La UA investiga en un projecte de la Càtedra Aigües d’Alacant d’Inclusió Social les oportunitats laborables de les persones amb discapacitat intel·lectual
Entre els objectius hi ha el d’identificar les barreres per a contractar-les en les empreses de la província
La Càtedra Aigües d’Alacant d’Inclusió Social de la Universitat d’Alacant desenvolupa el projecte «El compromís empresarial amb la discapacitat intel·lectual. Les oportunitats laborals a la província d’Alacant», que té com a objectius conèixer l’opinió que l’entorn empresarial alacantí té de les persones amb discapacitat intel·lectual, identificar les barreres per a contractar-les i visibilitzar les empreses que, com a agents motors del desenvolupament social i econòmic de la nostra província, generen ocupació per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Les darreres dades publicades en l’Informe DISMET (Fundació ONCE) indiquen que les persones amb discapacitat intel·lectual són les que reben més formació integrada en accions ocupacionals, i això posa de manifest l’interès per tenir una ocupació digna que els permeta, com indica el Comitè dels Drets de les Persones amb Discapacitat, «guanyar-se la vida mitjançant un treball triat o acceptat lliurement en un mercat i un entorn laborals que siguen oberts, inclusius i accessibles a les persones amb discapacitat».
El projecte, que lidera Carmen Carretón, professora de Relacions Públiques del Departament de Comunicació i Psicologia Social, del qual és, a més, la directora, està format per un grup d’investigadores i investigadors de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb especialistes de R2Innovación, una organització que creu que «la inclusió no és una utopia i que totes les persones poden aportar valor».
Per a aconseguir els objectius, l’equip ha contactat amb vint-i-sis centres especials d’ocupació que operen a la les comarques d’Alacant per a fer una entrevista en profunditat amb especialistes en l’ocupabilitat de joves amb discapacitat intel·lectual. A més, «la participació de les empreses que componen el nostre teixit empresarial és fonamental; i tenim el convenciment total que, en el seu compromís amb la societat i en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, les empreses respondran de manera positiva a la nostra sol·licitud de col·laboració», ha explicat la professora Carretón.
Càtedra
La Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat d’Alacant és un projecte universitari i institucional creat a través d’un acord de col·laboració entre la Universitat d’Alacant i Aigües d’Alacant. L’objectiu principal que té és crear un campus inclusiu en el qual tinguen cabuda per a formar-se les persones en risc d’exclusió social, en particular, el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.