ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

La UA presenta la Programació Paranimf d'arts escèniques per al primer quadrimestre del curs 2021-2022

ELPERIODIC.COM - 23/09/2021

La vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, ha presentat també el programa expositiu i les novetats culturals en l’inici del nou curs

Les entrades i invitacions estan disponibles a partir d’avui en veu.ua.es/entradas

La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la programació d’arts escèniques Paranimf per als mesos de setembre a desembre del 2021, integrada per 10 propostes artístiques que comprenen música, teatre, dansa i circ. Totes les actuacions tindran lloc al Paranimf de la Universitat a les 19 hores. Així ho ha detallat en la seua intervenció, Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA, qui ha destacat com a novetat l’adaptació de la marca que reuneix la programació d’arts escèniques: «A partir de aquest curs serà la marca “Paranimf” la que utilitzarem per a referir-nos a la nostra programació d’arts escèniques que desenvoluparem al Paranimf de la UA i, la marca que usàvem abans, “ACUA” englobarà tota l’activitat cultural de la UA: exposicions del MUA, Sala Aifos, Tallers Culturals, Diumengues al MUA, activitats de les Aules de Música, Cinema, etc., activitats culturals que desenvolupem al Campus i en les Seus Universitàries».

La vicerectora ha volgut posar l’accent que «entre les novetats estratègiques de la programació que avui presentem està augmentar l’accessibilitat als actes culturals, a través del foment de llenguatge de signes, traduccions i, fins i tot, la millora de l’accessibilitat física del MUA, lloc per al qual estem desenvolupant també projectes d’accessibilitat per a la participació en activitats i que presentarem els pròxims mesos». Respecte al llenguatge de signes, Iliescu ha anunciat que ja es posarà en marxa amb l’obra teatral Annobon (el 17 de novembre), que comptarà amb un servei de traducció del català (idioma de la representació) a llengua de signes espanyola. A més, aquesta representació a càrrec de Fora de Quadre en coproducció amb Grec, serà l’estrena nacional de l’obra, amb la presència del autor, de Guinea Equatorial Juan Tomás Ávila Laurel.

D’altra banda, Catalina Iliescu, ha afegit que també estarà present l’autor de la obra teatral Migraaaantes o sobra gente en este puto barco, Matei Visniec, prevista per a l’1 de desembre, qui també oferirà un xarrada col·loqui de matí a l’aula magna de la Facultat de Lletres, sobre del procés creatiu, la traducció i la crítica polític-social de la obra.

El programa «Paranimf»

La música obrirà i tancarà la programació «Paranimf», amb el Concert de benvinguda a la UA: Maluks i Vienna (el 29 de setembre) i el tradicional Concert d’Hivern, Coral UA (el 14 de desembre). Però, com ha anunciat la vicerectora «el teatre serà el gran protagonista de la programació en aquest primer quadrimestre, amb sis propostes que inclouen diferents muntatges guardonats de la escena nacional i la presència de Shakespeare en la nova producció del màster d’Art Dramàtic Aplicat de la UA»: El pecado mortal de Clara Campoamor, Cia. Hernández & Fernández (dijous 14 d’octubre); Como gustéis, TEADA (dimecres 27 d’octubre); Hipocondriart, Triangle Teatre (XXVII Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis. Dimarts 9 de novembre); Annobon, Fora de Quadre en coproducció amb el Grec (dimecres 17 de novembre) La Panadera, El Silencio Teatro i Iria Producciones en coproducció amb el Centre Dramàtic Nacional (Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Dimecres 24 de novembre); i Migraaaantes o sobra gente en este puto barco. Gazte Konpainia de Pavelló 6 (dimecres 1 de desembre). Les propostes teatrals del programa conviden a reflexionar sobre temes tan diversos com la lluita per la igualtat de la dona, la petjada del nostre passat colonial, el fenomen de la migració, la violència digital, l’individualisme vigent, l’amor o la nostra condició efímera.

La dansa i el circ es pujaran a l’escenari del Paranimf amb Fall, Lucía Morote i Anna Barber (Juno a la Tardor. 3 de novembre) un espectacle de dansa i música en directe, i Transicions, Centre de Formació i Creació en Arts Circenses CREAT (20 d’octubre), com a part del 12è Festival de Circ Circarte,

Per a complir les mesures de seguretat pertinents, el Paranimf habilitarà 508 butaques. Les entrades i les invitacions es poden adquirir a partir d’avui en veu.ua.es/entradas.

Programa expositiu MUA

A més de «Paranimf», Catalina Iliescu ha detallat també algunes de les exposicions principals que oferirà el MUA aquest quadrimestre. En primer lloc, el passat divendres 17 de setembre es va obrir al públic a la sala Cool, «Prana. Luis Sanus» que podrà visitar-se fins al 17 d’octubre. És la primera exposició del nou curs acadèmic i presenta una selecció del treball més recent de l’artista alcoià. Sanus es mou entre la pintura, el modelatge i el disseny. La seua pintura en els últims anys ha evolucionat des de la figuració de caràcter més onírica i introspectiva a l’abstracció com una forma d’expressió artística, la qual cosa li permet desenvolupar línies de treball més orgàniques i enèrgiques. Nota de premsa.

La segona proposta s’inaugura demà divendres 24 de setembre a les 19h, a la sala Sempere: Les 7a Residències de Creació i Investigació Artística. Podrà veure’s fins al 7 de novembre i exposa el treball que han desenvolupat, des del 13 al 24 de setembre, els artistes residents seleccionats pel MUA

L’1 d’octubre, a les 19h, serà el torn de la inauguració a la sala El Cub de «Vincticincvacances a Ovidi Montllor» Fins al 9 de gener del 2022. L’any 2020 va fer vint-i-cinc anys de la defunció de l’artista Ovidi Montllor i la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant ha volgut retre-li un homenatge organitzant aquesta exposició col·lectiva. El títol de la exposició fa referència a la cançó «Les meves vacances» en la qual Ovidi Montllor canta: “Tot ben senzill i ben alegre. Em creureu mort. Jo no hauré mort. Faré vacances!”.

MÉS FOTOS