La spin-off de la Universitat d’Alacant, Fych Technologies, aconsegueix 325.000 € per a la construcció d’un centre d’R+D al Parc Científic d’Alacant
El finançament procedeix del programa NEOTEC-CDTI dependent del Ministeri de Ciència i Innovació i anirà destinat a l’escalat de la seua tecnologia patentada que permet el deslaminatge de multicapes PET/LDPE
L’empresa de base tecnològica sorgida de la Universitat d’Alacant (UA) Fych Technologies ha resultat adjudicatària d’una subvenció de 325.000 € concedida dins del programa NEOTEC que atorga el CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial) organisme dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.
Aquest finançament s’invertirà en la construcció d’un centre de proves i R+D en una de les naus del Parc Científic de la UA. Aquest centre serà destinat al desenvolupament de la tecnologia per al deslaminatge de multicapes PET/LDPE procedents de safates, film i bosses. La subvenció permetrà l’escalat de la tecnologia de laboratori a escala industrial.
Les safates rígides PET/LDPE són les que s’utilitzen per a l’envasament d’aliments frescos com ara carns o peixos. Pràcticament la totalitat d’aquestes safates no es reciclen en l’actualitat perquè no es disposa de la tecnologia adequada. En aquest sentit, el sistema de deslaminatge desenvolupat i patentat per Fych permetrà que aquestes safates puguen reciclar-se per a tornar a fabricar-ne de noves, de manera que es complisca un dels principals reptes dins de l’econòmica circular.
Aquesta tecnologia patentada per Fych no sols és capaç de deslaminar aquestes safates rígides PET/LDPE, sinó que també es pot aplicar per al deslaminatge i desentintatge d’envasos flexibles LDPE/PET, com són els envasos de menjar de mascotes, que suposen una font important de LDPE transparent d’alta qualitat. En l’actualitat aquest tipus d’envasos no tenen un mètode de reciclatge que permeta obtenir un plàstic de qualitat conforme al denominat upcycling, és a dir, que reutilitze el reciclatge en els mateixos productes dels quals es partia.
La subvenció NEOTEC que ha rebut FYCH també s’invertirà en l’equipament de les instal·lacions amb un laboratori de qualitat i R+D per a la millora contínua del procés de deslaminatge .
Andrea Cabanes, CEO de Fych Technologies, va assegurar que “gràcies a l’ajuda concedida, podrem escalar el procés de deslaminatge per a envasos PET/LDPE, un pas que és imprescindible per a portar al mercat la nostra tecnologia. Està prevista la compra d’equips, contractació de personal i subcontractació de centres d’investigació per a la posada a punt de la tecnologia. Les empreses de base tecnològica i de recent creació, com ara FYCH Technologies, necessiten aquest tipus d’ajudes per a poder llançar els seus productes i tecnologies al mercat en el menor temps possible”.