ALICANTE | TURISME

L’Institut d’Investigacions Turístiques de la UA lliura els seus premis anuals

ELPERIODIC.COM - 16/11/2022

Els guardons han reconegut enguany la trajectòria de Pere Joan Devesa, la innovació del Invat·tur i la rellevància professional de Daniel Díez

L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de la UA, el secretari autonòmic de Turisme, el director del Patronat de Turisme Costa Blanca i la vicealcaldessa i edil de Turisme d’Alacant

 

L’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la Universitat d’Alacant (IUIT) ha lliurat aquest matí el seus premis anuals a la investigació turística que, com cada any, reconeixen personalitats, empreses o institucions per la seua trajectòria, per la seua innovació i per la seua rellevància professional. En aquesta onzena edició, els guardons han recaigut en Pere Joan Devesa, l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur) i Daniel Díez, respectivament, en cadascuna de les tres categories.

L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc en l’edifici del Rectorat del campus de Sant Vicent. A més de la rectora de la UA, Amparo Navarro, la cerimònia ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer; la vicealcaldessa d’Alacant i edil de Turisme, María del Carmen Sánchez, i el director del Patronat de Turisme Costa Blanca, José Francisco Mancebo.

Després de la introducció i la presentació dels premis a càrrec de José Luis Gascó, director del IUIT, s’ha lliurat el primer dels guardons, a la trajectòria, que ha anat a mans de Pere Joan Devesa Martínez.

Referent en el sector hoteler de Benidorm, de la Comunitat Valenciana i d’Espanya per haver ocupat les presidències de l’Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec) i de Zontur, Devesa Martínez representa l’empresariat de la ciutat de Benidorm compromès amb aquesta destinació i amb el que significa el paper de l’emprenedor local en la manera de gestionar una ciutat d’oci emblemàtica. A més, el guardonat ha impartit docència en diverses edicions del màster en Direcció i Planificació del Turisme de la Universitat d’Alacant i ha participat en diverses investigacions de la institució acadèmica.

El següent reconeixement ha sigut per a l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), per la seua innovació en el sector del turisme amb la Xarxa DTI. En representació d’aquest organisme públic, el premi ha sigut recollit per David Giner, coordinador de projectes.

Invat·tur ha creat nombroses iniciatives, entre les quals destaca la constitució formal de la Xarxa DTI-CV el 2019, un exemple de governança col·laborativa i generació i compartició de coneixement en el qual participen l’administració autonòmica del turisme, un considerable nombre de municipis, empreses tecnològiques i de consultoria i universitats i altres organitzacions del sistema de ciència i tecnologia. Aquesta xarxa, constituïda com una agrupació d’àmbit valencià sense personalitat jurídica i sense ànim de lucre, ha suposat un revulsiu per a la transformació de la gestió turística local i ha servit de base per a desenvolupar nombrosos projectes d’innovació turística. El seu dinamisme i capacitat de generar un entorn col·laboratiu eficaç ha sigut reconegut tant a Espanya com a l’estranger, amb la participació de la xarxa en esdeveniments internacionals de primer ordre en matèria d’innovació i aplicació de tecnologies en turisme.

El tercer dels premiats, a la rellevància professional d’exalumnat de la UA, ha sigut per a Daniel Díez. Máster en Direcció i Planificació del Turisme i en Direcció d’Hotels, la seua tesi doctoral va ser la primera que es va defensar en el programa específic de direcció i planificació del turisme a la UA. La seua experiència professional comença com a investigador en IUIT, on va col·laborar en diferents projectes. Posteriorment, va exercir càrrecs de gerent de Turisme a Cullera, de cap de Projectes en CastroConsulting Business Strategy i a hores d’ara és director en SALTO Consultores. A més de la seua notable trajectòria professional, Díez és autor de diverses publicacions científiques sobre turisme.

En la seua intervenció, la rectora ha manifestat que «el turisme és una línia estratègica per a la Universitat d’Alacant perquè en tenim un grau, un doble grau, diversos màsters i una càtedra, que ens uneixen al territori i ens situen en el seu context econòmic i social». «La qualitat del turisme a Alacant, reconeguda internacionalment, ho és en gran manera perquè s’ha recolzat en la ciència i en el coneixement que sorgeixen de la Universitat d’Alacant. Aquests premis i les personalitats que els recullen fan que la institució mantinga les ganes de continuar creixent, investigant i transferint coneixements en turisme», va afegir.

Conveni

Prèviament al lliurament de premis, la Universitat d’Alacant i Turisme Comunitat Valenciana han signat un conveni per a impartir un curs universitari centrat en la qualificació del personal de pisos d’allotjaments turístics que organtiza la UA en col·laboració amb el IUIT amb el títol de Curs Expert Universitari Personal de Pisos en Hotels.

L’objectiu del curs és formar professionals qualificats en l’àrea de la gestió i la coordinació dels treballs que realitza el personal de neteja i conservació (housekeeping) en habitacions, recepció i zones comunes d’hotels, residències i apartaments, així com serveis de llenceria i bugaderia. Tindrà una duració de 200 hores distribuïdes en 40 sessions semipresencials (50 % de classes presencials i 50 % de classes en línia).

MÉS FOTOS