Investigadors de la UA aconsegueixen imprimir per primera vegada materials mitjançant tècniques làser que canvien amb el voltatge
Amb aquests es poden fabricar lents per a dispositius i microscopis
Investigadors del Grup d’Holografia i Processament Òptic (GHPO) han aconseguit imprimir per primera vegada materials sintonitzables mitjançant tècniques làser d’alta precisió. Aquest avanç notable ha sigut publicat en la prestigiosa revista Optics Express (editada per Optica , abans Societat Americana d’Òptica) i demostra que és possible imprimir un polímer dopat amb cristall líquid, fet que obri la porta a emprar aquesta tècnica, ràpida, d’alta precisió i ecològica, en la fabricació de dispositius sintonitzables.
Com explica el responsable de la investigació, el professor Daniel Puerto, el desenvolupament d’aquesta tecnologia permet fabricar lents amb un material que canvia les propietats quan se li aplica voltatge elèctric, la qual cosa obri un ampli ventall de possibilitats en el seu ús en dispositius, microscopis o microdispositius òptics.
Aquest treball és fruit d’una col·laboració liderada pel grup de la UA, amb la participació dels investigadors Sergi Gallego, Manuel Ortuño, Andrés Márquez, Jorge Francés, Inmaculada Pascual i Augusto Beléndez, amb els investigadors Catalin Constantinescu i Patricia Alloncle del laboratori LP3 del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS, França), i amb l’investigador Camilo Florian de la Universitat de Princeton (EUA).
L’ús de materials que tenen propietats òptiques sintonitzables està estès en molts dispositius de comunicacions per a permetre la commutació òptica o el multiplexatge. La fabricació d’aquests dispositius suposa processos de llarga duració i elevat cost econòmic. Per això, els últims vint anys, amb el desenvolupament dels sistemes que empren làsers de polsos ultracurts (10-12 a 10-15 segons), s’estan emprant tècniques de processament per làser per a fabricar-los de manera ràpidament i mediambiental més sostenible.
La experiència del Grup d’Holografia i Processament Òptic, liderat pel professor Augusto Beléndez i la professora Inmaculada Pascual, en la fabricació de materials sintonitzables, i la recent obtenció d’una subvenció per a infraestructures i equipament d’R+D+i de la Generalitat Valenciana ha permès obrir una nova línia de treball en la fabricació de dispositius sintonitzables com lents i guies d’ona fabricades per tècniques com la impressió per làser.
En aquest sentit, Daniel Puerto destaca que “la utilització de materials basats en polímers permet l’ús d’aquests en tecnologies que ja s’estan desenvolupant i que persegueixen fer dispositius com mòbils, tauletes, etc. plegables. Per a això és imprescindible l’ús de materials que siguen flexibles, com els polímers”. Si a això, hi afegim que siguen sintonitzables, tenim l’element perfecte per al desenvolupament de la tecnologia del futur. “L’ús de les tècniques làser per a la fabricació de dispositius òptics i electrònics està molt estesa, però fins ara no s’havia aconseguit imprimir polímers amb cristall líquid, la qual cosa obri un gran ventall de possibilitats d’ús d’aquesta tècnica”, conclou l’investigador.