La UA organitza les Jornades Missió de Descobriment, per a impulsar l’economia blava en el sud-oest de l’Oceà Índic
Participen en la trobada universitats de Maurici, Comores, Seychelles i Madagascar
La iniciativa empresarial blava reconeix la importància de mars i oceans com a motors de l’economia
L’esdeveniment s’emmarca en el projecte Erasmus + HEI-Blue que promou l’educació emprenedora
L’Oficina de Gestió de Projectes Institucionals (OGPI) de la Universitat d’Alacant (UA) ha organitzat les jornades titulades HEI Blue Missió de Descobriment, emmarcades en el projecte Erasmus+HEI-Blue, que promou l’educació emprenedora i reforçar la cooperació entre universitat i empresa. El projecte persegueix impulsar el desenvolupament sostenible de la regió del sud-oest de l’Oceà Índic, a través de la iniciativa empresarial blava, que reconeix la importància de mars i oceans com a motors de l’economia pel gran potencial per a la innovació i el creixement. La inauguració de l’esdeveniment, que es durà a terme de manera conjunta amb la Universitat de l’Algarve (Portugal), ha sigut a càrrec de la directora del Servei de Gestió de Projectes Institucionals, Carolina Madeleine.
Les jornades, que es desenvoluparan entre avui i demà, comptaran amb ponències d’experts de la UA enfocades, sobretot, a la promoció i millora de l’educació en emprenedoria. Les xarrades exposaran els programes de la UA per a promoure l’emprenedoria i la creació d’empreses com, per exemple, UA emprèn, InnoUA o els oferits pel Centre de Formació Permanent. L’objectiu de la proposta és transferir als socis del projecte una sèrie de bones pràctiques i metodologia per a implementar l’emprenedoria a la universitat. D’aquesta manera, es contribueix a la finalitat última de millorar l’emprenedoria blava a la regió i augmentar la cooperació universitat empresa.
Les ponències oferides avui seran a càrrec de Loren Moreno, del Servei de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI-UA); Israel Pastor, de la Unitat d’Orientació per a l’Ocupació i Emprenedoria del Servei a l’Alumnat; i de la directora del Centre de Formació Contínua de la UA, Teresa Torregrosa. Per part seua, el professor del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, Carlos Valle, oferirà una ponència sobre ciència marina i tractara l’emprenedoria en investigació. Així mateix, els investigadors de la UA Antonio Marcilla, José Miguel Giner i Teresa Torregrosa traslladaran als assistents les oportunitats i els reptes de la investigació i innovació sobre economia blava a la UA.
Les activitats de demà dimarts, 9 de juliol, tindran lloc a l’Ocean Race Museum, situat al port d’Alacant, perquè els participants dels diferents països africans del sud-oest de l’Oceà Índic coneguen una de les pràctiques de difusió educativa i economia blava presents al nostre territori. La inauguració d’aquesta jornada serà a càrrec director de Relacions i Projectes Institucionals de la UA, Juan Llopis, i del director general de Costes i Ports, Vicente Martínez.
L’experta en economia blava i CEO de l’empresa Blue Jobs, Celia Murcia, exposarà la iniciativa de la UE coneguda com WestMed, enfocada a la promoció del desenvolupament sostenible a l’oest mediterrani per a l’economia blava. Així mateix, el director de la Càtedra Interuniversitària d’Economia Blava, Fernando de Rojas, abordarà un projecte centrat en la descarbonització de vaixells, que compta amb un premi a iniciativa empresarial blava. Per part seua, el professor del departament d’Ecologia César Bordehore exposarà algunes innovacions per a R+D+I en el sector de la pesca. També es presentarà l’acció del Parc Científic Alacant en matèria de suport a la innovació per a l’economia blava i hi participaran els fundadors de les empreses emergents sobre aquesta temàtica Mediterranean Algae, Trip & Feel i Gravity Waves.
Projecte HEI-Blue
El projecte HEI-Blue té com a objectius específics promoure l’esperit empresarial blau a Comores, Madagascar, Maurici, i Seychelles, mitjançant la transferència d’enfocaments de millors pràctiques i la facilitació de metodologies d’aprenentatge innovadores en l’educació empresarial. A més, la iniciativa persegueix reforçar els ecosistemes locals d’innovació a través de la creació d’entorns físics i virtuals orientats a impulsar la col·laboració entre institucions d’educació superior, l’administració pública, la societat civil i els agents empresarials que treballen en economia blava.
Les jornades es duen a terme en el marc de la reunió d’estudi del projecte HEI-Blue titulat «Construint esperit emprenedor i capacitats d’innovació social per a donar suport al desenvolupament d’economia blava en les Institucions d’educació Superior de l’Oceà Índic», coordinat i gestionat per l’OGPI en la UA. L’esdeveniment, que continuarà a Faro (Portugal), servirà per a transferir bones pràctiques en matèria d’emprenedoria i economia blava des dels socis europeus als socis africans. Es tracta d’un punt de partida per a la transformació del model econòmic en països afectats pel canvi climàtic en els quals l’avanç del desenvolupament sostenible en matèria d’economia blava esdevé imprescindible.