El torneig local FIRST LEGO League 2021 tindrà lloc aquest dissabte a la Universitat d'Alacant
Participen en aquest desafiament internacional de robòtica 12 equips en FIRST LEGO League Challenge, programa per a joves de 10 a 16, i un equip, en FIRST LEGO League Explore per a xiquets i xiquetes d’entre 6 a 9 anys
Al voltant de 120 joves competeixen aquest dissabte 15 de maig del 2021 en el torneig local de FIRST LEGO League 2021 (FLL) que organitza la Universitat d’Alacant en format en línia. Aquesta temporada, amb el Desafiament RePLAY, els equips participants han treballat durant setmanes en solucions per a aconseguir que la societat s’active i es moga, que ocupe espais on fer esport i activitats a l’aire lliure. El repte ha sigut posar en acció ciència, tecnologia, esport i treball en equip. La competició podrà seguir-se en directe a través de YouTube.
En aquesta edició de l’any 2021, la competició compta amb 12 equips en FLL Challenge, programa per a joves de 10 a 16 anys, i un equip en FLL Explore per a xiquets i xiquetes d’entre 6 a 9 anys que permet descobrir la diversió i captar-ne la curiositat per les STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).
El desafiament consta de tres parts que seran supervisades i valorades per un equip de jutges. En la primera, cada equip ha de fer una presentació del projecte científic amb una solució innovadora. A continuació, faran la presentació del disseny del robot LEGO Mindstorms, que utilitzaran més endavant, i passaran a respondre qüestions relatives als valors FIRST: mostrar com les solucions i el treball en equip creen impacte i són inclusius. Finalment, cada equip fa el joc del robot per a aconseguir superar el màxim de missions proposades i obtenir-hi la millor puntuació possible.
Programa
A les 9 hores tindrà lloc la cerimònia d’inauguració acompanyats de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual. Després de les intervencions virtuals, començaran les presentacions i les partides de joc de robots de manera simultània dels equips FIRST LEGO League Challenge: de 9.30 a 10.30 hores serà el torn d’Aurelio Team, Torrebot i CEIP Gabriel Miró Alacant B; de 10.30 a 11.30 els equips ROBOLUTI_ON, Ingenieros4Ever i CEIP Gabriel Miró Alacant A; d’11.30 a 12.30 hores Invictus LEGO, EFIGY GIRLS i Megarobotics; i, finalitzaran la competició, de 12.30 a 13.30 hores, els equips La Miranda Global Robotics, TecnoNewton i Legobots.
L’equip dels menuts xicotets, Los Llamadores, que participa en la FIRST LEGO League Explore, farà la seua presentació i joc de robot a les 13 hores.
A les 16 hores tindrà lloc el lliurament de premis i la clausura amb la intervenció de la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro. L’equip que resulte campió en la fase local de la UA passarà al torneig nacional que tindrà lloc el 26 i 27 de juny del 2021 també en format virtual.
La Universitat d’Alacant acull per segon any consecutiu la FIRST LEGO League amb l’objectiu de despertar l’interès i promocionar els valors de la ciència i la tecnologia, així com el desenvolupament de les competències STEAM entre els més joves. En aquesta edició del 2021, encara que marcada per la COVID-19 i adaptada a format virtual, s’han superat totes les expectatives ja que el torneig ha congregat equips d’Alacant, la Torre del pla, Sant Vicent del Raspeig, Villena, Confrides, València i Sant Just Desvern (Barcelona).
Col·laboradors
El torneig FIRST LEGO League Alacant, coordinat pels professors de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant Paco Pujol i David Tomás, compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA, el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació, i l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica de la UA, i Unniver.
FIRST LEGO League té lloc en més de 110 països i hi participen més de 560.000 joves. La Fundació Scientia és l’entitat que impulsa FLL a Espanya amb la col·laboració del 20% de les universitats espanyoles, parcs tecnològics i entitats de promoció de la innovació com a socis. A més, la iniciativa és possible gràcies a la col·laboració d’empreses i entitats que acosten els participants a coneixements i professions STEAM com Robotix i Correus.