La mostra internacional ‘Art en Xarxa’ arriba al Centre d’Investigació Marina de Santa Pola
Aquesta exposició, impulsada per l’entitat italiana Divulgarti, commemora l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Artesanals declarat per Nacions Unides per al 2022
L’acte inaugural tindrà lloc demà a les 19 hores amb representants de la Universitat d’Alacant, l’Ajuntament de Santa Pola, comissaris de l’exposició, crítics d’art i artistes de França, Itàlia Portugal i Espanya
El Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) acull del 17 de juny al 30 de juliol l’exposició internacional «Art en Xarxa» impulsada per Divulgarti, entitat artística amb seu a Gènova (Itàlia), en col·laboració amb el Museu del Mar de Santa Pola i la Universitat d’Alacant. Es tracta d’una mostra amb aproximadament 25 obres d’artistes de països com Canadà, Indonèsia, Japó, Índia, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, Espanya… en què exploren fons marins, espècies animals, referències que evoquen la mitologia de la cultura marinera i els problemes relacionats amb la sostenibilitat i la biodiversitat del Mar.
Acte inaugural
L’acte inaugural de la mostra «Art en Xarxa» tindrà lloc demà, divendres 17 de juny de 2022, a les 19 hores al CIMAR (Torre d’Enmig, s/n. Cap de Santa Pola). Durant l’acte intervindran el vicerector d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Juan Mora, l’alcaldessa de Santa Pola, María Loreto Serrano, i els comissaris de l’exposició Loredana Trestin i Valeriano Venneri. A més, hi assistiran representants de la UA, de l’Ajuntament de Santa Pola i comissaris de l’exposició, crítics d’art i artistes de França, Itàlia Portugal i Espanya.
Aquest projecte expositiu internacional d’art contemporani reuneix ciència i bellesa. El mar i la pesca són un univers misteriós, considerat desconegut per les antigues civilitzacions i habitat d’éssers diferents i curiosos. L’activitat pesquera esdevé símbol i identitat de la pertinença al Mediterrani, lloc evocador de llegendes, miracles, de manteniment econòmic, de patrimoni arqueològic submergit, de provisió d’aliments excel·lents i d’intercanvi cultural, riquesa natural i sostenibilitat.
En aquest marc, el projecte «Art en Xarxa» implica Divulgarti, dirigit per Loredana Trestin; el CIMAR, dirigit per la investigadora de la Universitat d’Alacant Francisca Giménez; i el Museu del Mar de Santa Pola dirigit per María José Cerdà, atesa la naturalesa i temàtica d’un projecte que pretén posar en valor, a través de l’art, el potencial cultural, social i ecològic de la pesca artesanal.
A més, la mostra commemora l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Artesanals, declarat per l’Assemblea General de Nacions Unides per a l’any 2022, amb l’objectiu de posar en valor tant aquest tipus de pesca com l’aqüicultura a petita escala. Les dues són activitats fonamentals per a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) fixats per Nacions Unides. El compromís de la Comissió Europea amb la protecció de la biodiversitat i la sostenibilitat mediambiental és total, com també un dels pilars bàsics en què es fonamenta l’Agència 2030. La pesca artesanal és una pesca respectuosa amb el medi ambient ja que utilitza tècniques pesqueres de mínim impacte.
CIMAR
El Centre d’Investigació Marina (CIMAR) depèn de l’Ajuntament de Santa Pola i del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant. És un centre actiu, on es fan activitats destinades a conèixer un medi tan pròxim i alhora tan desconegut com és l’ambient marí, la seua biodiversitat i el seu entorn, amb la finalitat d’ensenyar com aprofitar els seus recursos d’una manera responsable i contribuir a protegir aquest fràgil ecosistema, i col·laborar en el seu ús racional i ordenació.