ALICANTE | SANITAT I SALUT

Investigadors valencians descobreixen que el covid afecta igual que la diabetis al metabolisme

ELPERIODIC.COM - 14/02/2023

Han descobert que s'altera el metabolisme dels sucres es perd massa muscular

Un equip d’investigació de la Universitat d’Alacant, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i Edafol, ha descobert que la presència d’uns certs biomarcadors en l’orina de pacients amb COVID té com a conseqüència l’alteració del metabolisme, i provoquen en l’organisme una situació molt similar a la que genera una resistència a la insulina o a una diabetis tipus 2, cosa que comporta una alteració en el metabolisme dels sucres i una gran pèrdua de massa muscular.

El professor Frutos Marhuenda explica que aquesta troballa ha sigut el resultat d’una investigació que tenia com a objectiu buscar mètodes de detecció ràpida de la infecció pel SARS-CoV-2 a través de biomarcadors en mostres d’orina. Les mostres d’orina de persones amb COVID-19 van ser facilitades per l’Hospital de la Marina Baixa (la Vila Joiosa), amb autorització prèvia del Comitè Ètic de l’Hospital de Sant Joan d’Alacant. Es tracta del primer treball en metabolòmica realitzat amb aquesta mena de mostres. «La metabolòmica fa un mapatge dels metabòlits presents en una mostra i, a partir d’ací, realitza una interpretació sobre possibles alteracions del metabolisme», comenta l’investigador.

«L’estudi es va fer mitjançant tècniques d’anàlisi tan sofisticades com és l’espectroscòpia de fluorescència o l’espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear d’alt camp (RMN) amb les quals vam poder trobar aquestes substàncies presents en l’orina que podria servir per a detectar, de manera precisa i ràpida, la presència del virus. A més de poder detectar la infecció, aquestes substàncies que actuen de biomarcadors per estar presents en l’orina ens han servit per a fer una lectura metabòlica dels danys causats per la malaltia», comenta el professor Marhuenda, el qual apunta que tots aquests resultats han sigut obtinguts en col·laboració amb l’Hospital de la Marina Baixa (la Vila Joiosa) i s’han publicat en una revista internacional d’alt impacte com és Metabolomics.

«Arran de la publicació de l’article hem rebut nombroses invitacions per a publicar en altres revistes, de manera que esperem un major impacte, que esperem que servisca per a aconseguir el finançament necessari per a continuar amb la investigació», assegura Manhuenda, el qual destaca la importància de la tasca dels científics i les científiques «que busquem, dins d’aquesta situació d’extrema emergència sanitària com ha sigut la COVID-19, aportar el nostre coneixement a la societat per a pal·liar els efectes devastadors de la malaltia».

L’estudi s’ha elaborat amb el finançament de la Convocatòria urgent del Consell Social de la Universitat d’Alacant per al foment de l’R+D+I a fi de la reactivació del sector turístic post covid-19 (BOUA 04/06/2020).