ALICANTE | OCUPACIÓ

Estudiants de la Universitat d'Alacant participen en un pla pilot d'ocupabilitat en entorns rurals

ELPERIODIC.COM - 06/09/2021

Tretze estudiants de diferents titulacions fan pràctiques en ajuntaments, empreses i associacions d’entorns rurals

La iniciativa es desenvolupa juntament amb la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i el Banc Santander

La UA s’uneix al Programa Campus Rural impulsat per la CRUE i els ministeris de Transició Ecològica i Universitats

La Universitat d’Alacant impulsa en un pla pilot que es desenvolupa amb la finalitat de promoure la dinamització econòmica i social de l’entorn rural. A través d’estades en pràctiques d’estudiants finançades pel Banc de Santander i d’activitats de foment de l’emprenedoria que es desenvolupen en el marc del Projecte Experimental concedit a la Universitat d’Alacant per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. 

La iniciativa que vol desenvolupar les opcions d’ocupabilitat en entorns rurals impulsa la realització de pràctiques d’estudiants universitaris en ajuntaments, empreses o associacions a través de projectes formatius que responen a les necessitats concretes del territori.

Núria Grané, delegada de la rectora per al Centre d’Ocupació de la Universitat d’Alacant destaca que «sens dubte, una de les preocupacions que hi ha en la societat és la despoblació de les zones rurals i una de les causes és la falta d’opcions laborals». En aquest sentit, Grané apunta que «des de la Universitat es pot contribuir a pal·liar aquesta problemàtica a través de la dinamització econòmica i social de l’entorn rural que és en el que precisament se centra aquesta iniciativa promoguda per la Universitat d’Alacant».

Pràctiques en entorns rurals

El pla pilot en què participa la Universitat d'Alacant a través del Centre d'Ocupació i del Vicerectorat d'Estudiants i Ocupabilitat, que dirigeix Rosario Ferrer, compta amb tretze estudiants de titulacions diferents que fan pràctiques en ajuntaments, empreses o associacions d’entorns rurals a través de projectes formatius adaptats a les necessitats de la zona i que té com a objectiu l’acostament a la realitat laboral i professional en els territoris menys poblats.

En aquest pla pilot que es desenvolupa des de començament d’any participen estudiants del grau en Biologia; Traducció i Interpretació; Turisme; Relacions Laborals i Recursos Humans; i doble grau en Dret i Criminologia, a més d’estudiants del màster universitari en Enginyeria de Camins, Canals i Ports i del màster universitari en Conservació de la Biodiversitat i Restauració.

Les pràctiques dels estudiants universitaris són molt diverses i van des de disseny i traduccions de pàgines web a l’anglès fins al disseny, el càlcul i la validació estructural de fonamentacions especials per a instal·lacions flotants solars en l’empresa Isigenere de Beneixama

A Alfafara, per exemple, el projecte se centra en el disseny i la posada en marxa d’un pla de conscienciació ambiental i reciclatge per als habitants i els visitants del poble i a Castalla les pràctiques serviran per a dissenyar un programa pilot de recollida i una campanya de sensibilització ciutadana, mentre que en l’empresa Rontonar Aceites el projecte se centra en el control i la classificació de la biodiversitat en les parcel·les agrícoles i el càlcul de la biodiversitat en els cultius sense la utilització de productes químics de síntesis.

En clau de turisme d’interior, les pràctiques serviran per a fer i fomentar diverses rutes de senderisme, fer millores en la senyalització de les rutes i millorar l’accessibilitat de la serra de Mariola. En la Fundació Santa María la Real, el projecte se centra en el disseny i la redacció de propostes i suport a l’execució de projectes europeus d’I+D+I i la comunicació intercultural i el llenguatge específic dels projectes col·laboratius europeus: creació de consorcis, desenvolupament de propostes, gestió i implementació de projectes i l’elaboració de documentació en anglès com a llengua final de presentació.

A través de la Federació Alacantina per al Desenvolupament i la Innovació Territorial i del GAL Rural, les pràctiques se centraran a col·laborar en el projecte Essències 2021 com una eina d’innovació en el territori rural cap a la sostenibilitat i a l’Ajuntament de Fageca el projecte formatiu té com a objectiu treballar normatives municipals en matèria de transparència, administració electrònica, serveis públics, patrimoni i urbanisme.

Finalment, a la Font Roja, el projecte que cal desenvolupar se centra en divulgació científica, transferència del coneixement i educació ambiental i l’organització de cursos, seminaris i itineraris. També en l’adaptació de la gestió forestal al canvi climàtic, seguiment de fauna i el monitoratge i la presa de mostres del programa de seguiment a llarg termini de la funcionalitat del bosc mediterrani.

La UA publicarà una nova convocatòria de places per a fer pràctiques en entorns rurals entre els mesos d’octubre i desembre en municipis xicotets de la Marina Alta i el Comtat. 

Grané ha apuntat que «la idea és que una vegada avaluada l’experiència puguem fer-la créixer i involucrar altres administracions com la Diputació, igual que ja s’ha fet en altres comunitats i províncies, per a fer que aquest projecte siga sostenible en el temps».

Campus Rural CRUE

I precisament en la línia que ja treballa la Universitat d’Alacant, la CRUE Universitats Espanyoles ha signat un protocol de col·laboració amb els ministeris de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) i d’Universitats per a la posada en marxa del nou Programa Campus Rural, que permetrà que l’estudiantat universitari de qualsevol titulació faça pràctiques acadèmiques en entorns rurals o en risc de despoblació, afavorint així el creixement econòmic d’aquests.

Campus Rural s’emmarca en el Pla de 130 Mesures davant del Repte Demogràfic del Govern i té com a objectiu que els universitaris i les universitàries, a través de pràctiques curriculars o extracurriculars, residisquen en municipis de menys 5.000 habitants o nuclis rurals per sota d’aquest llindar, els coneguen en profunditat, convisquen i col·laboren amb la gent i puguen veure’ls com un lloc d’oportunitats per al desenvolupament del seu futur professional.

Núria Grané, delegada de la rectora per al Centre d’Ús de la Universitat d’Alacant va assistir a la signatura del conveni en qualitat de presidenta del Grup d’Ús de CRUE – Assumptes Estudiantils i ha volgut destacar que «és un projecte en la línia en què treballem a la Universitat d’Alacant i que servirà per a homogeneïtzar les iniciatives d’ocupabilitat i pràctiques en l’entorn rural en què participen les diferents universitats».

MÉS FOTOS