ALICANTE | AGRICULTURA

La UA i Solar Cloth System col·laboren en un projecte d’investigació sobre gestió energètica de l’activitat agrària

ELPERIODIC.COM - 11/05/2023

L’empresa francesa i la UA cooperen en el desenvolupament d’un sistema de gestió energètica en hivernacle basada en la integració d’un tendal d’ombra amb generació fotovoltaica

La Universitat d’Alacant i l’empresa Solar Cloth System han signat un conveni de col·laboració que servirà per a dur a terme una investigació conjunta en el camp de la generació fotovoltaica en l’àmbit agrari.

La vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor i el CEO de la companyia francesa han subscrit l’acord de col·laboració per al «desenvolupament d’un sistema de gestió energètica en hivernacle basada en la integració d’un tendal d’ombra amb generació fotovoltaica» que dirigirà Francisco Javier Ferrández Pastor, professor titular del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC), a través de la UCIE AI i el grup d’investigació d’Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors (GI I2RC).

L’acord servirà per a fer una prova de concepte del nou material desenvolupat per Solar Cloth System en el marc del projecte «EARN: Desenvolupament i industrialització de tèxtils fotovoltaics». Es tracta d’un material compost per tendals fotovoltaics d’ombra agronòmica la funcionalitat dels quals es comprovarà a través d’aquesta investigació en les instal·lacions d’hivernacle de la unitat experimental vegetal de la Universitat.

La Universitat d’Alacant aportarà el mòdul de l’hivernacle de la unitat experimental vegetal i els mitjans necessaris per a la instal·lació i el manteniment del tendal d’ombra agronòmic, l’adaptació i la preparació de la plataforma de programari de recollida de dades i la llicència del programari per a l’ús en la prova de concepte.

Les dades «obtingudes sobre generació i paràmetres agronòmics s’utilitzaran per les dues parts per a valorar la viabilitat del sistema de gestió energètica».

L’investigador principal, Francisco Javier Ferrández Pastor, ha destacat que «la instal·lació permetrà ampliar els serveis de la plataforma de programari desenvolupada pel grup d’innovació UCIE AI de la Universitat, i inclourà paràmetres de sostenibilitat» i ha afegit que «el demostrador agronòmic resultant serà pioner en la incorporació de tecnologies habilitadores digitals aplicades a l’optimització dels processos, la traçabilitat digital i la sostenibilitat en la producció dels cultius».

El demostrador de la Universitat resultant d’aquesta investigació ja ha atret l’interès d’associacions d’agricultors i la col·laboració amb altres grups d’investigació i ha aconseguit recursos del projecte CANNADIG, del programa I+D+I d’agroalimentació (AGROALNEXT-GVA) finançat per fons europeus NextGenerationEU.

L’acord preveu, a més, que una vegada instal·lades els tendals en el mòdul de l’hivernacle de la unitat experimental vegetal propietat de la Universitat d’Alacant quedaran instal·lats de manera permanent i gratuïta per al seu ús docent i investigador per part del personal investigador de la UA.

A la signatura del conveni també va assistir el director del Secretariat de Transferència Docent de la UA, José Luis Todolí.

MÉS FOTOS