ALICANTE | ECONOMIA I NEGOCI

La transformació digital, l’ocupabilitat estudiantil, la investigació i l’estabilització de la plantilla marquen el pressupost de la Universitat d’Alacant per al 2022

ELPERIODIC.COM - 20/12/2021

El Consell de Govern emet informe favorable per unanimitat al Projecte de Pressupostos que demà passarà pel Ple del Consell Social

La transformació digital, la millora de l’ocupabilitat de l’estudiantat, el reforç dels programes propis d’ajudes a la investigació i atracció de talent i la renovació i estabilització de la plantilla són els quatre eixos estratègics sobre els quals se sustenta el pressupost del 2022 de la Universitat d’Alacant, el primer que es dissenya sota el mandat de la seua actual rectora, Amparo Navarro. En l’exposició del Projecte de Pressupost davant del Consell de Govern de la Universitat, el vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez, ha assegurat que «ens trobem davant d’un projecte de pressupostos ambiciós en el qual les inversions reals en la Universitat d’Alacant creixeran el 2022 en 6,5 milions d’euros, un 26 % més que en l’exercici anterior».

Durant la reunió, celebrada de manera presencial a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, el màxim òrgan de govern universitari ha emès per unanimitat informe favorable al projecte, que passarà demà al Ple del Consell Social, l’últim tràmit per a l’aprovació definitiva. Aquesta vegada, la sessió plenària tindrà lloc a la sala de juntes de l’edifici del carrer de Sant Ferran, 40, de la Seu Ciutat d’Alacant. La reunió, que estarà presidida per Adolfo Utor, començarà a les dotze hores.

Per a l’any vinent, la institució acadèmica alacantina comptarà amb un pressupost global de 234 milions d’euros, una suma un 10,1% superior als 212 milions d’euros del 2021. Durant la seua intervenció, el vicerector ha explicat que, d’aquest increment, el 6,2% correspon a ingressos no finalistes, és a dir, «ingressos genèrics sobre els quals la institució té capacitat d’actuació per a dissenyar la seua estratègia pressupostària», i s’ha mostrat relativament satisfet, ja que, com ell mateix assenyala, «aquest increment ens ha permès tenir un cert marge de maniobra per a definir la nostra aposta decidida per la transformació digital, la investigació, l’ocupabilitat estudiantil i l’estabilització de les plantilles». Precisament, la inversió en transformació digital serà la que experimente un creixement pressupostari més elevat en termes absoluts, amb prop de 900.000 euros.

Durant la presentació, Ángel Sánchez ha detallat la destinació d’aquests fons, gràcies als quals «el programa propi d’ajudes a la investigació arribarà a una xifra rècord, amb una mica més de 2,2 milions d’euros, un 14 % més del pressupost actual; duplicarem els recursos destinats a emprenedoria, divulgació i transferència, i es destinarà un 38 % més que el 2021 a programes de captació de talent científic».

Una altra de les novetats que aporta el projecte de pressupost presentat és que, després de dos anys sense dotació pressupostària, la Universitat d’Alacant rescata les inversions en infraestructures, que estaran dedicades, fonamentalment, a obres d’eficiència energètica, si bé, ha manifestat el vicerector de Planificació Econòmica, «també durem a terme altres inversions en infraestructures necessàries per a poder executar les accions estratègiques, principalment en transformació digital».

Ocupabilitat i plantilla

Des de l’inici del mandat, tal com ha recordat la rectora durant el seu informe, l’equip de direcció de la Universitat ha volgut prestar una especial atenció a les persones, als tres col·lectius que componen la comunitat universitària. Per això, a més de dotar de recursos pressupostaris la nova Unitat de Resiliència i Psicologia, s’habiliten dues noves línies de despesa per a la renovació de la plantilla i l’estabilització del professorat associat, cosa que permetrà augmentar en un 50 % la contractació de nou professorat ajudant i ajudant doctor.

Pel que fa a l’estudiantat, Sánchez ha destacat la intenció de l’actual equip de direcció d’«articular un ampli conjunt de mesures destinades a millorar l’ocupabilitat dels i les estudiants, que estaran dotades amb fons específics superiors al milió i mig milió d’euros». Són programes de beques per a idiomes, pràctiques en empreses europees, increment de la docència en valencià i anglès i mobilitat (tant nacional com internacional). A més, en el marc de l’eix estratègic de transformació digital, el vicerector ha anunciat la posada en marxa del projecte plataforma digital per a l’aprenentatge adaptatiu, dirigida a «proporcionar a cada estudiant una experiència d’aprenentatge personalitzada i d’acord amb la seua manera d’aprendre, cosa que, sens dubte, redundarà en una millora dels resultats d’aprenentatge de l’estudiantat».

MÉS FOTOS