L’equip Roboluti_ON de Villena torna a arrasar en la competició de robòtica FIRST LEGO League de la UA
Se realizan los martes y los jueves de 9.30 a 10.30 horas con salida desde La Placeta (junto al centro de salud)
L’equip Roboluti_ON de l’IES Hermanos Amorós (Villena) ha obtingut el Premi Ingeniera Soy, el màxim reconeixement de la fase local de la competició de robòtica FIRST LEGO (FLL) organitzada per la Universitat d’Alacant (UA) el dissabte 11 de febrer de 2023. De les quatre edicions de la competició de robòtica promogudes per la UA, Roboluti_ON n’ha guanyat tres, de manera que es garanteix de nou el passe a la final FIRST LEGO League Espanya que tindrà lloc a Cartagena els dies 25 i 26 de març.
La vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor Llorca, va ser l’encarregada de lliurar aquest prestigiós premi que reconeix l’excel·lència i la innovació tant en el joc del robot com en el projecte d’innovació presentat per l’equip de Villena. A més, Roboluti_ON també va guanyar el Premi al Comportament del Robot per anotar la major quantitat de punts durant el joc del robot. El reconeixement va ser lliurat pel professor i organitzador de la FLL Alacant, David Tomás.
Entre altres mencions i medalles, l’equip Roboteixe del CEIP Teixereta d’Ibi va rebre el Premi Universitat d’Alacant als Valors FIRST LEGO League, lliurat per Salvador Ivorra, vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral. El Premi EPS al Projecte d’Innovació, de la mà del director de l’Escola Politècnica Superior Virgilio Gilart, va ser per a Torrebot de l’IES Torrellano, equip que també va rebre la nominació a National Innovation Award per part de Jorge Azorín, secretari del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC). El Premi IUII al Disseny del Robot va ser per al CEIP Gabriel Miró d’Alacant. Va lliurar el guardó el promotor de l’esdeveniment i subdirector de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII), Paco Pujol.
D’altra banda, el Premi a les Joves Promeses, de la mà de Javier Butragueño, president d’Ingeniera Soy, promotora del torneig a escala nacional, va recaure en Los Pou, d’Alacant. I, finalment, el Premi a l’Entrenadora va ser per a Herminia Pastor i Elena Marco de l’IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig. Va lliurar aquest premi Sergio González, responsable d’àrbitres de la FLL Alacant.
Des de l’organització de la FIRST LEGO League de la UA apunten que aquesta edició ha destacat per l’absoluta implicació dels participants i la magnífica qualitat dels projectes. «Ha sigut una edició molt preparada per part dels equips que s’han unit al desafiament SuperPowered. La qualitat de les presentacions i els projectes d’innovació relacionats amb l’energia i el seu cicle han sigut excel·lents, amb propostes que es podrien arribar a materialitzar en algun moment», explica Paco Pujol.
En aquesta quarta edició, la FLL Alacant ha comptat amb 19 equips (12 equips en la categoria Challenge i 7 equips en la categoria Explore) i al voltant de 165 participants procedents d’Alacant, Villena, Torrellano, Elx, Ibi, Sant Vicent del Raspeig i Sant Joan d’Alacant per a despertar vocacions científiques i fomentar l’aprenentatge pràctic de les STEM (acrònim anglès per a ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en joves de 4 a 16 anys.
Organització
Més de mig centenar de persones entre àrbitres, jutges, personal tècnic i voluntaris han fet possible la FLL Alacant 2023, liderada pels professors de la UA Francisco Pujol i David Tomás, amb el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, a través de la UCC+i UA Divulga, l’Escola Politècnica Superior (EPS), l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII), el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC) de la UA i el Centre Tecnològic del Calçat INESCOP. La promotora del torneig a escala nacional és Ingeniera Soy en associació amb FIRST i LEGO Group.
La competició FLL Alacant forma part del programa que la Universitat d’Alacant posa en marxa el mes de febrer amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer), en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)