Investigadors de la Universitat d’Alacant i la UAH presenten en l’Alfàs del Pi les seues conclusions sobre el futur del turisme a Espanya
La Universitat d’Alacant subratlla la innovació i sostenibilitat com a pilars fonamentals per al turisme post-COVID
El Centre d’Educació Ambiental de l’Alfàs del Pi (CEA Carabiners) va acollir ahir la presentació dels resultats del projecte d’investigació «Innovació i sostenibilitat per a la competitivitat turística en l’era post-COVID-19». L’esdeveniment, organitzat en el marc del Dia Mundial del Turisme, va aplegar acadèmics, professionals del sector i gestors de destinacions interessats en els reptes i les solucions que ha d’assumir el turisme a Espanya després de la pandèmia. Aquest projecte ha sigut impulsat per la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH), amb el suport financer del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través dels fons Next GenerationEU.
L’equip d’investigació, en el qual ha participat activament la Universitat d’Alacant, ha analitzat els desafiaments més importants per a les destinacions turístiques en el context post-COVID, amb l’objectiu d’oferir solucions que garantisquen tant la sostenibilitat com la competitivitat a llarg termini. Durant l’acte es va destacar la rellevància de la digitalització i la transició ecològica com a eixos fonamentals per a l’adaptació de les destinacions turístiques a les noves exigències del mercat global.
Les investigadores Teresa Torregrosa Martí i Ana B. Ramón Rodríguez, de la Universitat d’Alacant, juntament amb María Jesús Such, de la Universitat d’Alcalá de Henares, van presentar els resultats de l’estudi, centrat en la manera en què la innovació, la digitalització i la sostenibilitat transformen el turisme a Espanya. Les investigadores van remarcar la necessitat d’adaptar les polítiques turístiques als reptes mediambientals i tecnològics que ha d’assumir el sector.
Un de les aportacions més rellevants va ser l’anàlisi de l’ús de tecnologies digitals com la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades per a predir l’ocupació turística i millorar la planificació estratègica. Aquestes eines, van explicar, són essencials perquè les destinacions puguen respondre a les fluctuacions en la demanda i contrarestar els efectes negatius del turisme massiu. A més, es va posar l’èmfasi en la importància d’implantar polítiques d’accessibilitat i innovació perquè les destinacions turístiques siguen inclusives i sostenibles.
El projecte també va explorar l’impacte de les economies de plataforma en les destinacions turístiques, en què destaca la saturació d’habitatges i l’increment dels preus en àrees urbanes. Aquest desafiament va ser presentat com un aspecte clau per a garantir un turisme sostenible en el futur.
L’esdeveniment va congregar una taula redona en la qual van participar Josep Ivars Baidal, director de l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la UA; Rubén Garrido Yserte, director de l’Institut Universitari d’Investigació d’Anàlisi Econòmica i Social de la UAH; María Jesús Such, catedràtica d’Economia Aplicada en la UAH, i Luis Morant Aparisi, regidor de Turisme, Medi Ambient i Platges de l’Alfàs del Pi. Durant la taula, es van discutir els resultats del projecte i es van abordar temes crucials com el canvi climàtic i la digitalització creixent de les destinacions turístiques.
L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi ha col·laborat estretament en l’organització de l’esdeveniment. Luis Morant Aparisi va destacar la importància que el municipi, reconegut com a destinació turística saludable, siga seu d’investigacions que proporcionen als gestors locals accés a les últimes innovacions en sostenibilitat turística. A més, va reafirmar el compromís del consistori amb el desenvolupament d’estratègies que permeten buscar solucions als grans reptes del sector.