La simetria i els efectes en la màgia protagonitzen la segona jornades d’espectacles d’‘El Pati de la Ciència’
L’última de les sessions serà el pròxim divendres 12 de juliol amb la ‘Química en tot i per a tot’ al campus de la Universitat d’Alacant
Les matemàtiques són màgiques, però hi ha matemàtiques en la màgia? Branques com l’àlgebra, la geometria o la topologia s’utilitzen per a fer trucs i així ho ha demostrat avui el professor de secundària i membre del MMACA - Museu de Matemàtiques de Catalunya, Sergi Belmonte, durant la segona sessió d’espectacles científics de «El Pati de la Ciència 2024» de la Universitat d’Alacant (UA).
Belmonte, que és la segona vegada que participa en aquest programa de divulgació que se celebra a la UA des del 2005, assegura que activitats com «El Pati de la Ciència» són fonamentals per a acostar les matemàtiques als més petits. «Les matemàtiques són cultura popular i al ritme al qual avança la tecnologia són imprescindibles. En aquest sentit, és necessari que els xiquets i les xiquetes les coneguen des d’aquesta perspectiva més amena i divertida per a despertar el seu interès», apunta.
L’última d’aquestes sessions d’espectacles d’«El Pati de la Ciència» serà el pròxim divendres 12 de juliol de la mà de Gabriel Pinto, professor de la Universitat de Politècnica de Madrid que ha liderat iniciatives per a la divulgació de la Ciència i premiat en el certamen nacional de «Ciència en Acció», que durà a terme la sessió «Química en todo y para todo».
Durant aquest programa, els 300 escolars que formen part de l’Escola d’Estiu de la UA es converteixen en científics i, a través de l’observació i l’experimentació, descobreixen el mètode científic com una eina eficaç per a trobar respostes i promoure el pensament crític.
A més dels experiments i demostracions a càrrec de prestigiosos divulgadors, cada dimecres, fins al 24 de juliol, es duen a terme els tallers científics «Jocs de Ciència» a la Facultat de Filosofia i Lletres II. Els més petits fan ací els seus experiments propis i, guiats per estudiants de la Facultat de Ciències de la UA, n’aprenen el significat científic.
Aquesta activitat, coordinada per les professores de la UA Isabel Abril, del Departament de Física Aplicada, i Mercedes Pastor, del Departament de Química Inorgànica i, com a assessor, Rafael García Molina del Departament de Física de la Universitat de Múrcia, s’emmarca en la programació anual del Vicerectorat de Transferència,Innovació i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant, a través d’UA Divulga (UCC+I), i compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a Alacant.