Torna la presencialitat al Festival de Teatre Clàssic de l'Alcúdia-UA en el 25 Aniversari de la Fundació Universitària l'Alcúdia
Set representacions a càrrec de quatre companyies professionals i tres grups de teatre en l’ensenyament, amb les obres Medea, Leonardo, Ifigenia en Áulide, Molt de soroll per no res, Cayo César, Miles gloriosus, i Burlas de amor de doña Barroco
La Universitat d’Alacant reprèn la presencialitat del ja tradicional Festival de Teatre Clàssic l’Alcúdia-UA, després de la celebració en línia de l’any passat, a causa de la pandèmia. El Festival arriba a la novena edició organitzat per la UA i la Fundació Universitària l’Alcúdia d’Investigació Arqueològica, amb el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament d’Elx i la Generalitat Valenciana, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. El programa d’enguany inclou 7 representacions de teatre a l’aire lliure, tres de teatre en l’ensenyament i quatre de teatre professional, en el Jaciment Arqueològic de l’Alcúdia , del 14 al 23 de juliol.
Així ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA, Catalina Iliescu, qui ha estat acompanyada en la presentació pel director del Jaciment de l’Alcúdia, Alejandro Ramos i per la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón.
Catalina Iliescu ha detallat en la intervenció el programa de representacions, que serà a càrrec de quatre companyies professionals i tres grups de teatre en l’ensenyament, un programa que es posarà sobre l’escenari quan es compleix el 25 Aniversari de la Fundació l’Alcúdia, «un aniversari per al qual la Universitat d’Alacant està preparant un acte institucional del qual s’informarà en els pròxims mesos». La UA ofereix una doble programació de teatre en l’ensenyament i teatre professional ja que, «com a institució pública educativa, la UA promou la pràctica teatral entre l’alumnat universitari i de batxillerat i, així mateix, ofereix a tota la ciutadania muntatges d’obres de companyies professionals», com ha explicat la vicerectora.
Per part seua, la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, ha afirmat que «l’Ajuntament d’Elx continua fent costat a l’Alcúdia tant en les excavacions com en la cultura, no podria ser d’una altra manera, ja que el jaciment és part fonamental de la nostra història i del nostre llegat cultural».
El director del Jaciment Universitari, Alejandro Ramos, ha declarat que «a l’Alcúdia estem molt contents de tornar a acollir, en les nostres nits d’estiu, una nova edició d’aquest festival que tant de reconeixement ens està aportant dins del món de la cultura. Malgrat que coincideix amb una època de l’any en què tenim una gran activitat investigadora purament arqueològica, dediquem un important esforç perquè tot isca cada vegada una mica millor».
La diputada de Cultura Julia Parra, encara que no ha pogut acudir a la presentació, ha manifestat el seu compromís de continuar recolzant el Festival de Teatre Clàssic L’Alcudia-UA des de la Diputació “per la seua gran aportació cultural i formativa, amb la integració de joves talents, i també perquè contribueix a posar en valor un entorn de gran interès arqueològic com és el Jaciment de L’Alcùdia , al qual enguany hem de donar un especial protagonisme amb motiu del 25 aniversari de la Fundació L’Alcudia".
El festival, com ja és tradicional, dedicarà la primera setmana al Teatre de l’Ensenyament (del 14 al 16 de juliol), amb tres representacions i amb un preu d’entrada de 5 euros. Inaugurarà el Festival l’Aula de Teatre de la UA, el dimecres 14 de juliol, a les 21.30 hores, amb l’obra MEDEA. El dijous 15 de juliol, serà el torn de LEONARDO, a càrrec de la companyia de Teatre de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (22 h), i finalitzarà la setmana, el divendres 16 de juliol, amb la representació d’IFIGENIA E ÁULIDE, una proposta de La Nave Argo, Companyia Teatral del Col·legi Immaculada Jesuïtes d’Alacant (22 h).
La setmana del Teatre Professional (del 20 al 23 de juliol. Entrades 12 euros) començarà amb la posada en escena de MOLT DE SOROLL PER NO RES, que posarà sobre l’escenari Teatre de l’Abast. El dimecres 21 de juliol, arribarà al jaciment CAYO CÉSAR, de la mà d’Atakama Creatividad Cultural; i continuarà amb MILES GLORIOSUS, Teatro de Papel Producciones SL, el dijous 22 de juliol. Finalitzarà la setmana i clausurarà el festival BURLAS DE AMOR DE DOÑA BARROCO, una proposta de Coribante Producciones que podrà veure’s el divendres 23 de juliol.
Les obres rescaten mites i llegendes sobre la tradició grecollatina des de visions tant clàssiques com contemporànies, però també comèdies i drames més moderns en els quals preval l’expressivitat i l’experimentació en l’escenari.