ALICANTE | SOCIETAT

L’escriptora, sociòloga i economista Brenda Navarro imparteix una conferència en el CeMaB

ELPERIODIC.COM - 08/04/2022

Navarro col·labora activament amb diverses ONG en defensa dels drets humans

 

L’escriptora mexicana Brenda Navarro, també sociòloga, economista i ferma defensora dels drets humans, serà la protagonista d’una nova activitat organitzada pel Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) i el màster en Estudis Literaris (MaESL). Navarro impartirà la conferència «Escritura y vida (a propósito de Ceniza en la boca)», dimarts que ve, 12 d’abril, a les 17.30 hores, en les instal·lacions del CeMaB del campus (Facultat de Filosofia i Lletres III). En aquesta cita literària la protagonista dialogarà amb el professor Ferran Riesgo, especialista en narrativa hispanoamericana actual.

L’activitat serà presencial i també es podrà seguir en directe.

Brenda Navarro

Escriptora, sociòloga i economista mexicana resident a Madrid, Brenda Navarro va nàixer a Ciutat de Mèxic el 26 de febrer de 1982. Va estudiar Sociologia i Economia a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, així com un màster en Estudis de Gènere, Dones i Ciutadania a la Universitat de Barcelona. Navarro va fundar Enjambre Literario, un projecte editorial que pretén aplanar el camí a les veus femenines a Llatinoamèrica. Ha sigut redactora, guionista, reportera i editora. Ha treballat en diverses ONG relacionades amb drets humans i participa en tallers d’economia i escriptura creativa. La seua producció literària està composta per obres com Casas vacías –que va guanyar el premi Tigre Juan el 2020 i va ser traduïda a set llengües– i Ceniza en la boca.

Ceniza en la boca

Diego salta des d’un cinquè pis i des de llavors aquesta imatge no deixa de torturar-li el cap a la seua germana: sis segons i un cos estavellant-se contra el terra. És ella qui llança la mirada arrere i narra la història dels dos germans. La seua arribada al món en una llar en què la vida mai va ser justa. Els anys que van passar a Mèxic amb els seus avis, mentre la mare es buscava la vida a Espanya, i era ella, encara xiqueta, qui es feia càrrec de Diego. L’etapa a Madrid, una ciutat que no entenien i que tampoc els entenia a ells. La primera separació, quan ella va marxar a Barcelona a obrir-se camí i el seu germà es va quedar en el lloc que més odiava. I el retorn d’ella, carregant les cendres de Diego, a un Mèxic molt diferent del que recordava. Aquesta novel·la narra el viatge emocional d’una jove que intueix les raons del suïcidi del seu germà adolescent i protagonitza la seua pròpia síndrome d’Ulisses, en el qual ni l’anada ni el retorn són realment destí. Una història de separacions i abandons, d’anhel i de ràbia, de pèrdua i iniciació a la vida, en la qual Brenda Navarro aborda amb enorme valentia qüestions esquives com la desigualtat, la xenofòbia o el desarrelament, i que la confirma com una de les narradores més potents i audaces de la literatura iberoamericana. Intens, visceral i demolidor, Ceniza en la boca és un llibre que crema i planteja la dolorosa pregunta de quina vida val la pena ser viscuda.