ALICANTE | EDUCACIÓ

Els professors Pedro Castro i Francisco Michavila, investits doctors honoris causa per la Universitat d’Alacant

ELPERIODIC.COM - 11/07/2024

Amparo Navarro ha destacat les seues trajectòries acadèmiques que han estat “al servei del bé comú”

 

El paranimf de la Universitat d'Alacant (UA) ha acollit l'acte d'investidura com a doctors honoris causa dels professors Pedro Castro Borges i Francisco Michavila Pitarch.

La cerimònia ha sigut presidida per la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, que ha estat acompanyada per la rectora de la Universitat Jaume I i presidenta de Conferència de Rectors de les Universitats de les Universitats Espanyoles, Eva Alcón, pel rector de la Universitat Politècnica de Madrid, Guillermo Cisneros, pel vicerector d'Investigació, Juan Mora, i per la secretària general, a més dels professors Castro i dels seus padrins, Pedro Garcés i Salvador Ivorra, com també del professor Michavila i el seu padrí, Faraó Llorens.

A la cerimònia també han assistit l'expresident de la Generalitat Valenciana Joan Lerma, la senadora Amparo Marco, el director general de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva, Javier Oliver, la delegada del Consell a Alacant, Agustina Esteve, així com l'exsecretari general d'Universitats José Manuel Pingarrón, els exrectors de la Universitat d'Alacant Andrés Pedreño, Salvador Ordóñez, Ignacio Jiménez Raneda i Manuel Palomar, entre altres autoritats civils i militars.

Amparo Navarro ha ressaltat la trajectòria dels dos homenatjats, tant del professor Michavila, “catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid i primer rector de la nostra benvolguda Universitat Jaume I, i com a mestre i referent dels més prestigiosos docents del nostre país”, i, d'altra banda, Pedro Castro, “investigador titular d'un dels principals centres d'investigació de Mèxic, i posseïdor dels principals premis i reconeixements nacionals i internacionals en enginyeria civil”.

No obstant això, ha destacat que “aquests mèrits que comparteixen els nostres honoris són només el resultat d'unes llargues i intenses trajectòries acadèmiques i investigadores que, com ens han ressaltat els seus padrins, han estat al servei del bé comú”.

La rectora ha subratllat en el seu discurs que “no hi ha major poder que el de servir als altres, i per a saber si ho hem fet, l'evidència més important és l'homenatge unànime dels nostres iguals, que és el que hem vingut a celebrar avui: la magnífica vida professional del doctor Michavila i del doctor Castro, que els fa mereixedors del més alt honor que pot oferir la nostra Universitat” perquè és un reconeixement “als valors de bondat, solidaritat i servei públic”.

Pedro Castro  

Pedro Castro ha començat la seua intervenció mostrant el seu agraïment a la UA i als seus padrins, així com al Centre d'Investigació i d'Estudis Avançats de l'Institut Politècnic Nacional Unitat Mèrida (Cinvestav Mèrida), a Yucatán (Mèxic), on és investigador, i de l'Associació Internacional de Control de Qualitat, Patologia i Recuperació.

Castro ha rememorat els seus inicis, ja que “des dels vuit anys” va voler dedicar-se a la ciència, la qual cosa el va portar a estudiar enginyeria civil, disciplina que va estar a punt d'abandonar en la crisi internacional de 1986 per a treballar com a taxista, quan “va arribar l'oportunitat d'anar a treballar com a auxiliar d'investigador en Cinvestav Mèrida”, on es va convertir en “metge d'estructures”.

D’altra banda, el professor Pedro Garcés, padrí juntament amb el professor Ivorra de Pedro Castro, ha afirmat que “la figura de Pedro Castro brilla amb llum pròpia en la seua tasca promoure la difusió del coneixement en l'àmbit de control de qualitat i patologia de la indústria de la construcció, i ha buscat sempre el benefici social i l'òptim aprofitament dels recursos humans, materials i econòmics per a la construcció d'estructures sostenibles i amigables amb el medi ambient”.

També ha remarcat “la seua feina centrada a promoure la integració professional dels enginyers i arquitectes i afins al seu objecte social, que ha impulsat un ampli intercanvi tècnic, científic i humà en la cerca d'un major perfeccionament professional que beneficie el desenvolupament de les comunitats dels seus integrants”.

Francisco Michavila

El segon dels homenatjats, Francisco Michavila, ha destacat els tres decennis de col·laboració amb la Universitat d'Alacant amb els responsables de la qual va promoure “no poques iniciatives per a afavorir la millora del sistema universitari espanyol”.

En el seu discurs, el rector honorífic de l'UJI ha remarcat el seu “compromís universitari amb la renovació educativa i amb la construcció d'una Europa unida, mitjançant la creació d'un espai compartit d'educació superior”,

L'europeisme, l'educació i la ciència han sigut l'eix de la intervenció de Michavila, qui ha apostat per la col·laboració europea en grans projectes d'investigació científica i tecnològica, la qual cosa, al seu torn, “apunten l'oportunitat de convertir la universitat en un dels actors principals del futur d'Europa. Construir el futur de la nostra societat, l'europea, l'espanyola, de la mà de la universitat”.

El seu padrí, el professor Faraó Llorens, ha descrit Michavila com “un europeista irreductible, valencià fins a la medul·la, un renovador del món educatiu, preocupat pels seus estudiants, un erudit pròxim, generador de consensos, treballador col·laboratiu i caminant incansable”.

En el seu laudatio, ha enaltit el seu recorregut acadèmic, els seus càrrecs de responsabilitat i la seua obra, “un referent per a qualsevol que vulga estudiar i comprendre la universitat espanyola de la transició de segle”.

MÉS FOTOS