ALICANTE | SOCIETAT

Investigadors de la Universitat d'Alacant aconsegueixen una beca per a la igualtat en l'arquitectura

ELPERIODIC.COM - 07/10/2022

La proposta “Anna Bofill Levi. La arquitectura como contracanto (1977-1996)”, del grup liderat per la professora Elia Gutiérrez Mozo, ha aconseguit l’ajuda dotada amb nou mil euros

L’estudi naix arran del procés investigador ja iniciat dins del projecte “Miradas situadas” del mateix equip

 

Un grup investigador de la Universitat d’Alacant dedicat a l’estudi de l’arquitectura ha aconseguit la beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura que concedeix la Fundació Mies van der Rohe amb el projecte titulat «Anna Bofill Levi. La arquitectura como contracanto (1977-1996)», segons publica l’entitat en la seua pàgina web. Liderat per l’arquitecta i professora de la UA Elia Gutiérrez Mozo, l’equip integrat, a més, per Ana Gilsanz Díaz, José Parra Martínez i Joaquín Arnau Amo comptarà amb els nou mil euros amb els quals està dotada l’ajuda per a desenvolupar la investigació.

La beca que concedeix aquesta prestigiosa entitat té com a objectiu donar suport a l’estudi, la divulgació i la visibilització d’aportacions a l’arquitectura que han sigut discriminades, relegades i oblidades, i el seu jurat ha estat integrat per Aaron Betsky, Débora Domingo Calabuig i Zaida Muxí. La proposta sobre Anna Bofill Levi del grup de la Universitat d’Alacant, que integra l’arquitectura, la música i la literatura, s’ha imposat a dotze projectes rebuts des del Regne Unit, Països Baixos, Xile, Austràlia, Costa Rica, Itàlia i els EUA.

Elia Gutiérrez Mozo, investigadora principal del grup, manifesta sentir-se «absolutament agraïda» per la decisió del jurat, sobre el qual confessa que «creiem que ha tingut en compte per a seleccionar-nos entre tantes propostes que es tracta d’un estudi oportú perquè no arriba tard, perquè treballarem amb la protagonista en persona, interaccionant directament amb ella, ara, i no amb el context com sol succeir quan algú important ha faltat».

Pel que fa a Anna Bofill Levi, la professora de la UA indica que «es tracta d’una dona fascinant. Arquitecta en el despatx familiar, va abandonar el negoci amb la seua expansió internacional perquè volia començar de nou». «Va ser una pionera en arquitectura, en el seu activisme, en la seua visió de la igualtat, a iniciar projectes participatius i igualitaris que avui segueixen el seu exemple i, a més, va poder unir les seues passions perquè també componia música i escrivia. I, el que més sorprèn, va fer tot això amb una gran coherència vital, moral, i demostrant sempre un gran sentit de l’humor», afegeix Gutiérrez Mozo.

L’estudi, que «naix arran d’estudiar i conèixer Anna Bofill Levi dins del projecte d’investigació ”Miradas situadas”» indica la investigadora, s’enfoca des del mateix títol del projecte com un «contracant, com un contrapunt, no sols perquè sempre ha estat comparada amb l’activitat dels seus familiars masculins, sinó perquè la seua manera de crear en l’arquitectura, la música i l’escriptura ha sigut sempre a contra corrent de la societat en general, més enllà de superar la comparació amb els seus parents, cosa que devia ser absolutament esgotadora», conclou Gutiérrez Mozo.

La investigació, que ja ha començat l’activitat en el marc del projecte «Miradas situadas», no té establit un termini tancat per a estar finalitzada, però ha de respondre a la concessió de la beca amb un informe i les conclusions del mateix estudi.

MÉS FOTOS