ALICANTE | TURISME

Experiències, sostenibilitat i vivències memorables: claus del model turístic que reclama la Costa Blanca segons Futur 21

ELPERIODIC.COM - 21/12/2021

Una vintena d’experts debaten a la Universitat d’Alacant en la jornada organitzada per estudiants de Turisme

Més d’una vintena d’experts van debatre, divendres passat, sobre el futur experiencial del sector i van analitzar les claus per a oferir als turistes noves experiències entorn de les activitats més tradicionals que garantisquen la sostenibilitat de la Costa Blanca com a destinació turística, en el marc de sisena edició de la Fira Universitària de Turisme, Futur, organitzada per estudiants  de la Universitat d’Alacant.

Entre les principals conclusions destaca la necessitat de posar en valor la  gran oferta que la Costa Blanca ofereix en matèria de sensacions i suposa un atractiu major al d’altres destinacions turístiques. Es tracta d’aprofitar béns immaterials com el tacte de l’arena, l’olor del mar combinats  amb activitats  tradicionals com la cantereria, la indústria local, les begudes espirituoses, les rutes enològiques. Més encara si s’alineen amb els trets totalment reconeixibles de la Costa Blanca a escala internacional, com és el cas de la pólvora, la música, les festes i la gastronomia, «el resultat poden ser moments memorables i eterns en el record del viatger», han explicat els organitzadors.

La inauguració de l’acte va ser a càrrec del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que va ser el primer a apuntar al caràcter transformador del turisme experiencial com a generador de records, sobretot després dels temps viscuts, «ja que només a través dels sentits es pot viure un territori».

El ponent inaugural, Vicente Marhuenda, expert coneixedor del turisme provincial,  va assegurar que la Costa Blanca «necessita que treballem conscientment per a poder-ne fer encara més, una experiència inoblidable» i va demanar més col·laboració entre destinacions d’interior i platja, per a oferir la «inconfusible hospitalitat que caracteritza aquesta província».

Amb el lema «La Costa Blanca des dels cinc sentits» experts, acadèmics, empresaris, informadors i professionals del turisme alacantí van analitzar la situació postpandèmia que travessa el sector i van invitar a redescobrir la província des d’una perspectiva sensorial, revisant el sector des de cinc angles sensorials, un per a cada sentit. Un viatge a través dels sentits que va permetre recórrer les aromes, sons, llums i colors, sabors i textures de la Costa Blanca a través de les diferents taules de debat. Estela Medina, el director del Marq, Manuel Olcina, la representant de FESORD, Estefanía Rico, van coincidir en la importància de recolzar-se en la tecnologia i en les interaccions per a mostrar al turista el patrimoni museístic i natural d’un indret. «És clar que les imatges són un component imprescindible a l’hora de promoure la destinació, però acompanyada d’una bona informació fa que puga arribar a tots els públics», va afegir el fotògraf paisatgista, Fernando Prieto, responsable del blog LinkAlicante.

També és possible acostar la «banda sonora de la Costa Blanca» d’una manera més inclusiva. La mascletada sensorial permet gaudir de la màgia de la pólvora, i fer sentir l’estrèpit d’una mascletada fins i tot a qui no hi sent. Entre el patrimoni sonor,  tant Miguel García Sala, director del Conservatori de Professional de Música José Tomás d’Alacant, com Rafael Martí, vicepresident de la Societat Musical l’Amistat del Palamó, van posar  en valor la importància de la música tradicional alacantina, així com la constància i el treball de les bandes de música i el seu gran poder per a transmetre i fer perdurar la música de carrer.

En el marc de les jornades científiques també van eixir a la llum projectes «made in Costa Blanca» que puguen aprofitar les activitats més tradicionals i característiques de la zona, com l’espart, la pirotècnia, la visita de museus, segons va explicar Luis Castroverde, cap del Servei Promoció del Patronat del Turisme de la Costa Blanca. En la taula del tacte també van participar María Dolores Esteve, directora del Museu del Calçat d’Elda; Toñi López, regidora de l’Ajuntament d’Agost, i Rafael Martínez, director de la Fundació Projecte Puçol per a l’Educació i Cultura, els quals van reclamar més protagonisme del turisme industrial i també del món rural amb l’impuls de les activitats més tradicionals com és el treball de l’espart o la cantereria. Perquè, segons el moderador de la taula, el catedràtic de la UA Jorge Pereira, «el tacte pot transformar tota experiència en una cosa inoblidable, ja que posa en contacte la matèria amb la nostra pròpia pell i ens porta a descobrir noves sensacions».

Les aromes de la Costa Blanca van arribar a la sala de graus de la Facultat d’Òptica de la mà de Lourdes Rubio, gerent de la Ruta del Vi, que va recomanar realitzar aquesta experiència en diferents èpoques de l'any per a no perdre’s l’espectacular aroma de la flor del taronger a la vall de Pop o el de l’assecatge de la pansa a la Marina o les aromes del sarment en la verema del Vinalopó. També Jesús Navarro, director de l’empresa d’espècies Carmencita i el professor Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA, Segundo Ríos, van apel·lar a l’evocador paper de les aromes per a crear records en la ment i van destacar l’essència de moltes que caracteritzen aquesta terra: l’olor dels ametlers, la sal del mar, la vinya, tots són insubstituïbles i reconeixibles com a senya d’identitat de la Costa Blanca.

Els sabors de la Costa Blanca van posar el colofó final al programa científic d’aquesta fira. Josep Bernabeu-Mestre, director de la Càtedra d’Estudis Gastronòmics Carmencita,  va destacar que la gastronomia és l’aspecte que defineix més bé la marca d’una destinació turística, una manera d’entendre la cultura, a través de l’experimentació de gustos i sensacions diferents de la quotidianitat, és un mitjà per a acostar-se a l’autenticitat del territori. La publicista i influencer  Elena Vidal destacava el paper de les xarxes socials per a transmetre la gastronomia d’un lloc i fer-nos-hi viatjar fins i tot  sense desplaçar-nos, mentre que el cuiner de La Ereta i xef Daniel Frías Carbonell, va apel·lar a la memòria gustativa, «ja que cada sabor, et porta a un lloc físic o a un lloc en el temps, i això fa que no dubtem a recordar un lloc, una cosa essencial a l’hora de fer turisme des dels sentits».

Totes les intervencions van ser enregistrades i es poden visualitzar a través de la web https://futur.ua.es