Una startup d'Alacant pionera a reciclar silicona a Europa
L'empresa ha adquirit un avançat reactor de proves per a impulsar el reciclatge i aconseguir matèria primera per a la producció de noves silicones
Quimsil Silicones SL (Quimsil), una empresa emergent sorgida d’estudiants de la Universitat d’Alacant (UA) i amb seu al Parc Científic d’Alacant (PCA), ha adquirit un avançat reactor de proves, que marca un pas crucial en la seua missió d’esdevenir els primers recicladors de silicona d’Europa. Aquesta significativa inversió els permetrà avançar en les seues capacitats tecnològiques i reforçar la seua posició en el mercat.
El nou reactor facilitarà la investigació i el desenvolupament de processos químics innovadors que Quimsil utilitza per a reciclar residus de silicona. A través d’un model circular, l’empresa transforma aquests residus en fluid de PDMS (polidimetilsiloxà), la matèria primera essencial per a la producció de noves silicones. Jorge Sánchez, CEO de Quimsil, va declarar: «Estem en posició de demostrar que tècnicament som capaços de reciclar i comercialitzar silicona. Aquest avanç és un assoliment significatiu en la direcció de procurar un subministrament intern de silicones i reduir la dependència de matèries primeres crítiques de fora de la Unió Europea.»
Quimsil destaca pel seu compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental. El seu enfocament en el reciclatge de silicona no sols contribueix a reduir el desaprofitament, sinó que també obri noves oportunitats en sectors com ara adhesius, additius químics i materials d’alta resistència tèrmica. L’empresa ha sigut reconeguda amb diversos premis per la seua excel·lència i innovació, incloent-hi guardons de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) i l’Institut Tecnològic Tèxtil (AITEX).
Tot i estar en ple desenvolupament tecnològic, Quimsil ha començat el procés de comercialització de productes reciclats. Aquesta iniciativa respon al descobriment d’una oportunitat en el mercat per a la gestió de residus de silicona, que fins ara eren incinerats. L’empresa ha identificat una veta de mercat significativa i ha establit contactes amb entitats que prèviament rebutjaven aquests residus. Mitjançant la simbiosi industrial, Quimsil tracta aquests residus i els reintrodueix en el mercat, oferint una solució sostenible i rendible.
El subproducte resultant del procés de reciclatge té una composició idèntica a la silicona verge, de manera que se’n garanteix la qualitat i el compliment amb els estàndards ambientals i de seguretat. Aquest avanç demostra la viabilitat i l’efectivitat de l’enfocament de Quimsil i valida la demanda de solucions sostenibles en la gestió de rebuigs de silicona.
Actualment, Quimsil està establint relacions amb empreses generadores de residus de silicona a Espanya, amb l’objectiu de gestionar la totalitat dels residus generats anualment al país una vegada que la producció estiga plenament operativa.
Quimsil
Quimsil és una empresa emergent dedicada al reciclatge químic de plàstics, especialment olis i cautxús de silicona. Amb un enfocament en l’economia circular i la sostenibilitat, transforma residus de silicona en productes d’alt valor afegit per a diversos sectors industrials. L’empresa està compromesa amb la innovació tecnològica i el seu impacte positiu en el medi ambient i la societat.
«Estem molt orgullosos del que ha assolit Quimsil i del seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat. L’adquisició d’aquest reactor de proves és un testimoni de l’esforç i la visió de l’empresa per a liderar el reciclatge de silicona a Europa. Al Parc Científic d’Alacant fem costat fermament a empresa emergents com Quimsil, sorgides de la UA, que estan redefinint les fronteres tecnològiques i promovent pràctiques industrials responsables. El seu èxit és un exemple inspirador per a altres emprenedors i fomenta un ecosistema d’innovació que tinga un impacte positiu en el medi ambient i en la societat», va assenyalar Esteban Pelayo, gerent del PCA.