ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

La presència del cos i la sexualitat en la poesia femenina centra el Congrés Internacional Les Portes del Meu Regne. Escriptures del Cos en les Poetes Espanyoles Contemporànies (1900-1968) en la UA

ELPERIODIC.COM - 18/10/2021

El congrés té lloc els dies 20, 21 i 22 d’octubre de 2021 a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA

Raquel Lanseros, des de la seua doble faceta de poeta guardonada i experta universitària, imparteix la ponència de clausura divendres 22

L'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere (IUIEG) de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb el grup d'investigació Poesia Espanyola i de Gènere (PoGEsp) i la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital organitzen el Congrés Internacional Les Portes del Meu Regne. Escriptures del Cos en les Poetes Espanyoles Contemporànies (1900-1968) que té lloc els dies 20, 21 i 22 d'octubre de 2021 en la UA. La poesia espanyola contemporània escrita per les dones entre 1900 i 1968 és el marc general d'aquesta trobada, que es proposa com un espai de trobada i diàleg entre totes aquelles línies d'investigació que s'estan desenvolupant en l'actualitat en aquest camp d'estudi.

Recuperada la presencialitat, el congrés es desenvoluparà a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i lletres de la UA. Està dirigit per la profesora titular de literatura espanyola en el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura i directora de l’IUIEG, Helena Establier Pérez, qui també assumeix la direcció dels dos projectes que donen origen al congrés: projecte Observatori de gènere en la poesia espanyola (1900-1950). Cos i sexualitat en les poetes del Mediterrani i el projecte Gènere, cos i identitat en les poetes espanyoles de la primera meitat del segle XX. Els dos projectes d'investigació centren l’objectiu en la presència del cos i la sexualitat en la poesia espanyola del segle XX. Amb aquests temes com a fil conductor la trobada rep la participació com a plenàries de tres professores expertes en poesia espanyola del segle XX: Melissa Lecointre, de la Universitat Sorbona Nova (París III), que parlarà sobre les poetes del període de preguerra en la conferència plenària d'inauguració «Imaginarios del cuerpo en las poetas españolas» que pronunciarà a les 10 hores del dimecres 20; M. Ángeles Hermosilla, de la Universitat de Còrdova, impartirà la conferència plenària del dijous 21 a partir de les 13 hores amb «Verbalizar el cuerpo/corporeizar el verbo en la poesía», en què se centrarà en les poetes del franquisme i a partir de la Transició espanyola.

El tancament del congrés arribarà amb la ponència plenària de Raquel Lanseros. Lanseros és, a més de professora en la Universitat de Saragossa, una de les més prestigioses poetes del segle XX. Guardonada el 2019 amb el Premi de la Crítica per la seua obra Matria, premi atorgat anualment pels crítics literaris als millors llibres de narrativa i poesia; és Premi Andalusia de la Crítica (2019); Premi Unicaja (2008); Premi Antonio Machado a Baeza (2009); Premi de Poesia del Tren (2011); Premi Jaén (2013); i va obtenir un accèssit en el Premi Adonáis (2005) pel poemari Diario de un destello. La poeta i experta estarà divendres 22 d'octubre a les 12.30 hores en la UA per a impartir la ponència de clausura del congrés amb «Escritura con cuerpo: la presencia de la dimensión física en la creación poética». Hi parlarà de la jove poesia femenina, de la creació poètica femenina i sobre la praxi poètica mitjançant la lectura de poemes de la seua autoria.

El congrés tractarà els imaginaris en la poesia espanyola femenina escrita per les dones al llarg del segle XX, i se centrarà, a més dels diferents aspectes vinculats al cos, als referits a les idees i formes i al cànon.

Dimecres 20, a les 9.30 hores, la rectora de la UA, Amparo Navarro, inaugurarà el congrés, acompanyada per José María Ferri Coll, vicedegà d'Ordenació Acadèmica de la Facultat de Filosofia i lletres, i Helena Establier Pérez.

Obrirà la programació Ángel Luis Prieto de Paula, una de les veus més importants de la poesia espanyola del segle XX, qui reflexionarà sobre el cànon en el segle XX. Serà a les 11.30 hores de dimecres 20, dins de la primera taula de ponències i amb «El gineceo y el Olimpo: cómo se hace (y se deshace) el canon».

Durant aquests tres dies intervindran els màxims experts en la poesia espanyola del segle XX, ii són la majoria dones.