ALICANTE | EDUCACIÓ

La Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA celebra de manera virtual l'acte de graduació

ELPERIODIC.COM - 13/04/2021

Ha ideat un espai de celebració ‘en línia’ que té l’alumnat com a protagonista principal

«Aquest és un acte que ens feia molta il·lusió perquè significa el final d’una etapa i l’inici d’una altra, el repàs als nostres anys d’estudi i el comiat als companys amb qui hem compartit tants moments», conta Áurea Martínez no sense una certa nostàlgia. Aquesta acabada de graduar en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) és una de les protagonistes del singular acte de graduació que ha organitzat la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d’Alacant per a celebrar «d’una forma diferent la finalització dels nostres estudis».

«L’alumnat recentment titulat mereix que es reta tribut al seu esforç i al de les seues famílies. Finalitzar els estudis universitaris constitueix una crucial transició vital al ritu de la qual no podíem renunciar, màximament en unes circumstàncies tan excepcionals com les dels últims mesos. Hem ideat una fórmula innovadora per a dir-los que la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials serà sempre la seua llar. I que, indeleblement, els acompanyarem perquè formaran sempre part del que som i volem ser», afirma amb rotunditat el degà Raúl Ruiz Callado, impulsor i organitzador, juntament amb el conjunt de l’equip directiu i administratiu de la Facultat, d’un acte de graduació que, tot i ser virtual, no ha llevat un àpex a l’objectiu i l’essència d’aquest.

La construcció d’aquest espai de celebració no presencial es va iniciar amb l’enviament de la beca de graduació, acompanyada d’una carta, a l’estudiantat de grau i màster que va finalitzar els estudis el passat curs 2019-20. Se’ls animava, com explica el degà, a unir-se a aquesta iniciativa i enviar imatges que pogueren ser compartides a través de la web i les xarxes socials de la Facultat. A més, de manera paral·lela, i «amb la inestimable i molt professional ajuda del Taller d’Imatge de la Universitat d’Alacant» es van fer una sèrie de vídeos en què una persona graduada, representant de cadascuna de les titulacions, difonia el seu emotiu discurs o missatge de clausura d’una etapa formativa apassionant.

«Estem realment satisfets tant del resultat com del procés, l’acollida a la iniciativa ha sigut molt bona», explica María Elena Fabregat, coordinadora de Relacions Institucionals, Innovació Educativa i Polítiques d’Igualtat de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, per a qui és molt important transmetre el missatge que «encara que les circumstàncies siguen difícils no hem de paralitzar-nos, hem de continuar treballant, cercar solucions imaginatives com aquesta en un període tan excepcional». Fabregat emfatitza en el gran esforç organitzatiu «que ha pagat la pena ja que s’ha aconseguit construir, de manera col·laborativa, un espai atemporal de celebració».

«Som conscients de la preferència majoritària de comptar amb un acte de graduació presencial, i gaudir-ne, però la crítica situació sense precedents que vivim impel·leix la recerca d’alternatives útils que ens ajuden a millorar», afirma el degà. Aquesta percepció la confirma un dels estudiants recentment graduats, Marc Fuster, del màster universitari en Direcció i Planificació del Turisme: «A mi, com crec que a tots, ens hauria agradat poder celebrar-ho de la forma clàssica, però no ha pogut ser i la Universitat d’Alacant ha fet un vertader esforç perquè tinguem aquest record que, a més, romandrà per sempre».

La celebració virtual de l’acte de graduació de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials té, entre d’altres, l’avantatge que es pot dilatar en el temps, de fet, continua fent-se a través de les aportacions dels egressats del curs 2019-2020. «Hemos establit un precedent que reflecteix fidelment les transformacions associades a la situació sociosanitària actual, on ha sigut imprescindible substituir i complementar la presencialitat en els nostres actes i esdeveniments socials», subratlla Raúl Ruiz Callado, «encara que esperem que no siga obligatori fer l’acte de graduació d’aquesta manera en la pròxima edició».

MÉS FOTOS