ALICANTE | EDUCACIÓ

Investigadors de la Universitat d’Alacant apliquen intel·ligència artificial a la creació entorns d’aprenentatge per a persones amb TEA

ELPERIODIC.COM - 04/10/2024

Els grups d’investigació IncluTIC i ALISoft desenvolupen una aplicació dirigida a professorat amb la qual es poden crear activitats educatives personalitzades per a alumnat amb trastorn de l’espectre autista

Els grups d’investigació Educació Inclusiva i Tecnologia (IncluTIC) i ALISoft de la Universitat d’Alacant desenvolupen un projecte pioner que aplica la intel·ligència artificial per a crear activitats educatives personalitzades per a alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA), a través d’una innovadora aplicació mòbil. L’ús de tecnologies emergents com la realitat virtual, la robòtica o la realitat mixta aplicades a aquesta investigació permet crear entorns d’aprenentatge dinàmics i atractius que fomenten la comunicació i la interacció social, i així oferir a cada alumne autista l’atenció i el suport individualitzat que li cal.

Finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya, aquest projecte titulat «Disseny i aplicació d’una eina d’aprenentatge personalitzat i inclusiu mitjançant intel·ligència artificial per a l’alumnat amb trastorn de l’espectre autista», s’executarà en un termini de tres anys i està dirigit pels professors Gonzalo Lorenzo Lledó, del Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica, i Santiago Meliá Beigbeder, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant.

Aquesta investigació naix d’una anterior, també dirigida per Gonzalo Lorenzo Lledó des d’IncluTIC, a la qual s’afegeixen noves eines, entre les quals destaca, en primer lloc, l’aplicació d’intel·ligència artificial. Al costat dels investigadors principals treballa un equip interdisciplinari d’experts en tecnologia i educació que busca transformar la manera en què l’alumnat autista aprenga i participe de manera inclusiva en el context escolar.

L’objectiu principal de la primera fase del projecte passa pel desenvolupament d’una aplicació mòbil amb intel·ligència artificial per donar suport tant a professorat d’Unitats Específiques en Centres Ordinaris (UECO) com al que tinga alumnat autista en aules ordinàries per a seleccionar les activitats que millor s’adapten les característiques individuals d’aquests escolars. «A través d’una base de dades que recopila tasques tradicionals, la intel·ligència artificial “aprèn” a suggerir activitats personalitzades», explica Lorenzo Lledó.

En la segona fase, el projecte se centra en la creació de tasques d’aprenentatge per a alumnat autista mitjançant l’ús de la realitat virtual, la robòtica i la realitat augmentada. Per a desenvolupar les activitats de realitat virtual, «es parteix de l’experiència prèvia de l’equip investigador per a la creació d’entorns virtuals socials escolars en què els participants poden aprendre les normes de classe, el joc simbòlic o com guardar els llibres en acabar la classe sense patir les conseqüències dels entorns reals», indica el professor del Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica.

En el cas de la robòtica, els participants interactuaran amb el QTRobot, un robot dissenyat per a complir les funcions que requereix el projecte, amb el qual aprendran la identificació i l’aplicació de les emocions a entorns socials. A més, amb la realitat augmentada, el participant podrà obtenir informació en temps real mitjançant informació virtual en entorns reals de com actuar en una situació social. En aquest context, «la realitat augmentada es pot considerar l’últim pas per a transferir les habilitats socials a un entorn real», afegeix l’investigador.

Finalment, la tercera fase té com a finalitat la combinació de l’aplicació mòbil basada en intel·ligència artificial amb les tasques desenvolupades mitjançant realitat virtual, robòtica i realitat augmentada. D’aquesta manera, tant professorat d’aula UECO i com d’aula ordinària utilitzarà l’aplicació mòbil basada en intel·ligència artificial per a treballar en funció de les necessitats de l’alumnat autista. Per tant, l’aplicació mòbil «podrà suggerir al professorat activitats basades en metodologies tradicions, realitat virtual, robòtica o realitat augmentada», comenta Meliá Beigbeder. Així mateix, tant el professorat i com els pares o tutors podran tenir un «seguiment personalitzat de les millores que experimenten en les àrees de comunicació i interacció social i l’adquisició de les competències clau i sabers segons el seu nivell de competència curricular», afegeix el professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics.

Amb aquest projecte, els professors Gonzalo Lorenzo Lledó i Santiago Meliá Beigbeder busquen promoure la inclusió escolar de l’alumnat autista, utilitzant la intel·ligència artificial com una eina poderosa per a adaptar els entorns d’aprenentatge a les necessitats específiques de cada estudiant. «Aquesta iniciativa no sols pretén millorar l’experiència educativa d’aquests infants, sinó també proporcionar-los més oportunitats de desenvolupament personal i social», conclou Lorenzo Lledó.

MÉS FOTOS