La UA organitza un nou curs d’Intel·ligència Artificial aplicada a la música a la Seu de Torrevella
Experts en Intel·ligència Artificial del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant impartiran el curs ‘Informàtica musical’
La Seu de la Universitat d’Alacant a Torrevella i l’Institut Municipal de Cultura «Joaquín Chapaprieta» organitzen el curs «Informàtica Musical», una nova formació que pretén oferir un nou vessant laboral, ja siga investigador o industrial. El curs consta de 15 hores distribuïdes en cinc sessions, impartides en el Centre Cultural Virgen del Carmen, els dies 15, 22 i 29 de novembre, 13 i 20 de desembre, en horari de 17 a 20 hores.
Inscripcions
Els organitzadors afirmen que, avui dia, la música fa un paper molt rellevant en la societat, ja siga com a consumidor de música en plataformes d’streaming o com a aficionat o professional d’un instrument. Actualment, trobem una gran quantitat de desenvolupaments tecnològics que treballen amb dades musicals, amb l’objectiu de millorar l’experiència de l’usuari final. Així, el curs tractarà aspectes conceptuals, tècnics i tasques com la classificació de música, la transcripció musical per ordinador o la composició automàtica, i integrarà de manera natural les eines utilitzades, la intel·ligència artificial i el processament de senyal.
Professorat
Jorge Calvo Zaragoza
Enginyer en Informàtica i doctor per la Universitat d’Alacant. Investigador postdoctoral en McGill University (Mont-real, Canadà) i a la Universitat Politècnica de València. Des del 2022, és Professor Titular en la Universitat d’Alacant. La seua línia d’investigació consisteix en el desenvolupament de tècniques d’intel·ligència artificial especialment enfocades a l’àmbit musical. Dins d’aquesta temàtica, ha publicat més de 60 articles en revistes d’alt impacte i congressos internacionals de prestigi. Ha participat com a investigador en 8 projectes nacionals i 2 projectes a nivell europeu. Actualment és l’Investigador Principal del projecte «MultiScore: Transcripció Multimodal de Partitures Musicals». Per la seua trajectòria investigadora, va rebre l’any 2018 el premi nacional «Joves Investigadors en Informàtica» concedit per la Societat Científica Informàtica d’Espanya i la Fundació BBVA. Actualment dirigeix 5 tesis doctorals, totes relacionades amb la Informàtica Musical.
José Javier Valero Mas
Enginyer en Telecomunicació per la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2012) i doctor en Informàtica per la Universitat d’Alacant (2017), també compta amb un màster en Tecnologies del So i la Música per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2013). Investigador postdoctoral en la Universitat d’Alacant i la Universitat Pompeu Fabra. Els seus interessos i línies d’investigació se centren en el processament del senyal, l’aprenentatge automàtic i l’aplicació d’aquests a tasques d’extracció i recuperació d’informació musical. En termes de docència, la seua experiència se centra, principalment, en assignatures relacionades amb la síntesi digital de so i l’aprenentatge automàtic. Ha sigut membre d’alguns de centres de rellevància mundial en el camp de la Informàtica Musical: el Digital Audio Research Group del Dublin Institute of Technology (Dublín, Irlanda); el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i el Centre for Digital Music de la Queen Mary University of London (Londres, Regne Unit). Així mateix, ha participat activament en conferències científiques d’aquest camp (International Society of Music Information Retrieval, Sound and Music Computing conference, International Workshop on Music and Machine Learning, etc.).
José Manuel Iñesta Quereda
Llicenciat i doctor en Ciències Físiques per la Universitat de València. Va treballar en l’empresa privada on va desenvolupar aplicacions informàtiques per a medicina i psicologia. Es va incorporar com a professor a la universitat Jaume I de Castelló l’any 1991 i després a la d’Alacant (des del 1998 fins a l’actualitat) en la qual és catedràtic d’universitat del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics. És autor o editor de 12 llibres, al voltant de 50 articles en revistes nacionals i internacionals, uns 50 capítols de llibre i més de 100 ponències presentades en conferències científiques. Ha participat en el desenvolupament o la direcció d’uns 30 projectes d’investigació d’àmbit tant nacional com internacional en diversos camps, com les aplicacions informàtiques en medicina i psicologia, l’anàlisi d’imatges mèdiques, l’ús de tècniques de reconeixement de patrons i aprenentatge automàtic en música, medicina, robòtica o biblioteques digitals, entre altres línies de treball. En l’actualitat és coordinador del grup d’investigació en Reconeixement de Formes i Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Alacant. Les seues principals línies d’investigació actuals són els algorismes de classificació i aprenentatge automàtic aplicats als senyals en general i a la música en particular, com també tots els àmbits relacionats amb el disseny sonor i la música per computador.