ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

El laboratori de fabricació digital de la UA, Fab Lab Alacant, en la Biennal d’Arquitectura de Venècia

ELPERIODIC.COM - 19/05/2023

Hi participa amb un projecte que forma part de l’exposició internacional

 

Fab Lab Alacant, el laboratori de fabricació digital de la UA, és present a la Biennale Architettura 2023, que té lloc a Venècia des de demà, 20 de maig, fins al 26 de novembre.

Fab Lab Alacant, que està dirigit per l’arquitecte i professor Juan Carlos Castro-Domínguez, ha realitzat la producció i el prototipatge, el desenvolupament i l’assessorament per al model territorial del projecte Pilbara Interregnum. Seven political allegories.  Aquest projecte és un encàrrec de l’estudi d’arquitectura Grandeza Studio i forma part de l’exposició internacional de la Biennal, que porta per títol «The laboratory of the future».

Pilbara Interregnum. Seven political allegories és un projecte d’investigació artisticoarquitectònic que va començar el 2021 a Austràlia i que en la fase d’execució ha rebut el suport econòmic i logístic del Consorci  de Museus, després d’haver sigut seleccionat en la categoria de producció artística de la convocatòria Cultura Resident, cosa que ha fet possible el desenvolupament de l’obra al centre cultural Les Cigarreres d’Alacant, on el treball serà presentat en l’Open Studio el 26 de maig. Així mateix, l’equip ha rebut suport per part d’AC/E, la Universitat d’Alacant, la University of Technology Sydney, la Universitat Andrés Bello (al seu Campus Creatiu a través del programa Residències Remotes) i de la University of Sydney.  

Per a la Biennal, l’equip Grandeza Studio ha comptat amb la col·laboració de Caitlin Condon, Laura Domínguez Valdivieso, James Feng, Jordi Guijarro Contreras i Raquel Vázquez Romero. Aquest equip presentarà en Venècia una maqueta territorial i escènica de la regió intervinguda a través de set projectes al·legòrics d’imaginació política i arquitectònica. Acompanyant la maqueta territorial, un audiovisual en tres canals usa aquesta maqueta com a vehicle narratiu i escènic per a presentar set batalles en forma d’al·legories polítiques.

La Pilbara és una immensa planura a l’Austràlia occidental i un dels llocs més àrids, remots i despoblats del planeta. Des de les primeres incursions colonials, fa 160 anys, la regió s’ha convertit en un camp de batalla extractivista per a explotar els seus rics jaciments minerals. Expulsions, explosions i explotació n’han transformat la superfície, els ecosistemes i els pobles. A pesar de ser la locomotora econòmica d’Austràlia, la regió pateix un subdesenvolupament socioeconòmic notable, taxes d’alcoholisme elevades, violència i exclusió racial.

Avui, els assentaments miners gegants (de ferro, gas i petroli) es troben amb una nova ona d’inversors a la recerca dels depòsits de liti i altres minerals rars descoberts recentment. A més, la radiació solar extrema, els forts vents i un accés privilegiat a l’oceà Índic situen la Pilbara com un dels epicentres geopolítics clau per a la transició energètica global. 

Fab Lab Alacant

Fab Lab Alacant es un laboratori d’investigació en fabricació digital del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la Universitat d’Alacant. El seus treballs i projectes han sigut exposats en la Maker Faire di Roma, Plataforma ItMakes, Conde Duque de Madrid, Museu del Disseny de Barcelona, Festival Internacional d’Arquitectura eme3, Festival SOS Múrcia o Centre Cultural Les Cigarreres i han sigut publicats i reconeguts per premis com l’EAC2017 (Trobades d’Art Contemporani de l’Institut Juan Gil Albert).

MÉS FOTOS