ALICANTE | MEDI AMBIENT

El Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient 2022, Emilio Chuvieco, visita la Universitat d’Alacant

ELPERIODIC.COM - 22/11/2022

Dijous vinent, 24 de novembre, oferirà en el campus una conferència sobre observació d’incendis forestals mitjançant teledetecció espacial

El Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient 2022, Emilio Chuvieco, oferirà en la Universitat d’Alacant (UA) la conferencia «Observación de incendios forestales mediante teledetección espacial». La sessió tindrà lloc dijous, 24 de novembre, des de les 12 hores a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer.

L’expert mundial en el camp de la teledetecció i la seua aplicació a la localització i l’observació d’incendis forestals estarà acompanyat per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor, i per l’investigador de la UA Fernando T. Maestre, també Premi Rei Jaume I a la Protecció Medi Ambient en 2020.

Els satèl·lits d’observació de la Terra proporcionen dades d’enorme utilitat per a prevenir i avaluar les conseqüències dels incendis forestals, un dels riscos naturals que més afecten Espanya. En aquest sentit, Emilio Chuvieco revisarà la rellevància ambiental dels incendis, les bases físiques per a observar-los i unes quantes variables que es poden obtenir a partir de projectes realitzats pel seu grup d’investigació, tant en l’àmbit de l’avaluació del risc, com de l’avaluació de danys.

L’esdeveniment, organitzat per la Fundació Premis Rei Jaume I i UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA dependent del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, es podrà seguir en directe per videostreaming

Sobre Emilio Chuvieco

Emilio Chuvieco és catedràtic en Geografia de la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH) i director de la Càtedra d’Ètica Ambiental. En aquesta mateixa universitat dirigeix el màster en Tecnologies de la Informació Geogràfica i lidera el Grup d’Investigació en Teledetecció Ambiental.

A més de ser guardonat amb el Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient 2022, va obtenir el premi d’investigació del Consell Social de la Universitat d’Alcalá de Henares el 2000; el d’investigació sobre incendis forestals del Ministeri de Medi Ambient Batefuegos de Oro el 2004, i el d’excel·lència en la direcció de tesis doctorals de la UAH el 2016. El 2021 va rebre el premi a l’excel·lència investigadora de la Universitat d’Alcalá de Henares i la Medalla d’Honor de la mateixa institució.

Chuvieco ha sigut investigador visitant a les universitats de Berkeley, Cambridge, Santa Barbara, Maryland i el Centre Canadenc de Teledetecció. Ha coordinat 34 projectes i 23 contractes d’investigació i ha dirigit 41 tesis doctorals. És autor de 33 llibres i de 409 articles científics. Té un índex h de 63 segons Scopus i de 81 segons Google Scholar (dades per a octubre de 2022). Té sis sexennis d’investigació reconeguts i un de transferència.

Actualment, és líder científic del projecte Fire CCI de l’Agència Espacial Europea des de 2010 i, des de 2021, és el coordinador científic del projecte europeu FirEUrisk. Membre corresponent de l’Acadèmia de Ciències.

Emilio Chuvieco ha sigut president de l’Associació Espanyola de Teledetecció i del grup de Tecnologies de la Informacion Geogràfica de l’Associació de Geògrafs Espanyols i, entre 2015 i 2022, ha sigut coeditor principal de Remote Sensing of Environment, revista acadèmica de teledetecció publicada per Elsevier.

 

MÉS FOTOS