José Carlos Rovira i Fernando Maestre, premis a la Trajectòria Professional i d'Investigació del Consell Social de la UA
ELPERIODIC.COM - 25/10/2021La gala de lliurament tindrà lloc el pròxim 16 de novembre al paranimf
Els professors Fernando Maestre i José Carlos Rovira han sigut guardonats amb els premis d'Investigació i Trajectòria Professional respectivament que concedeix el Consell Social de la Universitat d'Alacant. El lliurament tindrà lloc durant la celebració d'una gala al paranimf de la UA el pròxim 16 de novembre, a les 19.30 h, la primera a la que Amparo Navarro assistirà com a rectora.
La Comissió de Relacions amb la Societat és l'encarregada de decidir aquests premis que concedeix el Consell Social des del 2017 i en aquesta ocasió han volgut distingir, d'una banda, la trajectòria professional de l'ara professor emèrit José Carlos Rovira Soler, referent internacional en literatura hispanoamericana, qui viu aquesta concessió «amb una gran il·lusió perquè representa el reconeixement a tota una vida dedicada a l'ensenyament, a la gestió en la universitat i a l'edició». Però Rovira diu sentir-se sobretot orgullós «dels meus excel·lents alumnes, alguns ja tenen càtedres, altres són professors. Són gent extraordinària que continua obrint línies d'investigació en literatura hispanoamericana», assegura el professor, que destaca també les intenses xarxes d'amistat teixides durant anys per la UA amb institucions, universitats i autors hispanoamericans, relacions que «continuen estant vives». El premiat assegura també estar desitjant «tornar la normalitat després d'aquesta pandèmia per a poder continuar estrenyent llaços amb escriptors que, com Raúl Zurita, Premi Princesa Sofia de les Lletres, són un referent de la poesia llatinoamericana».
La llarga trajectòria professional del que fora catedràtic de la Universitat d'Alacant fins a la seua jubilació el 2019 es va iniciar com a lector en la Universitat de Florència i, entre els seus molts mèrits, hi ha el d'haver sigut professor convidat en diverses institucions acadèmiques, com les universitats de Virgínia, Bielefeld, Perpinyà, Santiago de Xile, Milà, Salern, Concepción o el Col·legi de Mèxic, i ser autor de llibres com ara Miradas al mundo virreinal, (UNAM 2015), Relatos inquisitoriales en la narrativa latinoamericana (Verbum, 2018) i l'edició d'Otra antología de Raúl Zurita (Universitat de Talca, 2019), a més de ser l'editor d'edicions crítiques d'obres de Miguel Hernández, Juan Gil Albert, Pablo Neruda i Rubén Darío. El professor Rovira ha sigut, a més, vicerector de Noves Tecnologies (2000-2001), des d'on va participar en la creació de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i ha sigut membre des de la creació del Comitè Científic. Com a vicerector d'Extensió Universitària (2001- gener de 2005) de la UA va crear i va dirigir en els començaments el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti i és membre corresponent de la Societat Econòmica d'Amics del País (Cuba), gran oficial de l'Orde al Mèrit de Xile, ha presidit l'Associació Espanyola d'Estudis Literaris Hispanoamericans (AEELH), ha rebut la Medalla al Mèrit Hernandià de la Fundació Miguel Hernández el 2019 i el premi Ramiro Muñoz de PIC/CCOO el mateix any.
Premi al Millor Investigador
D'altra banda, el Consell Social desitja reconèixer la dilatada carrera de Fernando Maestre Gil amb el Premi al Millor Investigador. Maestre és investigador distingit de la Universitat d'Alacant, premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2020, Humboldt Research Award 2014 i Distinguished Scientists 2019, entre altres mèrits. Per a Maestre, «aquest guardó ha representat una gran alegria i m'ha fet molta il·lusió per venir del Consell Social de la meua alma mater, la universitat en la qual em vaig formar i a la qual he tingut ocasió de tornar després de molts anys fora. És també un reconeixement a tot el treball que fem en el meu grup d'investigació, per la qual cosa implica un estímul per a tots nosaltres per a continuar treballant amb la mateixa il·lusió com ho hem fet al llarg dels anys».
L'investigador ha volgut destacar també la rellevància de la ciència, ja que «com hem pogut comprovar durant aquesta pandèmia, és una activitat fonamental per a la nostra salut, benestar i desenvolupament social i econòmic, i és la millor eina que tenim per a comprendre millor el món en el qual vivim i afrontar els grans reptes socials, ambientals, econòmics i sanitaris que tenim per davant. És necessari ja que secundar-la, reconèixer-la i millorar les condicions de treball dels científics i de les científiques que donem el millor de nosaltres mateixos per a generar amb el nostre treball coneixement que redunda en benefici de tota la societat.»
Fernando Maestre va ser premi extraordinari de llicenciatura (1999) i doctorat (2005) per la Universitat d'Alacant. Després del seu pas per la Universitat de Duke (2003-2005) es va incorporar a la Universitat Rei Joan Carles, on és catedràtic d'Ecologia (en excedència en l'actualitat). Al maig del 2019 es va incorporar com a investigador distingit a la Universitat d'Alacant, on dirigeix el Laboratori de Zones Àrides i Canvi Global. Ha realitzat estades d'investigació en universitats i centres d'investigació dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia i la Xina. És investigador principal de 16 projectes d'investigació que sumen més de 5,2 milions d'euros, i és l'únic ecòleg que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) del Consell Europeu d'Investigació. Ha publicat més de 250 articles en revistes científiques internacionals, incloent-hi deu en les prestigioses Science, Nature i PNAS, com també sis llibres i nombrosos articles de divulgació científica. Es troba dins de l'1% d'autors més citats del món des del 2018 i ha presentat més de 100 ponències en congressos científics i impartit conferències com a investigador convidat en una quinzena de països.
Uns premis globals
Aquestes categories són les segones que ha donat a conèixer el Consell Social de les 13 que componen aquests premis que serveixen per a reconèixer, a més el rendiment acadèmic, les trajectòries professionals, els mèrits esportius, la implicació social i universitària, el voluntariat, la investigació i el mecenatge en la Universitat d'Alacant. En aquest últim apartat, el Consell Social ja va fer públic la setmana passada els seus guardonats: el Premi al Mecenatge en Investigació ha recaigut en el Grup ASV, mentre que la Diputació d'Alacant rebrà el Premi al Mecenatge Artístic i Cultural.