La Universitat d'Alacant aconsegueix dues noves ajudes de FECYT per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació
ELPERIODIC.COM - 08/11/2021El Pla anual d’activitats de la UCC+i UA Divulga està entre les deu més ben valorades en la modalitat de «Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació»
En la línia d’educació i vocacions científiques, el projecte ‘Un viatge per la història de la Terra’ ha sigut seleccionat entre més de 240 sol·licituds presentades
Per segon any consecutiu, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat d’Alacant, UA Divulga, ha aconseguit finançament per al pla d’actuacions anual en l’última convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2020 de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.
La proposta presentada per la UA per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació està entre les deu més ben valorades en la modalitat de «Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació» amb una puntuació de 94 punts. En aquesta modalitat han competit més de 59 sol·licituds i s’han concedit 36 projectes a nivell nacional.
Segons la resolució publicada la setmana passada, la Universitat d’Alacant rebrà 28.000 euros per a continuar treballant en la comunicació i la difusió de l’activitat investigadora desenvolupada a la UA, com també per a donar suport a esdeveniments de divulgació d’una gran importància social com la Nit Europea dels Investigadors –European Researchers’ Night–, activitats centrades en Ciència en femení al voltant de l’11F-Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la Geoyincana, l’Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, col·leccions de vídeos per a parlar sobre divulgació, ciència i temes d’actualitat social tant amb expertes i experts de la Universitat d’Alacant com d’altres institucions o centres d’investigació, i una guia divulgativa de cetacis de les costes de llevant.
UA Divulga
Dirigida pel Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica amb el suport de la Unitat de Comunicació de la Universitat d'Alacant, la UCC+i UA Divulga es va crear l’any 2018 per a facilitar l’activitat divulgadora i acostar la institució a la societat, i també potenciar la comunicació i la divulgació de les troballes de les investigadores i els investigadors de la institució.
Durant el període d’execució de la ajuda concedida per FECYT, de l’1 de juliol del 2021 al 30 de juny del 2022, UA Divulga vol acostar la Universitat a la societat i millorar la percepció social de la ciència en l’entorn d’aquesta. A més de afermar-se com a projecte institucional i plataforma digital que reunisca esdeveniments setmanals, projectes de divulgació oberts a la societat i productes de comunicació, «un eix estratègic per a aquest període és incrementar la cultura científica, tecnològica i innovadora en la societat i generar continguts i activitats que la situen en l’agenda de la ciutadania», explica la vicerectora d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, M. Jesús Pastor.
A nivell transversal, «cal apostar per la visibilització de la dona en la ciència i la tecnologia amb activitats relacionades amb la formació de vocacions, donar a conèixer les figures de dones científiques per a crear referents socials en la població i trencar estereotips. En aquest sentit, des d’UA Divulga es vol reforçar entre el personal investigador la necessitat de divulgar els coneixements com una part de la responsabilitat social de les universitats», afig la vicerectora.
Nou projecte: «Un viatge per la història de la Terra»
Dins de la línia d’educació i vocacions científiques, el projecte «Un viatge per la història de la Terra», liderat pel Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Facultat de Ciències de la UA, ha sigut seleccionat entre més de 240 sol·licituds presentades i rebrà una ajuda de 14.800 euros. En aquesta resolució d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2020 de la FECYT només s’han concedit 63 sol·licituds en aquesta modalitat.
La història de la Terra i les reflexions que es poden fer sobre temes d’actualitat com el canvi climàtic, les extincions o els fenòmens naturals catastròfics, són una eina molt potent per a despertar vocacions científiques i per a l’alfabetització científica de la societat, com arreplega el resum de la proposta. El projecte «Un Viatge per la Història de la Terra» està constituït per quatre elements: un panell de 90 m de longitud construït al Campus de la Universitat d’Alacant; una pàgina web; tres cursos de formació per al professorat d’ensenyament secundari, i un concurs per al alumnat d’ESO i de Batxillerat que consistirà a fer un vídeo, un tuit i panell sobre un esdeveniment de la història de la Terra.
El recorregut de 4.550 milions d’anys es podrà fer seguint tres línies temàtiques: Evolució del clima terrestre amb una reflexió final sobre la petjada de l’ésser humà (canvi climàtic); evolució de la vida, ressaltant l’aparició de la vida, els moments de màxima expansió i els esdeveniments d’extinció principals, amb una reflexió final sobre l’extinció actual d’espècies; i esdeveniments geològics principals que han marcat l’evolució de la Terra, com l’impacte d’asteroides o el desenvolupament de la tectònica de plaques.