ALICANTE | MEDI AMBIENT

El Geolodia Alacant reuneix 500 participants en una ruta espectacular al voltant dels Frares de Serrella

ELPERIODIC.COM - 09/05/2022

Aquesta iniciativa de divulgació científica està organitzada per la Universitat d’Alacant en col·laboració amb l’Ajuntament de Quatretondeta, la Diputació d’Alacant i la Conselleria de Transició Ecològica

 

Al voltant de 500 persones es van reunir ahir en una de les rutes senderistes més espectaculars de la província, els Frares de Serrella (Quatretondeta) en el marc del Geolodia Alacant 2022. La gran festa de la divulgació geològica, organitzada pel Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb l’Ajuntament de Quatretondeta, la Diputació d’Alacant i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, es va centrar en aquests pinacles rocosos que ofereixen una de les estampes més espectaculars del País Valencià.

Sota el títol «Els Frares de Quatretondeta. Un viatge des d’una antiga mar fins a la muntanya de la Serrella», durant els quasi 7 quilòmetres de ruta circular amb inici i final en el municipi de Quatretondeta, els participants van poder descobrir en diverses parades explicatives, acompanyats de geòlegs i geòlogues de la UA, com s’ha format la Serrella i la vall de Seta, quan van emergir les muntanyes del nord de la província d’Alacant, els secrets paleontològics que amaguen les margues del Tap, on i per què se situen els brolladors de la Font Roja, la Vinyeta, l’Espinal o els Dos Xorros, entre altres aspectes, i per descomptat , l’origen dels grans protagonistes de la ruta: els Frares.

«Després de dos anys difícils de pandèmia tornem a celebrar aquesta activitat de manera presencial i ha sigut tot un èxit ja que les inscripcions es van completar en menys d’una hora», explica el professor de la UA i organitzador del Geolodia Alacant, Pedro Alfaro. «La jornada, que va tenir lloc ahir diumenge 8 de maig del 2022, va transcórrer amb total normalitat i amb un ambient tan espectacular com el lloc triat per a aquesta edició», afig.

Posar en valor el medi natural

«En la ruta senderista hem pogut donar a conèixer alguns dels esdeveniments que han ocorregut els últims 40 milions d’anys i que han convertit a un fang carbonatat que es va depositar en una antiga mar, en aquesta meravella de la naturalesa», apunta Alfaro. En aquest sentit, assenyala el professor de la UA, «la geologia ajuda a posar en valor el medi rural i aportat el seu granet d’arena en el desenvolupament sostenible dels pobles de l’interior de la província d’Alacant. Les poblacions de la vall de Seta com Famorca, Fageca, Tollos, Benimassot, Quatretondeta i Gorga, entre altres, tenen en la Serrella un dels principals tresors naturals de Comunitat. És per això, que un dels objectius d’aquest Geolodia ha sigut que els ciutadans de la vall de Seta coneguen el seu entorn i comprenguen les seues singularitats perquè es desenvolupen futures iniciatives vinculades al turisme de naturalesa».

Geolodia

Geolodia és una iniciativa de divulgació coordinada per la Societat Geològica d’Espanya (SGE), amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), en la qual es fan excursions geològiques de camp guiades per geòlegs i geòlogues, gratuïtes i obertes a tots els públics. Els Geolodies se celebren el mateix cap de setmana en tot l’estat en entorns d’un gran interès geològic i ofereixen una informació senzilla, però rigorosa. Permeten veure aquells llocs amb «ulls geològics» i entendre com funciona la Terra sobre la qual vivim i dels recursos naturals de què depenem.

MÉS FOTOS