ALICANTE | ECONOMIA I NEGOCI

Investigadors i empreses químiques d’Espanya i sis països europeus s’uneixen per a millorar les biorefineries

ELPERIODIC.COM - 29/11/2022

La Universitat d’Alacant acull els setze socis del projecte europeu LIBERATE amb l'objectiu de presentar processos electroquímics eficients per a oferir una gamma de matèries primeres biosostenibles

La Universitat d'Alacant (UA) acull els dies 29 i 30 de novembre més d'una vintena d'investigadors/es i representants d'empreses químiques d’Espanya, Alemanya, Holanda, Grècia, Noruega, Dinamarca i Suècia que participen en el projecte europeu LIBERATE (Lignin Biorefinery Approach Using Electrochemical Flow).

Després de quatre anys de treball (2018-2022), el consorci de LIBERATE ha desenvolupat una planta pilot per a la conversió mitjançant processos electroquímics de matèries primeres de baix cost com la lignina, present en la fusta, en productes químics sostenibles i d'alt valor com la vanil·lina, principal component del sabor de la vainilla, o mescles fenòliques per a la utilització com a antioxidants i adhesius.

Durant els dies de reunió en la Universitat d'Alacant, el consorci avaluarà el treball realitzat fins ara i marcarà les últimes accions per a assegurar l'èxit del projecte que es troba en l'última fase de desenvolupament. "LIBERATE té com a objectiu contribuir a la superació de les barreres d'explotació comercial de la pròxima generació de biorefineries. Gràcies al desenvolupament de processos electroquímics eficients, podrem oferir una gamma de matèries primeres biosostenibles", explica el professor Roberto Gómez, investigador principal de la Universitat d'Alacant en el projecte. La UA participa en LIBERATE amb personal investigador i tècnic dels instituts universitaris d'Electroquímica i de Síntesi Orgànica.

"El nostre paper s'ha centrat en el desenvolupament i testatge d'alguns processos electroquímics i en l'estudi de l'ús directe de l'energia solar fotovoltaica per a dur a terme les electròlisis", assenyala Gómez. En aquest sentit, a més de posar a punt la planta pilot per a demostrar les oportunitats comercials de convertir matèries primeres de baix cost com la lignina en productes químics biosostenibles d'alt valor, LIBERATE ha modelat i integrat físicament fonts d'energia renovables per a oferir un procés capaç de sintetitzar productes químics amb una petjada de carboni reduïda. "S'ha pogut demostrar amb èxit l'acoblament directe de panells fotovoltaics i reactors electroquímics, la qual cosa obri la porta al desenvolupament de sistemes autònoms que funcionen de manera sostenible", afig l'investigador de la UA.

Entre els 16 socis, aquest projecte europeu compta amb tres grans empreses químiques multinacionals (Evonik, Perstorp i Oxiris), petites i mitjanes empreses (Chimar, Megara, NX Filtration, Condias, Enso, Idener i Gate-to-Growth), quatre organitzacions d'investigació i tecnologia de prestigi internacional (ECN, Fraunhofer, Leitat i Sintef) i les universitats d'Alacant (Espanya) i de Magúncia (Alemanya), sota la coordinació del centre tecnològic espanyol Leitat dedicat a transformar reptes tecnològics emergents en solucions d'alt valor social, mediambiental, econòmic i industrial.

LIBERATE és finançat pel programa d'investigació i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l'acord de subvenció núm. 820735.