ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

L'Ajuntament d'Alcoi organitza activitats amb motiu del Dia Mundial de la Diversitat Cultural

ELPERIODIC.COM - 10/05/2024

L'objectiu és aproximar les cultures que viuen a l'Alcoi i fomentar la interculturalitat

El 21 de maig se celebra el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al diàleg i el desenvolupament amb el lema “Entre cultures, les diferències ens enriqueixen”. Hi haurà una trobada convivencial entre cultures, una taula redona i obra de teatre de Sol Picó que reflexiona sobre la immigració.

L'objectiu és aproximar aquestes cultures i fomentar la interculturalitat, veient-la com un aspecte enriquidor. Es pretén facilitar la convivència, donar a conéixer aspectes propis de cada cultura, que a vegades poden arribar a ser desconeguts per la falta d'espais dedicats a això, i adonar-nos de les similituds i del que ens aproxima, més que el que ens diferencia.

El 17 de maig tindrà lloc una trobada convivencial entre diferents cultures al parc de la Uixola, situat en la Plaça Enric Valor. Hi haurà música, gastronomia i exposició d'artesania, així com jocs i tallers dirigits a xiquets, xiquetes i majors. L'horari serà de 17 a 20h.

Les entitats participants seran:

DAJLA: que col·locarà una haima on posaran en el seu interior una exposició de la cultura del poble sahrauí. A més duran a terme un taller d'henna, realitzaran una degustació de menjar típic de la cultura i al llarg de la vesprada faran un ball tradicional.
DONA MARE CÀRITAS: Posaran música ambient variada de diferents cultures, duran a terme una degustació de menjar típic de diferents cultures i una taula d'artesania i productes tradicionals .
CREU ROJA: Elaboraran un panell gegant amb un mapamundi amb els països delimitats perquè la gent pose gomets del seu país de procedència i d'aquesta manera es puguen visualitzar les diferents nacionalitats.
ASOCIACIÓN MARROQUÍ PARA LA INTEGRACIÓN DE LOS INMIGRANTES: amb un Estand en el qual es repartirà material de sensibilització. Es parlarà sobre els delictes d'odi per a reduir els motius d’infradenuncia, desconeixement dels propis drets i recursos existents. Serà una acció de carrer de prevenció en la qual es treballarà directament amb la ciutadania. Així mateix, portaran a terme una activitat per a treballar de manera lúdica la convivència en el barri. Desenvoluparan un joc dirigit a xiquets i xiquetes.
ASOCIACIÓN MACHUPICHU: amb una taula en la qual s'exposaran productes típics de la cultura i oferiran una degustació de menjar típic de la cultura peruana.
COL·LECTIVITAT DE PERSONES PROCEDENTS D'UCRAÏNA (no és una entitat, però estaran en representació la nacionalitat): Duran a terme un taller d'elaboració de flors típiques d'Ucraïna, amb un posterior Fotoreclam i degustació menjada típica.

La següent activitat serà el dimarts 21 de maig i consistirà en una taula redona titulada “Coneix les nostres tradicions i cultures”. L'activitat es durà a terme a la Sala Àgora i donarà principi a les 18.15 hores. En la taula hi haurà representació d'Ucraïna, Camerun, Colòmbia, Comunitat musulmana, Poble Sahrauí i el Pakistan. L'objectiu de l'activitat és aproximar les cultures, donar a conéixer curiositats i tradicions.

Per a concloure les activitats organitzades pel Dia Mundial de la Diversitat Cultural, durant els dies 24 i 25 de Maig des de l'àrea de Cultura està programada l'obra MACARRÓN POWER de Sol Picó. Un espectacle inspirat en el món del còmic que reflexiona sobre la immigració. Entre les sessions programades, el dia 24 de maig a les 10.30 hores a més d'anar dirigida a centres educatius, s'oferirà a diferents entitats socials del municipi implicades.

En l’espectacle, el món dels superherois serveix d'inspiració per a la nova creació de Sol Picó, una reflexió sobre la immigració vista amb els ulls d'una xiqueta, que ens conta la seua història i la de milers de persones que han de deixar la seua llar a la força per a encaminar-se a un destí incert, que pot no ser tan acollidor com esperaven. Amb música en directe i inspirat en l'estètica del còmic, Macarron Power mostra les vicissituds i dificultats que la nostra heroïna ha de superar al llarg del seu viatge, i com aquesta s'enfronta a les seues pors gràcies també als aliats i amics que es troba pel camí. El públic també forma part d'aquest viatge, col·laborant en aquest espectacle interactiu, ja siga en l'escenari o des de la seua butaca.

En paraules de la creadora: “La idea naix de la inquietud personal pel tema migratori. Em grinyola una societat que no és capaç de gestionar bé les polítiques de migració, em grinyola per què es veuen obligats a eixir dels seus països, què passa en eixos llocs, com ens comportem ací. I, sobretot, em preocupen els xiquets, especialment els adolescents, que són arrancats de la seua terra, dels seus amics, de la seua llar i fins i tot a vegades de les seues famílies i arriben a un lloc hostil on els espera un futur incert. El procés creatiu va ser, com quasi tots els processos, dur i intens, però carregat de moments emotius, sobretot quan comencem a mostrar l'espectacle a amics i coneguts i algú que havia estat en una situació semblant es veia reflectit. El treball d'interacció de la història que es narra en la pantalla potser va ser el més difícil d'encaixar amb el treball dels ballarins i els músics en directe. Generar un diàleg amb la pantalla”.

“Totes aquestes activitats estan encaminades a conéixer les diferents cultures que conviuen a la nostra ciutat i donar-nos especialment compta del que ens uneix i no tant el que ens diferencia. Volem facilitar la convivència i fomentar la interculturalitat, com un aspecte enriquidor”, ha indicat l'edil de Polítiques Inclusives, Aroa Mira.

 

MÉS FOTOS