La Unitat Científica d'Innovació Empresarial de la UA Ars Innovatio desenvolupa tres projectes que combinen salut i tecnologia
Es tracta de sistemes digitals per a millorar la salut en diferents àmbits: valoració de persones amb finalitats diagnostiques, sistemes informàtics per a històries clíniques, dispositius per a millorar els hàbits alimentaris...
Un projecte de sensorització de llits en entorns hospitalaris, un dispositiu que fa recomanacions personals per a portar una dieta saludable, una multiplataforma de gestió de l’historial clínic, i sistemes de valoració de pacients per a diagnosticar problemes de salut són quatre dels projectes en què treballen conjuntament les àrees de Salut i Tecnologia d’Ars Innovatio, una Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de la Universitat d’Alacant. A aquests projectes, que es troben en diferents fases de desenvolupament, cal sumar-hi el ja presentat en societat i llançat comercialment ActuaSalud, que té com a finalitat avaluar la salut de les persones grans i és el primer projecte d’aquestes característiques que s’ha comercialitzat des d’una universitat pública.
Tal com explica Loreto Maciá, directora del Laboratori de Sistemes per a la Salut Ars Innovatio, són dotze les persones que treballen en aquesta Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE), que, finançada per l’Agència Valenciana de la Innovació, està dirigida en el seu conjunt per Juan Manuel García, catedràtic del Departament de Tecnologia Informática i Computació. L’equip el componen quatre investigadors de la UA i vuit tècnics que tenen com a objectiu «investigar i transferir coneixement a la societat».
«Els nostres projectes són multidisciplinaris. Partim d’una necessitat i fixem els objectius per a fer possible la transferència del coneixement», comenta el professor i investigador Francisco Javier Ferrández, director de l’àrea d’Indústria 4.0 d’Ars Innovatio. D’aquesta manera, en aquests moments són quatre els projectes en els quals treballen conjuntament. Un és Holdenia, un sistema de sensorització de llits en entorns hospitalaris per a predir i prevenir les caigudes i l’aparició d’úlceres que prompte passarà a la fase de prova a l’Hospital d’Elda. Tal com explica Loreto Maciá, es col·locarien sensors en el matalàs de manera que localitzen els punts de fricció i avisen el control d’infermeria perquè mobilitze el pacient.
Un altre dels projectes, aquest ja en fase de prova i instal·lat en un geriàtric de Castelló, s’ha dut a terme amb la Universitat Jaume I (UJI). Es tracta una plataforma digital adaptada als centres de persones grans que gestiona la història clínica des de qualsevol dispositiu utilitzant una interfície intuïtiva fàcil d’usar. «És un gestor de base de dades que poden utilitzar els professionals per a fer prescripcions o consultar els historials, entre altres funcionalitats», explica Ferrández.
La tercera de les eines en què treballen conjuntament Salut i Tecnologia d’Ars Innovatio es denomina Comoconsalud, un assistent intel·ligent que es podrà utilitzar a les llars amb funcions variades, totes destinades a millorar la nostra alimentació. Encara en fase de desenvolupament, són moltes les possibilitats d’aquest assistent que no solament pot controlar el menjar, sinó que, a més, ens suggerirà receptes saludables basades en la dieta mediterrània i ens donarà altres consells per a millorar els hàbits alimentaris.
Per la seua part, ActuaSalud continua el seu desenvolupament. Després de la presentació de l’avaluador de la salut de persones grans, Ars Innovatio continua treballant per aplicar-lo en altres grups de població, com els infants o els pacients crònics.
«Estem satisfets perquè després de tres anys de treball en veiem els fruits, que la inversió en recursos tant humans com econòmics reverteix després en la societat», assegura Loreto Maciá, una opinió compartida pel seu company Francisco Javier Ferrández, que subratlla, a més, l’important paper de la tecnologia en tots els projectes duts a terme «perquè ens permeten individualitzar l’ús en funció de les necessitats reals de cada persona».