ALICANTE | SUCCESSOS

Un simulacre internacional de tsunami tria la costa d'Alacant com a principal escenari

IÑAKI LÓPEZ - 09/03/2021

Policies i bombers participen en un dispositiu d'emergències impulsat per la UNESCO

La costa d'Alacant ha sigut un dels llocs triats per a realitzar un simulacre internacional d'un terratrémol produït entre Sicília i la península Itàlica, de magnitud 7.9, i sumat a un tsunami.

En el dispositiu han participat la Policia Local d'Alacant, els Bombers del Consorci Provincial i Protecció Civil.

L'organització ha sigut a càrrec de la Comissió Oceanogràfica intergovernamental de la UNESCO, coordinat també per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergència.

En la jornada de hui, s'ha simulat un terratrémol entre Sicília i la península Itàlica, que provoca un sisme submarí que podria arribar a afectar les costes de la Comunitat Valenciana.

L'Ajuntament d'Alacant ha activat el Pla Territorial d'Emergències Municipal en el seu Nivell I, encara que sense mobilització de recursos, segons ha detallat el propi consistori.

El regidor de Seguretat alacantí, José Ramón González, ha destacat que "la ràpida difusió dels missatges d'alertes i una ràpida presa de decisions augmenta la capacitat de resposta per a fer front a les emergències, per això és tan important realitzar aquests exercicis de simulacres".

En aquesta mateixa línia d'actuació però eixint del territori valencià, demà se simularà un altre terratrémol en el Golf de Cadis i el tsunami posterior que es podria generar en les costes portugueses i andaluses, tal com va ocórrer l'any 1755.

Des del Centre Nacional d'Emergències de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències s'ha realitzat un seguiment i difusió de les alertes que arriben dels diferents escenaris seguint els protocols de comunicació establits, a més de que s'assajarà la resposta del Mecanisme Europeu de Protecció Civil a través del Sistema Comú de Comunicació i Informació d'Emergència (CECIS), una aplicació d'alerta i notificació basada en la web que permet l'intercanvi d'informació en temps real.

Per a què serveix?

Aquests exercicis serveixen per a posar a prova les comunicacions dels Centres Internacionals d'Alerta amb els Punts focals nacionals d'alerta contra els tsunamis i suposen una excel·lent oportunitat perquè els països exerciten les seues cadenes de comandament i la seua presa de decisions a nivell nacional.

A més, brinden l'oportunitat de fomentar la preparació per a casos d'emergència davant tsunami, especialment, l'alerta i evacuació de les persones residents en les comunitats costaneres seleccionades.