ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

Ignacio Álvarez-Ossorio presenta el seu llibre Gaza a la Seu Ciutat d’Alacant

ELPERIODIC.COM - 19/09/2024

El catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics és coautor d’aquesta publicació juntament amb José Abu Tarbush, tots dos reconeguts com a grans especialistes en la temàtica, un llibre en què analitzen els futurs escenaris de la qüestió palestina

El catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics Ignacio Álvarez-Ossorio presenta demà divendres 20 de setembre, a les 19 hores, el seu llibre Gaza. Crónica de una Nakba anunciada, a les instal·lacions de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant del carrer Ramón i Cajal, 4. Álvarez-Ossorio és coautor d’aquesta publicació juntament amb José Abu Tarbush, tots dos reconeguts com dos dels majors especialistes en aquesta temàtica, i estarà acompanyat en la presentació per Francisco Torres, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la UA.

Gaza planteja i analitza els futurs escenaris de la qüestió palestina. El poble palestí s’enfronta a un dels majors dilemes de la seua història contemporània. Després que el seu territori patira una radical transformació geopolítica i demogràfica en el segle XX, amb la neteja ètnica de tres quartes parts de la seua població entre el 1947 i el 1948, avui afronta l’amenaça d’un desplaçament forçat massiu; a més de ser objecte d’una campanya militar en la qual s’han perpetrat crims de guerra i de lesa humanitat, a més d’un possible genocidi segons el Tribunal Internacional de Justícia. Els autors afirmen que «el comportament israelià és més propi d’un Estat pària que, paradoxalment, gaudeix d’impunitat en el sistema internacional a causa del suport de les principals potències occidentals, encapçalades pels Estats Units, el Regne Unit i Alemanya». A més de la potencial desestabilització d’Orient Mitjà, tot indica que s’ha establit un punt d’inflexió que enterra definitivament la solució dels dos estats sostinguda per la majoria de la comunitat internacional com una via per a resoldre aquest prolongat conflicte colonial. El govern de Netanyahu i els seus aliats de coalició pretenen aprofitar aquesta nova conjuntura per a imposar el seu projecte expansionista, amb l’extensió i la normalització de la sobirania israeliana sobre el conjunt del territori entre el riu Jordà i el mar Mediterrani, d’un únic estat etnocràtic i d’apartheid.

Ignacio Álvarez-Ossorio

Catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics a la Universitat Complutense de Madrid, on és codirector del Grup d’Investigació Complutense sobre el Magrib i l’Orient Mitjà (GICMOM). Prèviament va ser professor de la Universitat d’Alacant (1999-2019), on va dirigir l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP). És col·laborador en diferents mitjans de comunicació, entre altres El País, El Periódico, RTVE o La Sexta. Ha escrit o editat nombrosos llibres sobre el món araboislàmic contemporani, entre altres: Qatar. La perla del Golfo (2022), Siria. La década negra (2022), Geopolítica de las Primaveras Árabes (2022), Movilizaciones populares tras las Primaveras Árabes (2021), Entre España y Palestina. Revisión crítica de unas relaciones (2018), Siria. Revolución, sectarismo y yihad (2016), La Primavera Árabe revisitada (2015), Sociedad civil y contestación en Oriente Medio y el Magreb (2013), Informe sobre las revueltas árabes (2011), Siria contemporánea (2009), ¿Por qué ha fracasado la paz? Claves para entender el conflicto palestino-israelí (2007), España y la cuestión palestina (2003), El miedo a la paz. De la guerra de los Seis Días a la segunda intifada (2001) i El proceso de paz de Oriente Medio (1999).

MÉS FOTOS