ALICANTE | EDUCACIÓ

Reconegudes enginyeres demanden en la UA més presència de dones en carreres tècniques

ELPERIODIC.COM - 20/05/2022

‘Vull Ser Enginyera’ reuneix al Paranimf 400 estudiants de Secundària i les professionals Susana Soler, Virginia Esquitino, Cristina Ávila i Ana Alonso per a promoure l’interès per titulacions relacionades amb la tecnologia

En Enginyeria i Arquitectura la representació de dones baixa fins a un 25%, i es pot apreciar que aquesta xifra a penes ha canviat els últims anys

 

Les dones representen un 54% de la població universitària espanyola. No obstant això, quan s’observen les carreres tècniques (Enginyeria i Arquitectura) la representació de dones baixa fins a un 25%, segons dades del Ministeri d’Educació. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació ha començat avui a la Universitat d’Alacant el programa «Vull Ser Enginyera» en el qual participen 400 estudiants de Secundària de tota la província. Les persones participants han pogut conèixer, parlar i compartir experiències i inquietuds amb quatre dones de referència.

L’enginyera informàtica i directora del Centre de Competències Tecnològic d’Alacant del Banc Sabadell, Susana Soler, detalla que va ser la seua professora de Matemàtiques qui la va impulsar a estudiar una enginyeria. «Cal deixar clar que les carreres tècniques no són cosa de xics. Necessitem un món del futur dissenyat per dones i homes», destaca.

«Que no et pare res. El que et proposes ho pots aconseguir», és el missatge que llança a les joves Virginia Esquitino que treballa en Tempe del grup Inditex. «En el meu cas, com a enginyera mecànica he estat des del principi vinculada a un sector molt masculinitzat, però, a poc a poc, som més dones i tenim moltes coses a aportar», detalla.

L’enginyera de Camins, Canals i Ports Cristina Ávila, amb vuit anys d’experiència en el sector de la construcció, apunta que «quan jo vaig estudiar va ser tot un repte perquè pensava que només m’anava a trobar homes, però va ser una grata sorpresa veure que hi érem bastants dones. Cal ser valentes i trencar barreres en sectors que històricament han estat ocupats pels homes, som igual de vàlides».

«La meua experiència en l’enginyeria química ha sigut molt bona. He estat més de 10 anys com a enginyera d’operacions i cada dia he hagut de respondre a un nou repte i això és molt divertit. És important que els joves coneguen que des de les diferents enginyeries aportem solucions a la societat», assenyala Ana Alonso que actualment treballa en SABIC, una de les companyies petroquímiques principals del món situada a Cartagena.

El projecte «Vull Ser Enginyera» naix amb l’objectiu de promoure l’interès de l’alumnat, especialment en xiques, per l’estudi de carreres tècniques. «Aquest tipus d’accions són claus per a despertar vocacions científiques en les noves generacions», destaca la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA, Eva Espinar, encarregada d’inaugurar l’acte.

En la UA, la presència de dones encara és desigual. «Hi ha una diferència gran entre algunes titulacions. Per exemple, en Enginyeria Química, Biomèdica o Arquitectura hi ha un nombre més igualitari, però en Enginyeria Civil, Robòtica, Informàtica, Telecomunicacions o Multimèdia només hi ha un 15% de xiques. A curt termini, des de l’Escola Politècnica Superior, el nostre objectiu és que les joves coneguen en Secundària les diferents branques de l’enginyeria», destaca el director de l’EPS Virgili Gilart.

En aquest sentit, i per a revertir les xifres, la coordinadora de «Vull Ser Enginyera» a la UA, Encarnación Gimeno, insisteix en la importància de col·laborar amb els centres de Secundària i, fins i tot, Primària per a donar a conèixer totes les eixides i perfils relacionats amb els àmbits STEM (traduït de les sigles en anglès: Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques). «És important que les dones s’incorporen a les enginyeries per a donar solucions més redones, des de tots els punts de vista, als problemes de les societat», insisteix.

«Vull Ser Enginyera» 2022

La iniciativa «Vull Ser Enginyera», promoguda des de la direcció de l’Escola Politècnica Superior (EPS), compta amb la col·laboració i el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA. En aquesta edició, s’han unit al projecte diferents empreses i institucions entre les quals trobemn: Vectalia, Aludium, Teralco Group, FacePhi, BBVA, Banc Sabadell, Accenture i Bras del Port.

Concretament, per a aquesta primera fase del projecte formen part les professores de l’EPS Alicia Font i M. Francisca Gómez-Rico del Departament d’Enginyeria Química; Carlos Rizo de Construccions Arquitectòniques; Mireia Sempere de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial; Luis Aragonés d’Enginyeria Civil; Virgili Gilart de Tecnologia Informàtica i Computació; Josué Nescolarde de Matemàtica Aplicada; i Santiago Heredia, Francisco Javier Martínez Guardiola i Encarnación Gimeno del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal.

En la següent fase del projecte, al juny, col·laboraran tant coordinadors dels graus de l’EPS com professorat de diversos departaments que acompanyen quasi un centenar de joves estudiants als Campus Gigabytgirl, Campus Construgirl, Campus IQ Women Week i TechCampus, dedicats a activitats i tallers pràctics en els laboratoris de la Universitat d’Alacant.

MÉS FOTOS