ALICANTE | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Una tesi de la Universitat d’Alacant, premiada per la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO₂

ELPERIODIC.COM - 02/02/2024

La investigació desenvolupada pel doctor José Javier Delgado Marín està basada en la fabricació de materials per a usar-los en la captura i en la valorització del CO₂, principal gas portador de l’efecte d’hivernacle

La Plataforma Tecnològica Espanyola del COâ‚‚ (PTECO2) va elegir el treball de recerca del doctor José Javier Delgado Marín «Síntesis innovadora de materiales híbridos y su impacto en la valorización del CO2» com a millor tesi de l’any en la desena edició dels Premis PTECO2.

La tesi, defensada a la Universitat d’Alacant el setembre de 2023, ha sigut dirigida pel catedràtic de Química Inorgànica Francisco Javier Narcís Romero i el professor titular Enrique Vicente Ramos Fernández, tots dos de la UA, i s’emmarca en els objectius globals per a assegurar la prosperitat i el benestar global futurs adoptats el 2015 a París per l’Organització de les Nacions Unides.

La recerca del doctor Delgado Marín ha desenvolupat una sèrie de materials híbrids que han sigut utilitzats com a catalitzadors en una reacció per a segrestar COâ‚‚ i valoritzar-lo. Aquests materials «tenen porus ben definits i molt accessibles, que els fan atractius en un ampli rang d’aplicacions», tal com destaca el treball premiat per la Plataforma Tecnològica Espanyola del COâ‚‚, una iniciativa promoguda pel sector privat, centres de recerca i universitats espanyoles que és parcialment finançada per l’Agència Estatal d’Investigació (Ministeri de Ciència i Innovació) i aplega representants d’aquest organisme, així com dels ministeris d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) i del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD) i centra el seu objectiu a abordar un desenvolupament tecnològic a Espanya que contribuïsca a disminuir l’impacte ambiental, social i econòmic derivat de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

José Javier Delgado Marín

Va estudiar a la Universitat d’Alacant (UA), on va obtenir el grau (2016) i el màster en Enginyeria Química (2018). A continuació va treballar com a enginyer químic durant un any en l’empresa Applynano Solutions SL, dedicada a l’enginyeria nanotecnològica. El setembre de 2023 es va doctorar en la mateixa universitat amb una investigació doctoral dirigida pels professors Javier Narcís i Enrique Ramos. Durant el doctorat va fer una estada a Groningen (Països Baixos) amb el professor Paolo Pescarmona, un referent mundial en la catàlisi i valorització del COâ‚‚. En l’actualitat, el doctor José Javier Delgado Marín duu a terme una recerca postdoctoral a la Universitat de Múrcia tutoritzada per Maria Gloria Villora Cano enfocada en la síntesi de microcàpsules basades en líquids iònics per a aplicacions orientades a la captura de COâ‚‚ i d’energia solar.