ALICANTE | ENTREVISTES

Luis Barcala: "Volem ser àgils en la desescalada però sense caure en riscos innecessaris"

ELPERIODIC.COM - 08/05/2020

Elperiodic.com entrevista a l'alcalde d'Alacant a tan sols uns dies que la ciutat comence el procés de desescalada

Alacant compta les hores per a poder passar a la fase 1 del procés de desescalada que li portarà a la nova normalitat després del pas del coronavirus per tota Espanya. Han sigut més de cinquanta llargs dies en què l'Ajuntament s'ha vist obligat a prendre mesures per a pal·liar l'impacte econòmic i social de la pandèmia entre els seus veïns.

Ara a les portes de la desescalada, elperiodic.com entrevista a l'alcalde Luis Barcala per a conéixer la seua postura sobre la manera en la qual s'ha gestionat la crisi i com afronta aquesta nova etapa.

Pots llegir l'entrevista completa a continuació

Pregunta: La crisi sanitària ha paralitzat per complet la vida normal de milers d'espanyols i alacantins Com està afrontant Alacant aquesta situació?

Resposta.- L'estem afrontant amb determinació, prenent mesures i amb un seguiment diari de la situació, intentant avançar-nos a les necessitats que podem preveure, a més d'informant la població i demanant sempre que es mantinguen les mesures de seguretat per a acabar al més prompte possible amb el risc de contagi i amb la situació d'Alarma.

De fet, Alacant es troba entre les ciutats i províncies millor posicionades per a entrar en la Fase I i dades com que som la ciutat en la qual més s'ha reduït la presència de diòxid de carboni demostren que els alacantins han complit.

P: Ens trobem ja en el procés de desescalada Què li sembla l'estratègia cap a la nova normalitat impulsada pel Govern?

R.- Entenc la bona voluntat del Govern, però és un absolut despropòsit. Ningú sap bé el que cal fer. Els autònoms, pimes i empreses estan adoptant les mesures i terminis que bonament entenen.

Es podria haver fet amb un calendari més precís, utilitzant la legislació a aquest efecte i sobretot, secundant-se en les autonomies i, particularment, en les administracions locals que estem en primera línia davant els ciutadans. Som els Ajuntaments els que millor sabem els problemes de la gent i als primers que ens reclamen.

P: Des del govern municipal s'ha aprovat una bateria de mesures per a pal·liar l'impacte econòmic del COVID-19 Són suficients per a afrontar el dia després?

R.- Hem dictat al voltant de 25 decrets amb les mesures per a afrontar la pandèmia i hem habilitat ajudes de més de 13 milions d'euros per a atendre les necessitats bàsiques d'alimentació i sosteniment del teixit social i econòmic de la ciutat. Però necessitem un fons d'ajudes als Ajuntaments per a afrontar amb garanties la reactivació econòmica. I el que ens arriba del Govern és que ens segrestaran l'estalvi dels ajuntaments i el superàvit pressupostari per a afrontar les despeses del coronavirus, en lloc de deixar que siguem els Ajuntaments els qui ho administrem, perquè procedeix dels impostos dels nostres ciutadans i som els que hem de respondre en primera instància.

No sols hem hagut d'afrontar la major càrrega en aquests anys en la reducció del deute públic, sinó que ara hem de finançar a l'Estat. És de bojos.

P: Un dels grans afectats d'aquesta crisi està sent l'economia local Com puga ajudar l'Ajuntament a pal·liar aqueix impacte?

R.- El primer ha sigut atendre les persones en necessitats bàsiques com garantir l'alimentació o als sense sostre un allotjament. Són moltes les mesures en aquest sentit. Hem adoptat moltes mesures de tipus fiscal, per a evitar o ajornar als nostres veïns i als autònoms i pimes despeses relacionades imposades i taxes municipals, per a poder passar aquesta crisi.

També donarem ajudes directes per a facilitar la reactivació econòmica a pimes i autònoms. Estem en contacte amb els agents econòmics i socials, a més d'amb els diferents sectors, per a agilitar solucions. I volem ser àgils en la desescalada, amb mesures concretes que ajuden a la població, sense caure en riscos innecessaris.

Com he dit, estem en primera línia en l'atenció als ciutadans. Per això, hem sigut dels primers, sinó el primer gran ajuntament a facilitar màscares a tots els seus veïns.

