ALICANTE | SOCIETAT

Premiat un projecte d’investigació de la UA sobre els canvis alimentaris en el confinament per la COVID-19

ELPERIODIC.COM - 29/10/2024

Rep una ajuda de la convocatòria de projectes d’investigació Càtedra Asisa - 2024

Avaluar els canvis originats per la pandèmia del COVID-19 en els estils de vida i en els hàbits alimentaris és l’objectiu d’un projecte d’investigació, liderat per la professora de la Universitat d’Alacant (UA) Isabel Sospedra López, que ha sigut un dels seleccionats en la convocatòria de projectes d’investigació Càtedra Asisa – 2024. 

La investigadora de la UA Isabel Sospedra López ha explicat que aquest projecte pretén analitzar les conseqüències de la COVID-19 en l’estil de vida de la població, en concret en els hàbits alimentaris i la freqüència d’activitat física en tres moments temporals diferents. 

Per a fer-ho, l’equip d’investigadors analitzarà un base de dades recollides durant el confinament domiciliari en plena pandèmia de març de 2020 per a comparar-les amb els hàbits alimentaris de la població abans i després de la pandèmia per la COVID-19. 

L’estudi recorda que l’evidència científica ens mostra que tenir una alimentació saludable i practicar regularment exercici físic són essencials per a la salut física, psicològica, cognitiva i social de la persona, i per a la prevenció de malalties cròniques no transmissibles com diabetis, obesitat, malaltia pulmonar o patologia cardiovascular. 

A més, apunta que canvis en el patró de consum d’aliments, com l’augment de consum d’alcohol, snacks, xocolate o rebosteria, així com una disminució de la pràctica d’activitat física, poden portar la població a convertir-se en un grup de risc arran d’una infecció per COVID-19. 

L’estudi assenyala que «s’ha demostrat que en altres moments de la història, en èpoques de crisi socioeconòmica, tenen lloc canvis en els estils de vida i en els hàbits alimentaris de la població; cal, doncs, conèixer, analitzar i quantificar els canvis que s’han produït en els estils de vida de les poblacions, i especialment el seu efecte en la qualitat de la dieta, el patró de consum d’aliments i l’exercici físic». 

La investigació es va iniciar recopilant dades en el confinament i pretén fer un pas més i per a establir possibles canvis en la pauta alimentària. Ara ha sigut seleccionada, juntament amb altres dos projectes més, d’entre onze presentats per la Càtedra de Salut, Educació i Qualitat de Vida, impulsada per la Universitat de Lleida i Asisa.