna de Filosofia i Lletres i comptarà amb les intervencions del vicedegà d’Investigació i Accés de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Ernesto Cutillas, els directors del col·loqui, María Isabel Corbí Sáez i Gil Charbonnier, que al seu torn intervindrà com a secretari general de l’Association d’Amis de Valery Larbaud, i Michel Brissaud, president de l’Association d’Amis de Valery Larbaud.

En les ponències, projeccions i debats que tindran lloc participaran experts d’universitats espanyoles d’Alacant i la catalana Ramón Llull o d’institucions franceses, alemanyes i belgues. Els seus continguts faran referència la relació de Larbaud amb personalitats com Gabriel Miró, Ramón Gómez de la Serna, José Ortega y Gasset, o la presència de llocs com el Castell de Santa Bàrbara, el passeig de Canalejas o el palmerar de l’Hort del Cura, a Elx.