ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

L’escriptor mexicà Emiliano Monge obri demà la nova programació del CeMaB

ELPERIODIC.COM - 25/09/2023

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) ha presentat avui la nova programació amb 18 activitats literàries, que inclouen trobades amb escriptors, jornades, seminaris, cinema, tallers i presentacions de llibres

 

Beatriz Aracil, directora del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB), ha presentat avui la nova programació del Centre dissenyada per al primer quadrimestre del nou curs acadèmic de la UA (setembre 2023 – gener 2024). L’ampli programa està integrat per 18 activitats literàries que inclouen trobades amb escriptors, jornades i seminaris, tallers, presentacions de llibres i, com a novetat, tres activitats cinematogràfiques, en col·laboració amb l’Aula de Cinema i Audiovisual de la UA i Esperanza Distribución de Guanajuato (Mèxic).

Aracil ha detallat que, els pròxims mesos, visitaran el CeMaB reconeguts escriptors de l’actualitat literària iberoamericana com l’escriptor mexicà Emiliano Monge, que inaugura la programació demà dimarts 26 de setembre, a les 11 hores, en les instal·lacions del Centre en el campus (Facultat de Filosofia i Lletres III). Hi impartirà la conferència «De las orillas del canon a la nueva literatura latinoamericana».

Arribaran també al CeMaB l’argentina Clara Obligado, amb la seua xarrada «Razones para leer, razones para escribir» (16 d’octubre. 10.30 hores); la poeta espanyola Aurora Luque amb la conferència «La poesía como oficio de gaviera» (17 d’octubre, 17.30 h) en col·laboració amb el màster d’Estudis Literaris; i Miriam Moscona, poeta, periodista i narradora mexicana, que parlarà de «Mi lengua, mi escritura: fronteras y desplazamientos» (6 de novembre. 17.30 h). En el marc de les activitats organitzades en col·laboració amb l’Ambaixada de Xile en España amb motiu dels 50 anys del colp d’estat en aquell país, comptarem amb la presència d’Alejandra del Río i Elvira Hernández, les dues el 9 de novembre. Experta en escriptura creativa i performance, Del Río impartirà el taller «Escriptura creativa per a vèncer la por d’escriure» (12.00 h); per part seua, Elvira Hernández, Premi Nacional de Poesia, oferirà la seua conferència «A qué se enfrenta la poesía en tiempos difíciles» (a les 17.30 h).

La poetessa xinesoespanyola Paloma Chen obrirà un nou cicle dedicat a «Escriptores migrants» amb la conferència «Salir de la habitación propia sin intención de volver. Escritoras ¿chinas? sobre el hambre, el deseo y el viaje» (17 de gener. 12.00 h). L’apartat d’escriptors finalitzarà amb l’espanyol Luis Leante (24 de gener.12.00 h), qui parlarà sobre «El proceso de creación: La trastienda de la escritura» dins del ja consolidat programa de col·laboració amb els instituts d’Ensenyament Secundari «Vine al CeMaB».

En l’apartat de jornades, seminaris i conferències acadèmiques, el CeMaB ha programat el V Seminari Internacional: «La literatura hispanoamericana a l’aula», conjuntament amb el Departament d’Innovació i Formació Didàctica, en modalitat en línia (3 i 4 d’octubre). En col·laboració amb l’Associació Amigos de Miguel Hernández, tindrà lloc la jornada «Als cinquanta anys de la mort de Pablo Neruda: la seua relació amb Miguel Hernández» (27 d’octubre. Seu Ciutat d’Alacant), una jornada que comptarà amb les intervencions de Rodolfo Reyes (nebot de Pablo Neruda) en línia, Carmen Alemany Bay (UA), José Carlos Rovira (UA), José Luis Ferris (UMH) i Aitor Larrabide (director de la Fundació Cultural Miguel Hernández). Moderarà: José Luis Esparcia, president de l’Associació d’Amigos de Miguel Hernández.

En el ja citat marc d’activitats pels 50 anys del colp d’estat xilè, el CeMaB proposa la jornada «A 50 anys del colp d’estat: la literatura xilena entre el passat i el present» (10 de novembre); i del 28 al 29 de novembre tindrà lloc la Jornada «L’escriptura de viatges: entre la ciència i la literatura» organitzada pel Projecte Crossovers de la UA, que inclourà la conferència del professor Miguel Zugasti (Universitat de Navarra) titulada «Rescate de un doble naufragio: La Peripecia de Pedro Gobeo de Vitoria por el Pacífico Esmeraldeño, del siglo XVI al XXI».

Manuel Aznar, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, tancarà aquesta part de la programació amb la xarrada «Memoria Personal y colectiva en los diarios (1939-1972) de Max Aub» (22 de novembre. Seu ciutat d’Alacant. 19 h).

Un tercer apartat del programa estarà centrat en presentacions de llibres amb dues cites: la conversa sobre el llibre editat per Sandra Lorenzano i Karin Chirinos Antígonas de América. Po/éticas y políticas en diálogo (18 octubre. En línia); i la presentació de La vida es eterna: biografía de Víctor Jara i la reedició Salvador Allende. Biografía política, semblanza humana, de Mario Amorós (8 de novembre. 19.30 h. Seu Ciutat d’Alacant).

Finalment, Beatriz Aracil ha explicat que «enguany incorporem, com a novetat, a la nostra programació un apartat cinematogràfic, en col·laboració amb l’Aula de Cinema i Audiovisual de la UA i Esperanza Distribución de Guanajuato (Mèxic), que inclourà tres activitats: el taller «Horror a la mexicana. Una revisió dels gèneres horror i terror des de la literatura universal fins al cinema mexicà dels nostres dies» (15 de novembre. 16 h. Seu Ciutat d’Alacant); la xarrada i projecció del documental ATOYAC: El nudo de la memoria. Procesos interdisciplinarios en la construcción del documental Atoyac. El agua que corre (16 de novembre. 16 h. CeMaB); i la «Mostra de cinema Guanajuatense», amb la projecció de set curtmetratges realitzats a l’Estat de Guanajuato (17 de novembre, Seu UA Elda, Fundació Paurides. C/ Cardenal Cisneros, 1, 17.30 h).

MÉS FOTOS