L’Escola Politècnica de la Universitat d’Alacant comença el seu Mes Cultural i de Divulgació
El centre ha programat més d’una trentena de propostes culturals, divulgatives i lúdiques que es desenvoluparan durant el febrer
Les conferències i els cursos destinats a l’alumnat componen el gruix de la iniciativa que arrancarà demà
Exposicions, competicions i concursos, tallers, conferències, cursos i taules redones sobre tota mena de temàtiques relacionades amb l’actualitat cientificotècnica componen les principals propostes del complet programa que ha organitzat l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat d’Alacant amb motiu de la celebració del seu ja tradicional Mes Cultural i de Divulgació. Des de demà dimecres 1 de febrer, amb la inauguració a les 11 hores, fins a la cloenda el dia 1 de març, seran més d’una trentena d’iniciatives les que estaran a la disposició de l’alumnat de la institució acadèmica alacantina.
L’activitat del Mes Cultural i de Divulgació començarà amb l’acte d’obertura, que tindrà lloc demà dimecres a la sala d’actes de l’EPS. Presidit per la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, comptarà també amb la participació del director de l’Escola Politècnica Superior de la UA, Virgilio Gilart.
Des d’una perspectiva general, destaquen diverses propostes que es desenvolupen durant aquests dies, com l’exposició fotogràfica «Astroingeo. Divulgant la ciència», del 7 al 27 de febrer, i que inclou diverses conferències, la competició Hackaton FacePhi, del 9 a 19 de febrer, el concurs i exposició de pòsters TFG del grau en Enginyeria en So i Imatge en Telecomunicació, o la mostra virtual «Vuit cases de dones arquitectes».
L’activitat, després de la inauguració, serà el dijous dia 2 amb la presentació d’exposició «Astroingeo. Divulgant la ciència», comentada pels autors. El divendres dia 3 se celebrarà el curs taller Cortizo: Murs Cortina i Fusteries.
La setmana següent, el programa es presenta amb multitud de conferències. Començarà el dilluns 6 a les 10 hores amb la conferència «Representación estudiantil», per la Delegació d’Estudiants de l’EPS (DEEPSUA), i seguirà a les 13 hores amb la conferència «Ingeniería para la economía circular», per Andrés Fullana Font, Julia Moltó Berenguer i Ariadna García Gras. El dimarts 7 a les 11.30 hores tindrà lloc la conferencia «Ventilación activa en bajantes de aguas residuales. Studor, la solución para el siglo XXI», per Raúl Prado Govea, mentre que a les 17 hores es desenvoluparà el curs La teua Intel·ligència Emocional, les teues Fortaleses, la teua Professió, per Antonio Jesús Antón Baeza.
El dimecres dia 8 tindran lloc dos cursos, els titulats Introducció a l’Streaming, a les 10 i a les 15.30 hores per Vicent Alavés Baeza, i Convenç en els teus Projectes amb Comunicació no Verbal, a les 11 hores per Antonio Jesús Antón Baeza. Ja el dia 9 es desenvoluparan les conferències «El rendimiento del software y su impacto económico en la banca. Cómo los CEO’s ven la tecnologia», a les 12 hores per l’empresa Orizon, «Formación en GitHub», a les 13 hores per Jordi Selles, de DEEPSUA, i el curs « Tramitación de licencias urbanísticas: segunda ocupación», a les 15.30 hores, per Vicente Antonio Caravaca Just, arquitecte tècnic municipal a l’Ajuntament de la Nucia.
El divendres dia 10 tindrà lloc la taula redona «L’enginyeria química i la seua versatilitat: taula redona amb titulats per la Universitat d’Alacant», a les 11.30 hores, moderada per Nacho Aracil Sáez.
La setmana del 13 al 17 de febrer oferirà la conferència taller «IA inclusiva», per Juan José Escribano Otero, el dilluns a les 12.30 hores. El dimecres 15, a les 10 hores, començarà la jornada de difusió de màsters EPS. A la mateixa hora tindrà lloc el curs Enregistrament de Vídeos amb Google Earth Studio, per Javier Ortiz Zamora. Per al dijous 16 s’ha programat, a les 13 hores, una taula redona emmarcada en els actes de l’11F, Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, titulada «Vuit cases de dones arquitectes», en la qual participaran les arquitectes María Dolores Alonso Vera, Sonia Miralles Mud i Maribel Requena Barbellido, Silvia Alonso de los Ríos, Carmen Rivera Gallego, Laura Ortín, Patricia Reus, Patricia Navarro, María Langarita. Estarà moderada per Pablo Jeremies Juan Gutiérrez i Luis Miguel Crespo.
La setmana del 20 al 24 concentrarà l’activitat en el dijous i el divendres, amb activitats com el curs Arrebossat amb Calç de Marràquix, per José Alejandro Navarro, la conferencia «Tech Trilogy», per Banc Sabadell; la jornada Mes Xarxes, una posada en comú entre xarxes ICE coordinades per professorat de l’EPS, o la competició 3ER Campionat de Futbol HNA, el dijous. El divendres 24 tindrà lloc la jornada BIOFAB: Biomodels, amb la divulgació d’aplicacions científiques sobre processadors gràfics i quàntum computing JGPUQC 2023, per David Mulero i Manuel Benaventi la conferencia taller «El papel de las creencias en la transformación de la realidad: un enfoque filosófico», per Victoria Tenreiro i Adriana Figueiras.
L’última setmana començarà amb el curs Business Intelligence, per l’empresa Teralco Group, durant els matins de dilluns i dimarts. El mateix dimarts 28 també se celebrarà el curs «Aprenent a tastar i degustar l’aigua: Aguas de Alicante t’ensenya a diferenciar tota mena d’aigües de consum humà», per David Ribes, d’Aguas de Alicante, i Nuria Boluda.
Finalment, el dimecres 1 de març a les 13 hores tindrà lloc a l’acte de cloenda i lliurament de premis del Mes Cultural, amb la participació de Maria Jesús Pastor, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, i Virgilio Gilart, director de l’Escola Politècnica Superior de la UA.
La programació al complet, així com els llocs de celebració de les activitats i els formularis d’inscripció per a aquelles propostes que la sol·liciten estan disponibles en la pàgina web del Mes Cultural de l’EPS.
Olimpíades d’Informàtica
Divendres, dia 27 de gener, van tenir lloc a la UA les II Olimpíades d’Informàtica, amb les quals comencen les Olimpíades del Saber que tenen lloc a l’Escola Politècnica Superior. El guanyador va ser Alberto Navalón, estudiant de l’IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig, que representarà la UA en l’Olimpíada Informàtica Espanyola (OIE) que se celebrarà el 24 i 25 de març a Madrid.