P: Alguns ajuntaments han recriminat la falta d'ajuda estatal per a fer front a la situació Troben a faltar una mica més d'ajuda de la resta d'administracions?

R.- Els ajuntaments venim reclamant un fons de 5.000 milions de l'Estat per a atendre les necessitats de la població més vulnerable, així com que ens permeten usar el superàvit pressupostari per a combatre els efectes de la pandèmia, uns 28.000 milions, i hem demanat al govern autonòmic major agilitat en la tramitació d'ajudes econòmiques com la renda valenciana d'inclusió o l'habilitació d'albergs per a les persones sense sostre, que s'estan produint amb comptagotes i no amb la dimensió que requereix aquesta situació.

Ho hem vingut demandant des del primer dia i perquè al final som els Ajuntaments els que estem -com sempre- cobrint el que no fan les administracions competents.

P: El turisme és peça fonamental de la ciutat d'Alacant i amb l'actual situació es veu perillar la temporada Quin escenari s'estan contemplant de cara a l'estiu?

R.- Estem en contacte amb la patronal hotelera i hostalera per a adoptar les mesures que ens permeten recuperar al més prompte possible la normalitat. De moment, hem habilitat un segell de seguretat sanitària per a identificar als establiments lliures de *coronavirus i implementarem una campanya publicitària per a recuperar la imatge de les nostres destinacions turístiques, entre altres mesures. Però és necessari un Pla a nivell estatal per a recuperar el turisme i sobretot que el Govern escolte més al sector.

Nosaltres adoptarem les mesures necessàries per a agilitar a arribada de turistes, però depenem de l'autoritat sanitària i dels plans del Govern a nivell nacional i internacional. Ja estan fent corredors turístics bambolla alguns països i Espanya no es troba en cap d'ells.

P: Una de les propostes que sonen amb més força és la de limitar l'aforament a les platges El veu factible?

R.- El distanciament social és inevitable i l'haurem de mantindre fins que el coronavirus siga irrellevant i hi haja una vacuna. Estem estudiant una fórmula per a permetre el distanciament, però veig difícil controlar els aforaments. En això hem d'apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania perquè siga possible anar a la platja i fer-ho amb totes les garanties de seguretat.

P: Està preparada la ciutat d'Alacant per a reprendre la seua activitat? Com valora el compartiment dels seus veïns?

R.- La resposta dels veïns d'Alacant ha sigut de les millors en aquest confinament. Ho demostren indicadors com el de la millora de la qualitat de l'aire on Alacant se situa la primera a Espanya, en reduir-se en un 72% la presència de diòxid de carboni en l'aire. Això significa que hem complit bé, els ciutadans s'han quedat a casa. Per això ara estem en una magnífica posició per a reprendre l'activitat, encara que sense confiar-nos i mantenint les mesures de distància social necessària per a evitar en la mesura que siga possible rebrots o augment de contagis.

He d'insistir que la resposta de la ciutadania, excepte algunes excepcions, ha sigut exemplar i han respectat totes les recomanacions realitzades, a pesar que la situació de les famílies i de moltes persones no ha sigut fàcil pel minvament dels tancaments d'empreses i negocis, caiguda dels ingressos, ERTEs i altres situacions que han posat a moltes persones al límit.

P: Finalment, des de elperiodic.com li convidem a enviar un missatge a tots els veïns d'Alacant en aquests complicats moments

R: Vull traslladar a tots els meus veïns la seguretat que l'Ajuntament d'Alacant serà àgil en la presa de decisions per a atendre les necessitats que se'ns presenten -com hem fet- i posarà tots els mitjans al seu abast per a superar aquesta situació al més prompte possible, amb responsabilitat, amb transparència, comptant amb tots, demanant el compromís de tots, perquè la normalitat torne, perquè tornem a veure'ns i a relacionar-nos, perquè es recupere l'ocupació i l'activitat econòmica en tots els sectors.

Confiem que els nostres científics donen prompte amb la vacuna, confiem en els nostres sanitaris que han respost magníficament davant l'adversitat i els continuaran fent i en totes les persones que atenen els serveis públics que mantenen l'ordre, la neteja, la seguretat, per a garantir la convivència dins i fora de les nostres llars. La desescalada no serà senzilla, però oferirem tota la informació necessària perquè tots sapiem el que podem fer i quan ho podem fer. Vull animar-vos a tots, perquè ja estem més prop de superar aquesta situació. Per això, #tornem a veure'ns.