María Conejero: "Per a aconseguir la igualtat real i efectiva és necessària la implicació de tota la societat"
Les dones que treballaven en l'antiga fàbrica de tabacs són enguany el fil conductor dels actes organitzats per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament d'Alacant per a commemorar el 8M
Les dones que treballaven en l'antiga fàbrica de tabacs són enguany el fil conductor dels actes organitzats per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament d'Alacant per a commemorar el Dia Internacional de la Dona el 8 de març.
Hem entrevistat l'edil que dirigeix l'àrea, María Conejero, per a conéixer tots aqueixos esdeveniments que Alacant posarà en marxa durant aquests dies amb l'objectiu de posar en valor el paper de la dona en la societat, a través d'una agenda “molt àmplia i que hem pogut reprendre activitats després de dos anys d'aturada pel covid”.
Quin creu que és el paper que juguen les institucions en matèria d'Igualtat?
Les institucions juguem un paper fonamental i molt important, impulsem i implementem actuacions per a aconseguir al costat de la societat civil l'assoliment de la igualtat real, perquè entre tots si no treballem junts no l'aconseguirem mai,
Quina dona ha sigut un referent per a vosté?
No tinc una concretament perquè són moltes les dones que han canviat la història del món que els va tocar viure i que han exercit un paper fonamental en el desenvolupament dels esdeveniments de la història en matèria d'igualtat, des de Marie Curie que va revolucionar el món de la ciència; Virginia Woolf, novel·lista i editora, que va ser una de les principals propulsores del moviment feminista del segle XX fins a Coco Chanel que va revolucionar el món de la moda. També destacar a Clara Campoamor.
Totes són un referent, i la dona més pròxima és la meua mare, som tres germanes i el meu germà i ens ha criat en igualtat.
Quins actes destacaria de la programació del Dia Internacional de la Dona a Alacant?
Els destacaria tots, perquè en tota la programació el que hem volgut és posar en valor les aportacions de la dona i destacar el seu paper en la transformació en la construcció de la ciutat d'Alacant. En definitiva, possibilitar els drets de les dones, posar en valor els assoliments aconseguits i reivindicar el que ens queda per viure. Tota la programació l'hem treballada en un fil conductor, del passat fins al moment actual amb totes les activitats, obres de teatre, concert, i posar en valor els assoliments en matèria d'igualtat que s'han aconseguit.
Enguany les cigarreras tenen un paper molt destacat en la programació, què suposen per a la ciutat d'Alacant?
Suposen que tenim l'enorme sort de tindre un llegat de dones excepcionals, llegendàries, úniques i imprescindibles en la història d'Alacant. Dones que han treballat, i que les seues reivindicacions van aconseguir molts drets de la dona en matèria laboral, perquè li les tinguera en compte en els convenis col·lectius.
Moltes de les activitats estan dirigides als més xicotets quina importància té parlar d'igualtat en l'àmbit educatiu?
Em sembla molt important educar en igualtat des de la base, la casa es es construeix des dels fonaments i l'educació és igual, perquè aconseguim la igualtat real és important educar des de la base, des del respecte. L'educació en el col·legi és clau però no ens oblidem que gran part d'aqueixa educació juga un paper molt important la família per al desenvolupament dels joves.
Què podrem descobrir en el cicle de cinema?
Després de la pandèmia el tornem a reprendre i podem descobrir diferents realitats en diferents èpoques i llocs, però totes amb una fi comuna que és la lluita per la igualtat de gènere. És un cicle de cinc pel·lícules en versió original, protagonitzades per dones i em sembla que el cinema és molt important perquè és un instrument per a visibilitzar el treball de les dones en la indústria cinematogràfica.
Què li diria als veïns d'Alacant perquè se sumen i participen en totes les activitats?
El primer que els diria és que per a aconseguir la igualtat real i efectiva és necessària la implicació de tota la societat, amb la seua participació contribuïm a un camí cap a la igualtat. Els convide a tots al fet que participen en les diferents activitats, no sols les activitats del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, sinó amb totes les activitats que fem al llarg de l'any. Hem pogut comprovar que tenen gran acceptació que els alacantins estem en aqueix camí d'aconseguir treballar per una igualtat real.
Quin és el treball que es desenvolupa des de la Regidoria d'Igualtat durant tot l'any en aquesta matèria?
No sols treballem en les dates clau de la nostra agenda com el 8M o el 25N, treballem en l'impuls i desenvolupament de mesures i polítiques locals d'igualtat que es tradueixen en activitats i accions concretes, per això convidem sempre a la ciutadania a reivindicar un futur sense discriminació, es promouen nombroses accions formatives de sensibilització social al llarg de tot l'any, també per als alumnes d'ESO I Batxiller, en matèria d'igualtat, diversitat sexual i de gènere, diversitat familiar, campanyes específiques amb el teixit comercial. Tenim un full de ruta que és el nostre pla d'igualtat i durant tot l'any no parem de treballar.